[6n2] Wymiana uszczelniacza wybieraka skrzyni biegów.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

[6n2] Wymiana uszczelniacza wybieraka skrzyni biegów.

Post autor: Jaco- »

Zmora skrzyń z dolnym wybierakiem dopadła i mnie. Wymieniać samemu ( poradnik: http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=25&t=27978 ) czy dać zarobić mechanikowi. Nie mam kanału w garażu a chyba najlepiej było by gdyby był do wykonania takiej operacji. Oczywiście mam znajomych i tylko podjechać trzeba by było.

Nie boję się grzebać bo lubię . Tu trzeba by było wpierw spuścić olej. Robić to na rozgrzanej skrzyni zaraz po wjeździe na kanał czy odczekać trochę.

Jaki uszczelniacz kupić ?
Awatar użytkownika
nick
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: nick »

Jak masz kanał, podnośnik rób sam. Olej nie koniecznie trzeba spuścić, ale trochę go wypłynie najlepiej jak jest ciepły/gorący bo jest rzadki. Ja osobiście spuściłem, ponieważ po wydłubaniu starego simeringa dalej przez niego ciekło- zakładałem dwa firmy erling i polski.. nie miało to znaczenia. Włożyłem go na kleju reinza na suchej skrzyni, odczekałem dobę i zalałem olejem, trzyma już dwa lata, a nie był markowym simeringiem. Dla pewności kup jakiejś normalnej marki lub polski..
Dodatkowo zastosowałem tak dla pewności, choć nie jest to konieczne uszczelniać o 1mm mniejszy na średnicy, chociaż nie miałem uszkodzonej gładzi wybieraka.. jakby co to pytaj...
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

[quote=""nick""]Jak masz kanał,[/quote] Pisałem że kanału nie mam. [quote=""nick""] podnośnik [/quote] Z tym nie ma problemu bo mam hydrauliczny i w razie czego mam czym podeprzeć auto.

Martwi mnie ten olej. Uziemienie samochodu w czyimś garażu nie bardzo mi się uśmiecha.

[quote=""nick""] Dla pewności kup jakiejś normalnej marki lub polski..
Dodatkowo zastosowałem tak dla pewności, choć nie jest to konieczne uszczelniać o 1mm mniejszy na średnicy,[/quote] Czyli jaki bo w tematach związanych z wymianą uszczelniacza są dwa wymiary : 15x24x7 i 14x24x7 zapewne kupiłeś ten drugi ?
Awatar użytkownika
nick
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""Jaco-""]Pisałem że kanału nie mam.[/quote]
Gdzieś mi umknęło, ja bym osobiście bez kanału/podnośnika nie wymieniał, pewnie jest to możliwe, ale bardzo trudne..

[quote=""Jaco-""]Uziemienie samochodu w czyimś garażu nie bardzo mi się uśmiecha.[/quote]
Nie jest powiedziane, że jeżeli wymienisz uszczelnianie to bedzie cieklo, troche oleju wycieknie, ale go uzupełnisz w skrzyni.. Ważne, abyś obowiązkowo dolał oleju do poziomu nominalnego, gdyż w przypadku małej ilości oleju w skrzyni pierwsze co padnie to łożysko piatego biegu, które znajduje się najwyżej w skrzyni..

[quote=""Jaco-""]Czyli jaki bo w tematach związanych z wymianą uszczelniacza są dwa wymiary : 15x24x7 i 14x24x7 zapewne kupiłeś ten drugi ?[/quote]
Tak kupiłem 14x24x7, dobre marki to erling, corteco, ajusan..
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

[quote=""nick""]Tak kupiłem 14x24x7[/quote] W sklepie gdzie mają też warsztat takiego nie mają. Ale ten 15x24x7 bez problemów. Za wymianę 50zł chcą.
m
maclaz
Początkujący
Początkujący

Post autor: maclaz »

Mi wymienili na tą 15x24x7 i dalej cieknie. Jak chcesz mieć zrobione dobrze to zrób sam ;) Poszukaj może w okolicy jakichś warsztatów samoobsługowych.
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

często jest tak, że wybierak ma wżery i po wypolerowaniu powierzchni nawet oryginalny uszczelniacz może się pocić. mniejszy o rozmiarze 14x24x7 - pasuje z opla frontery (oe 97181327, corteco 19033956).
Awatar użytkownika
nick
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""maclaz""]Mi wymienili na tą 15x24x7 i dalej cieknie. Jak chcesz mieć zrobione dobrze to zrób sam ;) Poszukaj może w okolicy jakichś warsztatów samoobsługowych.[/quote]

Zaobserwuj gdzie cieknie między wybierakiem a simerngiem czy może między simeringiem a skrzynią. Jeżeli ta druga opcja zastosuj reinza masę i na niej osadzaj simering.
Kiedy masz wżery na wybieraku wypoleruj go drobniutkim papierem tak jak pisze krzyDolar.
Jak pisałem wyżej włożyłem simering go na kleju reinza na suchej skrzyni, odczekałem dobę i zalałem olejem, trzyma już dwa lata, a nie był markowym simeringiem. Dodatkowo zastosowałem tak dla pewności, uszczelnienie o 1mm mniejszy na średnicy tzn. 14x24x6.
Kiedy będziesz "wbijał" uszczelnienie w skrzynię sprawdź siedzenie, możliwe, że tam może być uszkodzona powierzchnia jak ktoś nieudolnie wydłubał uszczelnienie śrubokrętem i ją uszkodził..

[quote=""Jaco-""]W sklepie gdzie mają też warsztat takiego nie mają. Ale ten 15x24x7 bez problemów. Za wymianę 50zł chcą.[/quote]

Tu masz przykładową aukcję
http://allegro.pl/simering-uszczelniacz ... 06031.html
lub poszukaj w sklepie metalowym, lub typu rolnik.. lub niech zamówią. Jeżeli nie masz podnośnika lub kanału trzeba poświęcić 50zł, ale zapytaj o gwarancję gdyby ciekło czy poprawią...
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Chyba się zdecyduję na warsztat.
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”