[6N] 6n zrobić na 6n2

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kanarek
Newbie
Newbie

[6N] 6n zrobić na 6n2

Post autor: kanarek »

Witam :!:

Mam kilka pytań związanych z moim polo 6n:
:arrow: 1.Mianowicie chcialbym zalozyć caly przod od 6n2,błotniki, zderzak, lampy, atrapa i maska i teraz pytanie czy jest to tzw plug&play czy wiążą sie z tym jakies przeróbki ??

:arrow: 2.Czy klapa bagażnika bedzie pasować do 6n od 6n2?

:arrow: 3.Czy silnik np od golfa III, ten 1.9 TDI 110koni mozna wsadzić do polo bez wiekszych przeróbek?? Aktualnie mam 1.9 zwyklego diesla o mocy 64 koni.

Z góry dziekuje za odpowiedz. Pewnie z czasem przypomni mi sie jeszcze kilka pytań ale to pozniej ;)
T
TomekZG1
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: TomekZG1 »

1. Widzialem cos takiego wiec podejzewam ze sie da przedni pas jeszcze do tego trzeba wymienic lecz nie jestem pewien :)

2. Taki bolid u mnie po mieście jezdzi i wyglada to całkiem całkiem

Wiec dla chcacego nic trudnego:)
Awatar użytkownika
szkodnik
Początkujący
Początkujący

Post autor: szkodnik »

a polówki nie wychodziły też czasem z 1.9TDI 110 km ?? bo produkowane były w tych latach co vento a w nich były??
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

Było nawet jedno klubowe srebrne 6n z klapą i lampami od 6n2.
Co do silnika to obstawiam że małymi przeróbkami tego nie opędzisz - nowy komp, wiązka, łapy też pewnie, ze skrzynią nie wiem jak było bo nie interesowałem się dieslami w polo.
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
Awatar użytkownika
doman
Początkujący
Początkujący

Post autor: doman »

wg mnie to sie mija z celem.... kup se lepiej 6n2, a nie robisz skladaka......

tylne blotniki tez do wymiany .... bo tylny zderzak w 6n2 zachodzi wyzej ;) jesli oczywiscie chcesz tylny zderzak od 6n2, bo troche kicha by byla jesli przod 6n2 a tyl 6n :/

za duzo roboty ...

p.s.
ja bym pozniej takiego auta nie kupil....
kto ci uwierzy ze sam z siebie robisz przerobki...
ja osobiscie bym pomyslal ze auto mialo MEGA dzwona i zrobiles to z tego co bylo...
Polo 9n0
Touran 1T0
Awatar użytkownika
Jpp
Początkujący
Początkujący

Post autor: Jpp »

Było nawet jedno klubowe srebrne 6n z klapą i lampami od 6n2.
Owszem, było. I nadal jest :)
Moja klapa pochodzi z egzemplarza wyprodukowanego w 2000 r., z silnikiem AKK (60 KM)
Z tego co mi wiadomo wymiana nie wymagała żadnych przeróbek, ale żeby wszystko pasowało i było szczelne, trzeba mieć lampy z 6N2.
Tak to wygląda na żywo...
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 19ccf49c3c

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/553 ... ca5ea.html
...ale szczerze powiedziawszy, za dużo zmieniać nie warto - jak Doman pisze, kto później uwierzy, że nie klepane.
Pozdrowienia
m
mmmarcin
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mmmarcin »

[quote=""kanarek""] 3.Czy silnik np od golfa III, ten 1.9 TDI 110koni mozna wsadzić do polo bez wiekszych przeróbek?? Aktualnie mam 1.9 zwyklego diesla o mocy 64 koni.[/quote]
jak masz 1,9d (AEF) to będzie wiązało się z dużą rzeźbą
jak masz SDI to też trzeba rzeźbić, ale może być prościej

zamiast AEF-a możesz myśleć o 1,9td 75KM z golfa 3, ale dla 11 koni chyba nie warto
k
kanarek
Newbie
Newbie

[quote=""doman""]
wg mnie to sie mija z celem.... kup se lepiej 6n2, a nie robisz skladaka......
[/quote]
heh. jakbym chciał 6n2 to jezdziłbym 6n2, takie rady akurat nic nie wnoszą do tematu.
A co do skladaka...hmm czyli kazde auto przerobione z wiekszym rozmachem i odważniejszymi modami to dla Ciebie skladak?? A slyszales o czyms takim jak Old2New ?? glosno bylo kiedyś o jakiejs audi zrobionej wlasnie w old2new w gazecie GT.Powinieneś poszerzyć horyzonty, bo na szerokich zderzakach, lampach od 6n2 glebie i grilu bez znaczka świat sie nie konczy.

[quote=""doman""]
tylne blotniki tez do wymiany .... bo tylny zderzak w 6n2 zachodzi wyzej ;) jesli oczywiscie chcesz tylny zderzak od 6n2, bo troche kicha by byla jesli przod 6n2 a tyl 6n :/
[/quote]
Nie pytalem o tylny zderzak, bo akurat tu mialem pewnosc ze bez zmiany błotników sie nie obędzie.

[quote=""doman""]
za duzo roboty ...
[/quote]
Myslalem ze na najwiekszym forum VW polo ludzie bedą zachęcać do jakis orginalnych przeróbek, zeby była jakas rożnorodnosc. Jakby wszyscy ludzie mieli takie poglądy jak Ty to po ulicach jezdzily by zupelnie seryjne i mozna powiedzieć jednolite auta, i nie było by naprawde ciekawych projektów z ktorych mozna czerpać inspiracje.

[quote=""doman""]
p.s.
ja bym pozniej takiego auta nie kupil....
kto ci uwierzy ze sam z siebie robisz przerobki...
ja osobiscie bym pomyslal ze auto mialo MEGA dzwona i zrobiles to z tego co bylo...
[/quote]

Jak przeczytasz jeszcze raz moj pierwszy post w tym temacie to powinieneś zauważyć ze nie pytam czy po przeróbkach latwo mi bedzie sprzedać auto. Heh przeciez nie robie tego auta zeby ludzie wierzyli i toczyli takie wywody ze auto mialo mega dzwona i wogole tylko raczej auto buduje dla siebie. Akurat moją poloweczke daże wielkim sentymentem i wsumie nie traktuje jej jako rzecz ktorą kiedys bedzie trzeba sprzedać.

C.D.N

Sorki za moje wywody ale akurat nic nie wnoszący do tematu post uzytkownika doman mnie rozwalił...

No a wracając do tematu...

[quote=""Jpp""]
Moja klapa pochodzi z egzemplarza wyprodukowanego w 2000 r., z silnikiem AKK (60 KM)
Z tego co mi wiadomo wymiana nie wymagała żadnych przeróbek, ale żeby wszystko pasowało i było szczelne, trzeba mieć lampy z 6N2.
Tak to wygląda na żywo...
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 19ccf49c3c

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/553 ... ca5ea.html
[/quote]

Bardzo dziekuje za konkretną odpowiedz. Zdjecia mi pokazały ze na 100% chcialbym cos takiego ;)

[quote=""mmmarcin""]
[/quote]

Czyli z zmianą silnika poczekam, myślalem ze starszy silnik TDI jest wmiare podobny do AEF i podejdzie bez wiekszych przeróbek ale jak tak to zostawiam zrobienie silnika na koniec projektu. Bo sporo przeróbek czeka mnie przy wlozeniu docelowego silnika wiec jak narazie moim zdaniem szkoda pracy.

Dziekuje za odpowiedzi ktore wniosły cos do tematu ;)
Awatar użytkownika
Olo
Wielebny

Post autor: Olo »

Stary za dużo roboty! ;) Bez urazy ale wiele ludzi na tym forum kończy na swapie rygielków i wrzuca 50 zdjęć swojej serii ;) Co do frontu 6n2 trzeba wymienić pas przedni, maskę, błotniki, zderzak, lampy. Tylna klapa z tego co pamiętam nie pasuje idealnie. Ktoś tu kiedyś pisał ze jest troszeczkę krótsza. Na zewnątrz do 6N pasują jeszcze np. szyba przednia z 6N2 - o wiele ładniejsza ma niewidoczną uszczelkę od spodu i jest prostokątna a nie zaokrąglona na rogach, pasują wtedy na dach listwy z 6n2 highline. Lusterka z 6N2 tez pasują 1:1. Wnętrze możesz zmienić całe - opis masz w projekcie turzola.
It\'s like a death in the family.

W klubie od 22.03.2005.
w
witek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: witek »

[quote=""mmmarcin""][quote=""kanarek""] 3.Czy silnik np od golfa III, ten 1.9 TDI 110koni mozna wsadzić do polo bez wiekszych przeróbek?? Aktualnie mam 1.9 zwyklego diesla o mocy 64 koni.[/quote]
jak masz SDI to też trzeba rzeźbić, ale może być prościej

zamiast AEF-a możesz myśleć o 1,9td 75KM z golfa 3, ale dla 11 koni chyba nie warto[/quote]

bzdury piszesz... łapy silnika w 1.9d, 1.9sdi i 1.9tdi (110KM) są tak samo, wiec wyciągasz stary wsadzasz nowy, (wiem bo sam kiedyś miałem taki zamiar -na starym forum powinien być gdzieś jeszcze mój temat odnośnie swapu z 1.9sdi na 1.9tdi), wiec pod tym względem zero problemów.
My white lincoln (zapraszam do komentowania): viewtopic.php?f=40&t=775&start=0

update: post tutułowy
m
mmmarcin
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mmmarcin »

witek 1,9d i td ma pompę sterowaną linką, sdi i tdi elektronicznie. Sam krótko myślałęm o czymś takim po zakupie mojej polówki (ale tylko się zastanawiałem) i pewie "fachowiec" odradzał mi to. Jak powszechnie "nie da się to parasola w d...ie otworzyć", ale zawsze jest pytanie czy warto. Tu ponoć nie warto. Za dużo roboty, a co się z tym wiąże i kosztów.
Awatar użytkownika
doman
Początkujący
Początkujący

[quote=""kanarek""]Witam :!:

Mam kilka pytań związanych z moim polo 6n:
:arrow: 1.Mianowicie chcialbym zalozyć caly przod od 6n2,błotniki, zderzak, lampy, atrapa i maska i teraz pytanie czy jest to tzw plug&play czy wiążą sie z tym jakies przeróbki ??

:arrow: 2.Czy klapa bagażnika bedzie pasować do 6n od 6n2?

......[/quote]

ty ziomus chyba troche sie pogubiles.... wiem ze Auto jest twoje i ty pod siebie je robisz.... jesli chcesz to spoko..... ja ci nie bronie...... tylko zastanow sie nad tym co piszesz.....

chcesz przod od 6n2, a tyl od 6n + klapa od 6n2, spoko chcesz to se nawet na super glue to zrob...... mnie to rybka...

tylko trzeba miec gust spaczony zeby przedni zderzak wstawiac od 6n2.... a tylny zostawic od 6n

Widzialem auto Jpp, i tam zachowana jest bryla auta.... zderzaki przednie jak i tylny
(co prawda po przeróbce na blache) ale sa od 6n :gitara:

[quote=""kanarek""]A co do skladaka...hmm czyli kazde auto przerobione z wiekszym rozmachem i odważniejszymi modami to dla Ciebie skladak??A slyszales o czyms takim jak Old2New ?? glosno bylo kiedyś o jakiejs audi zrobionej wlasnie w old2new w gazecie GT.Powinieneś poszerzyć horyzonty[/quote]

tak uwazam....
chodzi ci o to audi
http://www.mojeauto.net/2007/10/16/audi-a3-tuning/
fajne co.....?
ha ha... na szczescie w tym przypadku to tylko zderzak, chociaz i tak mi sie nie podoba i uwazam ze w orginale wygladal by o wiele lepiej

[quote=""kanarek""]...... Jakby wszyscy ludzie mieli takie poglądy jak Ty to po ulicach jezdzily by zupelnie seryjne i mozna powiedzieć jednolite auta, i nie było by naprawde ciekawych projektów z ktorych mozna czerpać inspiracje.[/quote]

ja z tego napewno inspiracji czerpac nie bede

A to co napisał Olo to prawda.....
[quote=""Olo""]Stary za dużo roboty! ;) Bez urazy ale wiele ludzi na tym forum kończy na swapie rygielków i wrzuca 50 zdjęć swojej serii ;)[/quote]

w pip bylo takich tematow ktore konczyly sie ciszą.... zagineły wśród normalnych spraw....
jesli zrobisz tak polo jak napisales to bedziesz dla mnie GURU
(oczywiscie polo 6n musi byc w calosci/ nie rozbite bo inaczej by sie chyba nie kalkulowala taka zmiana.....

pozdrawiam
i powiodzenia w modyfikacjach :)
Polo 9n0
Touran 1T0
Awatar użytkownika
szmydziu
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: szmydziu »

Kolega tylko zadał pytanie czy można tak zrobić ... i nie powinno nikogo interesować czy zrobi tak jak sobie zamyślił, czy pozostanie przy zmianie rygielków i kratek od nawiewu.
Obrazek
Obrazek
k
kanarek
Newbie
Newbie

[quote=""szmydziu""]Kolega tylko zadał pytanie czy można tak zrobić ... i nie powinno nikogo interesować czy zrobi tak jak sobie zamyślił, czy pozostanie przy zmianie rygielków i kratek od nawiewu.[/quote]
No i wlasnie o to chodzi, dzieki za zrozumienie :)

[quote=""doman""]ja z tego napewno inspiracji czerpac nie bede[/quote]
Heh nie chodzi mi o moj projekt tylko np o takie:
Obrazek Obrazek Obrazek
Z kazdego mozna podlapać jakis pomysł i stworzyć cos zupelnie orginalnego i fajnego
[quote=""doman""]jesli zrobisz tak polo jak napisales to bedziesz dla mnie GURU
(oczywiscie polo 6n musi byc w calosci/ nie rozbite bo inaczej by sie chyba nie kalkulowala taka zmiana.....[/quote]
Tak, moje polo jest w calosci i wciaglej eksploatacji.

Nie chce mi sie juz prowadzić dyskusji z Tobą, widać ze zupelnie nie kumasz o co mi chodzi, masz swoje poglądy, jak ktos ma inne to zaraz jest zły, i tego nie rozumiem no ale coz, nie musze. Poprostu szukam ciekawych i nieoklepanych rozwiązań na zrobienie swojego polo. Jedno jest pewne, nie zrobie kolejnego "szpachlowozu" ;)

Dziekuje za konkretne odpowiedzi, dowiedzialem sie tego co mi bylo potrzebne, temat zglaszam do zamkniecia :closed:

P.S: wbrew obiegowej opini forum "PKP" nie jest takie zle. dzieki koledzy za rady.
Awatar użytkownika
doman
Początkujący
Początkujący

no i sam widzisz ze kazde polo ktore pokazales na w/w foto to nie 6n zrobione na 6n2

...a zły to ty jestes.... bo zawsze mogles olac jedna z wielu wypowiedzi (moją) a nie szukac zaczepki.
Jedno jest pewne, nie zrobie kolejnego "szpachlowozu" ;)
i chwała ci za to!! bo juz sie bałem :jee: :pub: :jee:
w jednym sie zgadzamy ;)

a tak juz na marginesie, to forum jest do wypowiadania sie roznych ludzi , z roznymi pogladami...... wiec chyba mozna sie troche powymieniac zdaniami.... a nie ciagle sobie slodzic i pisac "ohh, ahhy"

pozdro
dobranoc ;)
Polo 9n0
Touran 1T0
ODPOWIEDZ

Wróć do „pytania dotyczące stylingu”