[All] Magnetofon kasetowy i MP3

Przewodniki, manuale, instrukcje, opisy prac - kopalnia wiedzy!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

[All] Magnetofon kasetowy i MP3

Post autor: adek1983 »

Pewnego dnia postanowiłem, że w swoim polo nie będę się ograniczał do słuchania tylko radia. Chciałbym posłuchać czegoś na co mam w danej chwili ochotę. Z racji tego, że w swoim aucie mam oryginalne radio GAMMA III nie chciało mi się nagrywać utworów MP3 na kasetę. Raz, że to pogarsza jakość, dwa długotrwały proces przegrywania i trzy potrzebna jest duża ilość kaset magnetofonowych.

Przeanalizowałem 4 sposoby rozwiązania problemu.

1. Transmiter FM wpinany w gniazdo zapalniczki.
Średnia jakość odsłuchu. Częste problemy ze złapaniem odpowiedniej częstotliwości. Wygląd kompletnie nie pasujący do wnętrza auta.

2. Adapter w taśmie magnetofonowej. Tutaj jakość jest najgorsza. Sygnał często jest słaby, a i żywotność tego jest mizerna.

3. Dorobienia wejścia Line-In. No od biedy mogło by być, ale musiałbym posiadać swój odtwarzacz MP3 i wpinać kabelki i zawsze pamiętać, żeby mieć go przy sobie.

4. Wbudowanie odtwarzacza MP3 w radiu zamiast mechanizmu kasetowego i wpięcie się z sygnałem audio do radia.

To ostanie rozwiązanie było dla mnie najbardziej eleganckie.

Dwa radia GAMMA III w domu miałem. Oba były bez mechanizmu kasetowego, bo były uszkodzone. Więc czemu by nie spróbować?

Od czego zacząć. Najpierw proponuję poszukać odpowiedniego odtwarzacza MP3. Ja znalazłem na DX.COM odtwarzacz MP3 z wejściem USB i złączem na karty MicroSD. Dodatkowo to maleństwo posiada tuner radiowy, 6 programów equalizera i pilot zdalnego sterowania. Za niecałe 30 PLN to się bardzo opłaca, tym bardziej, że przesyłka do Polski jest za darmo. Ja czekałem ok 3 tygodnie na przesyłkę. Żaby nie czekać bezczynnie warto przygotować radio i układ sumatora.

W pierwszej kolejności musimy przynieść do domu radio kasetowe wyciągnięte z samochodu. Popatrzyć na elektronikę w środku i znaleźć miejsce gdzie można się podpiąć z zasilaniem i sygnałem audio. W przypadku GAMMA III było trochę roboty:

Najpierw ustaliłem, że wepnę się w tor audio odbioru AM. W moim przypadku musiałem wylutować kilka elementów.
Na poniższym zdjęciu lokalizacja elementów do wylutowania:
Obrazek

Najpierw rezystor separujący 22kOhm przy układzie scalonym TEA6200:

Obrazek Obrazek

Następnie dwa rezystory 300k, których zadaniem jest rozdzielenie sygnału AM monofonicznego na dwa kanały.

Obrazek Obrazek Obrazek

Ostatnim etapem było wylutowanie dwóch kondensatorów separujących przy selektorze wejść.

Obrazek Obrazek

Wyjście sygnału audio z radia mamy w miejscach, gdzie były przylutowane ujemne bieguny kondensatorów. I tam przylutowujemy wejścia sygnału radia do sumatora. Do drugiego wejścia sumatora przylutowujemy wyjścia odtwarzacza MP3. W miejsce gdzie był przylutowany dodatni biegun kondensatora elektrolitycznego przylutowujemy wyjście sumatora.

Oto poglądowy rysunek sumatora:

Obrazek

Ostatnim etapem jest zlokalizowanie masy i +12V. Ja wykorzystałem złącze mechanizmu kasetowego:

Obrazek

Jak już mamy wstępnie przygotowane radio, to trzeba się udać na zakupy do sklepu elektronicznego i kupić co następuje:

Płytkę uniwersalną UM-7 o rozmiarach 36 x 48 mm posiadającą 226 punktów lutowniczych 1 szt.
Obrazek
Układ scalony TL072 - 1szt.
Kondensatory elektrolityczne 10uF/16 lub 25V 6 szt.
Rezystor 470kOhm 2 szt. (wartość tego rezystora reguluje wzmocnienie modułu i większy tym większe wzmocnienie, wstawiając rezystor 100kOhm wzmocnienie wynosi 1).
Rezystor 100kOhm 8 szt.
Kondensator elektrolityczny 100uF/16 lub 25V
Około 1m przewodu 0.25mm2

Poniżej zamieszczam schemat sumatora:
Obrazek

Oraz rozmieszczenie elementów na płytce:

Obrazek

W pierwszej kolejności lutujemy zwory, potem układ scalony, potem rezystory i kondensatory, a na końcu przewody.
Na czerwono i niebiesko zaznaczyłem miejsce gdzie trzeba przylutować zasilanie odtwarzacza MP3.

Zmontowany układ można przylutować do radia i sprawdzić, czy samo radio już działa.

Gdy przyjdzie do nas przesyłka z odtwarzaczem MP3 to możemy go przygotować do wlutowania. Ja wylutowałem przyciski klawiatury, bo nie będą mi potrzebne. Oraz wylutowałem 3 niebieskie diody LED, które psują cały wygląd. Ostatnim etapem jest wylutowanie mini złączek i wlutowanie w ich miejsce przewodów.

Kolejnym etapem jest przylutowanie zasilania odtwarzacza MP3 do radia i sprawdzenie czy wszystko działa. A na koniec zostaje montaż mechaniczny odtwarzacza.

Na koniec zdjęcia z montażu w radioodbiorniku:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Na koniec kilka słów na temat efektu końcowego. Zamawiając ten moduł obawiałem się, że jakość wykonania i dźwięk będą na niskim poziomie, ale jest zupełnie odwrotnie. Układ jest zmontowany solidnie, a dźwięk jest czysty i nie da się usłyszeć zniekształceń. Fakt, wyświetlacz mógłby być zielony, co by dopełniło całość, ale jest czerwony i trzeba się z tym pogodzić. Podsumowując zamierzony efekt osiągnąłem a to było najważniejsze.

Na dniach postaram się zrobić z tego PDF-a, żeby nie umknęło.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2014, 6:44 przez adek1983, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
lukas2305
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: lukas2305 »

to nie miejsce na dyskusję ale warto zaznaczyć że nie trzeba wcale pozbawiać radia odbiornika radiowego (czyli tak jak kolega zrobił, radio bez radia). Jakość tego kupnego radia jest nieporównywalnie niższa niż gammy. Jestem pewny, że będą problemy ze znalezieniem w 100% czystej stacji.
Lepszym rozwiązaniem byłoby zastąpienie odtwarzacza kasetowego tym zewnętrznym ustrojstwem. Tzn nie chodzi o całkowite wymontowanie napędu, a tylko podłączenie sygnału audio odtwarzacza MP3 w tor audio L i P odtwarzacza kasetowego. Wtedy nie ma kombinowania z tworzeniem dodatkowych układów, kwestia jest tylko usunięcia dwóch elementów (kondensatorów 2310 i 2309), rozcięcia ścieżek oznaczonych na rysunku i podłączenie torów audio odtwarzacza MP3 przez szeregowe kondensatory monolityczne 470nF (w celu odseparowania składowej stałej).
Ilustracja pokazuje co wystarczy zrobić:
Obrazek

Dzięki takiej przeróbce pełna funkcjonalność radia zostaje (jedynie brak jest odtwarzacza kasetowego), przełączenie radio<->odtwarzacz MP3 odbywa się tak jak wcześniej radio<->kaseta.

Dodatkowo uwaga, że zaproponowane przeze mnie rozwiązanie może być zastosowane w każdym radio posiadającym odtwarzacz kasetowy. Wystarczy znajomość aplikacji układu nadrzędnego audio (selektor wejść, przedwzmacnicz itp.).
Jedyny problem jaki może się pojawić to sposób przełączania radio<->kaseta. Część odtwarzaczy samochodowych przełącza się na kasety poprzez menu lub przełącznikiem na panelu głównym, a część samoczynnie po włożeniu kasety. W pierwszym przepadku nie ma problemu. Natomiast w drugiem konieczne będzie zamontowanie dodatkowego przełącznika radio<->kaseta na zewnątrz urządzenia.
W rozwiązaniach fabrycznych wkładając kasetę metalowe ramię przesuwa wewnętrzny przełącznik i radio wykrywa obecność kasety. Należałoby znaleźć ten przełącznik i zbocznikować go zewnętrznym przełącznikiem.
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Nie do końca mnie zrozumiałeś. Ja swojego radia nie pozbawiłem odbioru FM. Pozbawiłem go odbioru AM (fale krótkie). I nie napisałem, że mam zamiar przesiąść się na odbiór FM w tym module. Bo bym strzelał sobie w kolano. Nie skorzystałem z opcji wpięcia się w obwód kasety, bo w obu GAMMA-ch brakuje mechanizmu. Ale oczywiście masz rację. Twoje rozwiązanie jest prostsze.
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Dla leniwych (ja też czasami do takich należę :) ) Polecam zakup adaptera w postaci KASETY MP3, ale nie takiej zwykłej o jakiej napisałem w pierwszym poście, tylko takiej:

Obrazek

http://dx.com/p/cassette-adapter-mp3-pl ... mmc-133630

Wbudowany akumulator, pilot zdalnego sterowania, obsługa kart SD do 32GB i co najważniejsze bardzo dobra jakość dźwięku. Urządzenie użytkuję dość krótko bo od 31 grudnia 2013, ale już na tym etapie skłonny jestem polecić każdemu. Jeśli zależy Ci na utrzymaniu oryginalnego radia kasetowego, to ta kaseta jest idealna. Jest jedna malutka wada. Nie ma możliwości regulacji położenia głowicy i przez to trzeba zajrzeć do radia i tam dokonać korekty. W moim przypadku ciszej grał lewy kanał. Po dostrojeniu głowicy w radiu oba kanały grają czysto i równo.
Awatar użytkownika
sidkoz
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: sidkoz »

A jak długo wytrzymuje akumulatorek ?
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Tego nie wiem. Spotkałem się z opiniami, że 6-8 godzin. Ja niestety robię odcinki po maks 45 minut, więc trudno ocenić. Z drugiej jednak strony zawsze można podładować w aucie. Ale nie można jednocześnie ładować i używać w magnetofonie.

EDIT:

Po kilkudniowym użytkowaniu stwierdzam, że akumulatorek wytrzymuje 6-8 godzin słuchania muzyki non-stop. Zależy od temperatury otoczenia. Wiadomo im zimniej tym krócej.

EDIT 16-04-2014

Po tym czasie stwierdzam, że po zmniejszeniu głośności akumulatorek spokojnie wytrzymuje 24h odtwarzania muzyki. Ważne, żeby po przełączeniu z radia na odtwarzanie z kasety nie było dużej zmiany natężenia dźwięku.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2014, 8:45 przez adek1983, łącznie zmieniany 1 raz.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Osobiście używałem transmiter fm i nie było z nim żadnych problemów, a jakość odtwarzania z takiej "kasety" w dużej mierze zależy od stanu głowicy w leciwym radiu.
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Nie zgodzę się z Tobą. Miałem okazję testować tę kasetę na sprzęcie, który nie radził sobie poprawnie z odczytem sygnału z taśmy (nie mówię tu o tym, że magnetofon nie ciągnął taśmy). Ale po przesiadce na taką kasetę jakość była o niebo lepsza. Wziąć trzeba pod uwagę fakt, że w takim urządzeniu odpada przesuw taśmy i szumy tym spowodowane, oraz to, że moc sygnału na głowicy magnetycznej z takiej kasety jest większa. Inna kwestia to fakt, że głowice magnetofonowe robione w latach 80-tych i 90-tych nie są takie nietrwałe i mimo lat sprawują się wyśmienicie. Ale to są puki co tylko moje opinie i doświadczenia i nie trzeba się z nimi zgadzać.
Zablokowany

Wróć do „Manuale - instrukcje krok po kroku”