[size=99px]Jak nazwa tematu wskazuje...tutaj pytamy o wszystkie zagadnienia związane z olejem [/size]
Mam polo 1,416v benzynę 80kM w serwisie doradzono mi abym lał olej castrola edge 5W30 czy to dobry produkt.Sprawdzałem na stronie castrola i też taki zalecają zgodnie z normą VW 504.Co o tym sądzicie?
Ostatnio zmieniony 20 lis 2008, 6:44 przez krzysztof65, łącznie zmieniany 1 raz.
Mi też powiedzieli że po 30tyś lub 2lata,ale ja przejeźdżam krótkie odcinki i robię około 12tyś rocznie a poza tym uważam że olej jaki by nie był też się starzeje i dlatego wymieniam co rok bez względu na przebieg.
Może masz i rację ale ja leję edga,a co do serwisu to mam przykre doświadczenia bo kupując nowe auto zostawili mi w przednich amortyzatorach wkładki które usztywniają na czas transportu i na dodatek po pierwszej wymianie oleju nie skasowali inspekcji a o braku filtra kabinowego i ramki nie wspomne.
Pewnie że na oleju nie ma co oszczedzać ale uważam że te 20tys na takim longlifie można śmiało robić w Ojca Altei jest wymiana co 15tys ale wymianiamy co 10tys.
[quote=""BALON""]moim zdaniem lepiej kupić troche tańszy olej :mrgreen:
a wymieniać częściej [/quote]
Kurde, płace w hurtowni u kumpla 120 zeta za Mobil'a 1 5W50 i 18 zeta za filtr Mann'a - to chyba nie jakieś wielkie pieniądze, kilka razy flaszki sobie odmówię i nie ma dramatu, a bryka musi śmigać :mrgreen: .
I tu macie rację panowie jeśli się samemu coś zrobi to wiadomo że jest na pewno zrobione a i grosza się zaoszczędzi,w myśl powiedzenia,,umiesz liczyć licz na siebie,, :uklon:
tak jest, wole zalać Mobila 5W50 co 15 tysi i jakieś leprze filtry sam pozakładać niż lecieć do ASO i zostawić im 650pln za jakiś tam Castrol. Jak sie dba o samochód to wszystko powinno grać jak w szwajcarku.
sorry że się wtrącę ten Mobil 1 5W50 to nie czasem syntetyk dla sportowych samochodów?
on ma ten drugi parametr większy o 10 i czytałem o tym, że działa dobrze w obciążonych autach sportowych i ma większe opory smarowania co powoduje zwiększone spalanie po drugie specyfikacja trochę inna niż na normalne warunki drogowe
wyczytałem to tym artykule: http://www.p12.neostrada.pl/oleje.pdf
[quote=""rat4""]Mobil 1 5W50[/quote]
nie
Mobil 1 - nazwa oleju syntetycznego firmy MOBIL
5W - zakres temperatury pracy w zimie (i lepkości po części, i gęstości po części)
50 - zakres temperatury pracy w lecie (i lepkości po części, i gęstości po części)