Witam posiadam polo 6n z 94 roku z silnikiem 1.0 AEV ( niedługo 1.4 AEX ) skrzynia według Vinu to CWN tak mi się wydaje że to to . Przy 100km/h mam 3800 obr/min . Ze skrzyni cieknie olej i zamierzam wymienić na skrzynie od 1.4/1.6 jest inne przełożenie i być może będzie lepiej się jeździło . Pytanie od jakiego silnika podejdzie skrzynia P&P razem ze sprzęgłem itp żeby się nie okazało że kupie a tutaj będzie . . . .Pozdrawiam i dzięki za odp .
Jamnik - Sportowa Wersja Kreta "Jeżeli wszystko jest pod kontrolą - jedziesz zbyt wolno"
Z tego co mi wiadomo tak. A co do skrzyń na dolny wybierak to możesz także przerobić sobie cały mechanizm na linki i skrzynie też wtedy włożysz na linki - widziałem już taką przeróbkę na forum naszym (przynajmniej przypominam sobie to, nie wiem czy na 100% widziałem :blush2: ).
A skrzynia pewnie z jakiegoś samochodu z motorem 1.4 będzie Ci pasowała (tylko jak kolega Jabolek Ci podał wyżej sprawdź koniecznie oznaczenie skrzyni), ja mam 3000 obrotów przy 100 km/h na 5. biegu - 1.4 AEX. Sam chciałbym sobie zamienić skrzynie na taką od 1.6 - ale niestety brak kasy obecnie...
skrzynię na dolny wybierak są oznaczone na obrazku jako "Stangenschaltkulissen" więc szukaj pod takimi podpisami.
Co do zmiany na skrzynię z wybierakiem na linki to sprawa się komplikuje, dużo więcej roboty i dużo większy nakład gotówki,
jak by ktoś chciał przeprowadzić taką operację to potrzebne będą
-Skrzynia z kompletnym mechanizmem,
-cały wybierak z linkami,
-ława silnika przystosowana do skrzyni na linki
co do roboty to trzeba podwiesić silnik i wymontować praktycznie całe zawieszenie z przodu i zdemnontować ławę, zdemontować wybierak, skrzynię a potem analogicznie składać.
Powiem ci tak mam tez aev i wymieniłem skrzynie na z 1.4 teraz przy 100km/h mam 3100 obrotów.Najlepsze jest to że osiągnąłem spalanie 5,7 na 185/55/14:D Ale jak masz zamiar wymienić to i sprzęgło z dociskiem.
Kupiłem skrzynię biegów do polo 1,6 AEE, 75KM. Miała być DCK a przyszła DXK. Czy taka skrzynia podejdzie.A jeśli tak to co z przełożeniami? Czy mcowania będą pasować? Będzie ok?
[quote=""łyżka""]Kupiłem skrzynię biegów do polo 1,6 AEE, 75KM. Miała być DCK a przyszła DXK. Czy taka skrzynia podejdzie.A jeśli tak to co z przełożeniami? Czy mcowania będą pasować? Będzie ok?[/quote]
powinna podejść
[quote=""matrys""]Wybaczcie, że się wtrącę, ale nie orientuje się ktoś jak wyglądają obroty z takiej skrzyni 1.6 na 5 biegu przy 100km/h?[/quote]
rozpiskę masz kolego parę postów wyżej.
Witam , chciałbym odświeżyć ten temat potrzebuję informacji . Mam problem w moim polo 6N 1.0 kod silnika AEV zaczyna się sypać skrzynia , 5 bieg cały czas wywala .
Rozglądam się za skrzynią i trafiłem na ten temat ale niestety tabelka z postu wyżej juz jej nie ma , a chciałbym skoro czeka mnie wymiana zmienić na skrzynię z polo 1.4 , ale za cholery nie wiem jaka będzie odpowiednia i czy trzeba coś jeszcze wymieniać, nie wiem sprzęgło, zaczepy ? . Będzie mi to robił znajomy mechanik , ale skrzyni muszę poszukać sam .
Próbowałem poszukać jakie skrzynie będą pasować , ale nie potrafię . Proszę o pomoc , dodam że silnik mam w bardzo dobrym stanie więc raczej bez problemu da rade z dłuższymi przełożeniami .
Dzięki ale jak dla totalnego laika dalej nie wiem jak to się ma , ja prawdopodobnie mam skrzynię CWN a to 3.802 to przełożenie ? .
Jak kupię skrzynie którąś z tych DDH lub DHB bedzię ok ?. Czy to oznaczenie 2,868 oznacza dłuższe przełożenie ?.
Proszę o jakieś małe wytłumaczenie jestem totalnym laikiem w tej dziedzinie . i które skrzynie bedą ok dla mnie może inne też