Witam
W swojej polówce którą dostałem chciałbym wymienić olej + filtr oleju . Odradzacie filtrona tylko bosch'a albo Knecht'a .
Obecnie w niej mam zalany olej mineralny Orlen Platinum 15W40 (kiedyś ojciec dostał i zalał) . Teraz pytanie . Jaki olej kupić ?
Pytałem jakiś czas temu o olej do Polo III 98. Miałem w planach syntetyk. Choć może nie zmieni nic taka zmiana, ale jeśli zalewany był przez kilkanaście lat Mobilem 2000 to może zostać przy nim ale dolać do niego Archiloila 9100? Co myślicie o takim pomyśle?
Hehe. A nie przekombinuje jak zmienie? W necie wszystko ładnie pięknie. A jak rozmawiałem z kilkoma mechanikami to tylko straszą. I tylko jeden powiedział to o czym piszą w internetach. A pozostali mówili o jakichś nagarach, które odpadną bo za bardzo syntetyk wymyje silnik i jakiś kawałek dostanie się w jakąś część i olej nie będzie przepływał i zatrze się silnik.
Powoli zaczynam głupieć. To tylko maszyna. A może jednak coś spartoli się?
[quote=""wooke""]Hehe. A nie przekombinuje jak zmienie? W necie wszystko ładnie pięknie. A jak rozmawiałem z kilkoma mechanikami to tylko straszą. I tylko jeden powiedział to o czym piszą w internetach. A pozostali mówili o jakichś nagarach, które odpadną bo za bardzo syntetyk wymyje silnik i jakiś kawałek dostanie się w jakąś część i olej nie będzie przepływał i zatrze się silnik.
Powoli zaczynam głupieć. To tylko maszyna. A może jednak coś spartoli się?[/quote]
Syntetyk nie myje silnika. Robią to dodatki, które występują również w olejach półsyntetycznych i mineralnych.
Zawsze to twój wybór. Nie chce mi się po raz kolejny pisać esejów o olejach, więc dodam tylko, że tym mechanikom, to w mózgach coś chyba odpadło i zablokowało zdolność myślenia.
Moje polo jeździ wyśmienicie na 5w40, po wymianie z 15w, a to nie jedyny samochód, w którym przeszedłem na olej syntetyczny z "gorszego".
Polo 6N 1,4 16V AFH OEM
Jeśli zgadzam się na niedotrzymywanie umów, zgadzam się na chaos w życiu. Nikt nie lubi chaosu.
[quote=""wooke""]Pytałem jakiś czas temu o olej do Polo III 98. Miałem w planach syntetyk. Choć może nie zmieni nic taka zmiana, ale jeśli zalewany był przez kilkanaście lat Mobilem 2000 to może zostać przy nim ale dolać do niego Archiloila 9100? Co myślicie o takim pomyśle?[/quote]
Siedziałem i myślałem, przeczytałem kilka stron wstecz. A może zostać przy półsyntetyku tylko zmienić na Valvoline Durablend ze względu na krótkie trasy?
Wcześniej jeździłem na mobilu 10w40, zmieniłem na valvoline durablend i jest lepiej. Przy niższej temperaturze po krótkich trasach znikło masło pod korkiem wlewu oleju.
"W moim 6n'99 1.6 75KM 8v 160tys.km. przebiegu, miałem wcześniej półsyntetyk 10W40, było OK. Przed ostatnią zimą zalałem syntetyk 5W40. W lutym było - 15, -20 w nocy. Efekt? Wychlapany olej, prawdopodobnie spod klawiatury i korka wlewu, oraz zaczęło cieknąć spod rozrządu. Olej sikał na maskę od spodu i spływał w dół na blok silnika, odma była czysta.
Ten typ oleju chyba nieźle przepłukał uszczelki i ruszył stare złogi, szlamy...
Teraz mam do uszczelnienia rozrząd, przy okazji skrzynię biegów i wymienię miskę olejową na nową- bo stara jest zardzewiała.
Także ja wracam do typu 10W40."