[9n3] Moje boje z centralnym zamkiem i dorabianym kluczykiem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Elto
Raczkujący
Raczkujący

[9n3] Moje boje z centralnym zamkiem i dorabianym kluczykiem

Post autor: Elto »

Mam w moim Polo 3d problemy z centralnym zamkiem. Kiedy otwieram drzwi od strony kierowcy otwierają się tylko one. Natomiast kiedy otwieram od strony pasażera otwierają się drzwi kierowcy, pasażera, bagażnik i zapala się światło w wewnątrz. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale otwierając od strony pasażera wkładka w zamku pracuje inaczej niż od strony kierowcy tj jakby odbijała kluczyk z powrotem do pozycji wejściowej, a od strony kierowcy muszę go przekręcić sam. Co może być tego przyczyną?
Druga sprawa to kluczyk. Mam niestety jeden i jest chyba dorabiany. Ma przycisk ale niestety służący do zapalania małej żarówki :/ wewnątrz po otworzeniu go w środku jest tylko sprężynka, blaszka, żarówka i bateria. (fotki dodam jutro, bo dziś jest już słabe światło, a mam nędzny aparat) Jak to wygląda oryginalnie w 9n3, każdy egzemplarz miał w standardzie otwieranie z kluczyka? Jeśli tak to czy można jakoś sprawić sobie taki oryginalny kluczyk pomijając ASO (np grot sobie dorobię a resztę kluczyka z bebechami jakoś skołować) lub ewentualnie jakie byłyby koszta dorobienia takiego kluczyka gdzieś u jakiegoś speca.

Edit:

Fotki kluczyka.
Obrazek Obrazek
Im więcej potu na treningu, tym mniej krwi w boju.
No pain, no gain.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

[quote=""Elto""]Kiedy otwieram drzwi od strony kierowcy otwierają się tylko one.[/quote]
spróbuj przekręcić drugi raz
ojciec miał tak w cordobie że na raz otwierało kierowce a na dwa wszystko

standardowa centralka była z kluczyka, w 6n2 też, najlepiej dokupić serownik centralki ze scyzorykami (dorabiasz kostkę imo albo przekładasz z ori kluczyka i dorabiasz groty na wzór fabrycznych)
u mnie tak jest zrobione właśnie
t
the_cure
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: the_cure »

ja mam w Polo 9n3 2 kluczyki tzw. scyzoryki a ty masz chyba dorabiany,taki widziałem w audi z 90 r
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Sprawdź kabelki w przelotce drzwi. Jak będą całe to awaria mikro przełącznika (krańcówki ) w siłowniku centralnego odpowiedzialna z otwarcie i zamknięcie z kluczyka ewentualnie zimne luty. Trzeba wyjąć zamek i oddzielić od niego siłownik. http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=457148. Manual niby do golfa ale w polo jest identycznie tylko inaczej się rozbiera panel drzwi z przyciskami sterowania szyb (po prostu trzeba wyciągnąć do góry).
Obrazek
Awaria będzie dwóch krańcówek w górnym lewym rogu
Lenistwo drogą do postępu
Awatar użytkownika
Elto
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Elto »

Dzięki za odpowiedzi.
Ten manual, bardzo fajna sprawa, ale mimo że wszystko ładnie opisane to przewyższa moje umiejętności. Na szczęście dzięki waszej pomocy wiem od czego zacząć i na jaki trop skierować ewentualnego specjalistę.

Wracając do kluczyka. Przeglądając forum natknąłem się na manuala jak dorobić sobie otwieranie pilotem z kluczyka. Skoro mój klucz jest dorabiany, to istnieje możliwość że miałem wcześniej otwieranie samochodu przyciskiem na kluczyku. Wiec jest szansa że mam centralkę, byłyby niższe koszta. Moglibyście powiedzieć gdzie ta centralka się znajduje?
Im więcej potu na treningu, tym mniej krwi w boju.
No pain, no gain.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

zapewne gdzieś pod deską - tak jest w 6n2
najlepiej podpiąć sie kablem do złącza i sprawdzić jaki masz moduł centralnego zamka ew. moduł komfortu, wtedy po numerach sprawdzić co on oferuje
k
krzychobal
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: krzychobal »

Witam.Kluczyk na zdjęciu wygląda na oryginalny.Brak tylko znaczka vw na przycisku.Taki jest do polo 9n.Dorabiając nowy trzeba przełożyć też pastylkę od immobilisera, lub kupić i zaprogramować nową.Problem leży chyba w mikrostyku w drzwiach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”