[6n] Uszczelka wybieraka

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

a
adamos75
Początkujący
Początkujący

[6n] Uszczelka wybieraka

Post autor: adamos75 »

Witam chciałbym się dowiedzieć jaki rozmiar mam wybrać uszczelki wybieraka? Mam jeszcze pytanie odnośnie oleju do skrzyni, nie wiem jaki wybrać a opinii na forum jest kilka który wybrać. http://skrzynie.com.pl/vw-g-060-726-a2.html czy ten olej będzie prawidłowy i dobry? Używa go ktoś? Poproszę o radę
m
mistrzsieci
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mistrzsieci »

Uszczelka wybieraka 15x24x7. Można założyć ciaśniejszą na wyrobiony wybierak - ja mam tą właśnie ciaśniejszą czyli 14x24x7.

Tutaj masz manuala jak to zrobić (mojego autorstwa):
viewtopic.php?f=25&t=27978

Olej najlepszy i najtańszy koledzy polecają z ASO.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
a
adamos75
Początkujący
Początkujący

mistrzsieci dzięki za manuala. A ten olej co pokazałem będzie dobry czy inny jakiś zakupić? Oprócz z ASO !
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""adamos75""]mistrzsieci dzięki za manuala. A ten olej co pokazałem będzie dobry czy inny jakiś zakupić? Oprócz z ASO ![/quote]

zalewaj ori taki jak w fabryce a nie cuduj
a
adamos75
Początkujący
Początkujący

[quote=""turzol""][quote=""adamos75""]mistrzsieci dzięki za manuala. A ten olej co pokazałem będzie dobry czy inny jakiś zakupić? Oprócz z ASO ![/quote]

zalewaj ori taki jak w fabryce a nie cuduj[/quote]

ok to jeszcze jedno pytanie jak mam zdobyć ori?
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""adamos75""][quote=""turzol""][quote=""adamos75""]mistrzsieci dzięki za manuala. A ten olej co pokazałem będzie dobry czy inny jakiś zakupić? Oprócz z ASO ![/quote]

zalewaj ori taki jak w fabryce a nie cuduj[/quote]

ok to jeszcze jedno pytanie jak mam zdobyć ori?[/quote]

w kazdym aso vw/skoda/seat/audi kupisz od ręki
a
adamos75
Początkujący
Początkujący

i tu mam problem u mnie w mieście nie ma aso vw/skoda/seat/audi. jak go zdobyć?
Awatar użytkownika
Czołg GT
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Czołg GT »

A moim zdaniem to lekka przesada z tym olejem tylko ori ori i ASO no chyba że nowe auto max siedmioletnie :) Ja bym lał jakikolwiek byle był jakiś nie najgorszy przeznaczony do skrzyni, w każdym sklepie doradzą i można się popytać o zdanie mechaników.
[size=12px]viewtopic.php?f=28&t=19591[/url]
m
mistrzsieci
Mały interesant
Mały interesant

kolego Czołg GT - zdania są różne na temat oleju do skrzyni, każdy ma prawo do własnego. Sam mam zalane tanim olejem, za który mi się dostało na forum ale jak na razie jest ok :). Tutaj natomiast jeśli użytkownik chce i go stać na dobry olej do skrzyni to jednak ten z ASO wcale nie odbiega ceną od innych dostępnych na rynku olejów a wiadomo wtedy, że napewno wszystkie inne parametry poza SAE ma prawidłowe. Dlatego w tym wypadku przychylam się do zdania turzol

adamos75
Z tego co wydedukowałem to masz samochód więc możesz się przejechać do najbliższego ASO :). Na oficjalnej stronie Volkswagena masz adresy ASO. Ew. sprawdź strony Skody i Audi ale powinno się pokrywać mniej więcej.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
a
adamos75
Początkujący
Początkujący

Witam czy przy wymianie oleju w skrzyni wymieniać też na nowe wszystkie uszczelniacze w niej? Bo olej stary jest gęstszy a nowy wiadomo rzadszy. Jak będzie nowy olej w skrzynce nie będą puszczać stare uszczelniacze?
m
mistrzsieci
Mały interesant
Mały interesant

wedle Twojego uznania - ja bym nie zmieniał bo jednak jak dajmy na to olej silnikowy zmieniasz to uszczelnienia stare zostają. Jeśli coś będzie chciało ciec to i tak wycieknie czyli uszczelniacze zmienisz sobie jak będą ci Ciekły - teraz szkoda zachodu i kasy. Koledzy na forum wymieniali olej w skrzyni i uszczelnienia jak narazie mają ok :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

[quote=""adamos75""]czy przy wymianie oleju w skrzyni wymieniać też na nowe wszystkie uszczelniacze w niej? Bo olej stary jest gęstszy a nowy wiadomo rzadszy. Jak będzie nowy olej w skrzynce nie będą puszczać stare uszczelniacze?[/quote]
Jak to stary jest gęsty? Bzdura kompletna. Spuszczasz stary olej, wlewasz nowy i jeśli wcześniej nie ciekło to po zmianie będzie ok.
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
Awatar użytkownika
nick
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: nick »

Koledzy, a czy do 6N2 simering ma takie same rozmiary jak do 6N czyli 15x24x7?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Można też zastosować troszkę węższy (14), u mnie się to sprawdziło i nie cieknie, a olej wlałem elf nsj i dopiero na tym oleju pięknie śmiga, nie polecam lać gęstszego np 80W90 bo wtedy w zimie będzie masakra z wrzuceniem biegu.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
tomsson
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: tomsson »

Ja z olejem nie cudowałem i zalałem ori z ASO. Warto wiedzieć, że olej w ASO był tańszy niż gdziekolwiek w internecie (a nie dość, że w internecie droższy to jeszcze wysyłka dochodzi).
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”