Witam wszystkich PoloManiaków po raz kolejny

pewnie większość nie pamięta moich poczynań z 6n-ką ponieważ za pierwszej kadencji niewiele się działo, potem sprzedałem Polę a teraz znów odkupiłem ze względu na sentyment do tego autka, napiszę trochę teraz o samochodziku i planach
Model: Polo 6n 3D
Silnik: 1,3 ADX
Moc: 55KM
Kolor: LP3G FlashRed
Przebieg: 208000 km
Wyposarzenie: 2xAirBag, wspomaganie, centralny popsuty
W aucie przez ostatnie 2 lata zostało zrobione duuuużo pod względem mechanicznym, tzn. wymienione zostało kompletnie zawieszenie (amortyzatory olejowo-gazowe przód KYB, tył Bilstein, łożyska, klocki, tarcze, bębny, szczęki, cylinderki, końcówki drążków, sworznie, wachacze, wszystko firmowe, INA, SKF itp.), kompletny rozrząd (pasek rozrządu, pasek wieloklinowy, pompa wody, rolki, naciagacze, wszystlo firmowe, GATES, SKF), wymienione chyba 3 razy oleje i filtry, niestety nie wiem jaki był wcześniej lany olej wiec wolałem dla pewności wlac 15w40. Ostatnio wypatroszony został katalizator, i wymieniona reszta tłumika, akumulator, świece, kable, kopułka, palec rozdzielacza, jednak te ostanie naprawy robili "mechanicy" i nie dość że polecieli po kosztach z częściami to jeszcze źle spasowali tłumik i nie zabezpieczyli pastą... wiec czeka mnie jeszcze parę poprawek... Zaraz po zakupie musiałem wymienić mechanizm wybieraka ponieważ był już dość zmęczony i linka była urwana co bardzo utrudniało zmianę biegów (jak dobrze mieć przynajmniej kanał i trochę narzędzi

) praktycznie wszystkie naprawy wykonuje własnoręcznie bo lubię grzebać i ryzyko

. Technicznie autko jest bez zarzutu jednak stan blacharski pozostawia dużo do życzenia...
Siostra miała kilka przygód z krawężnikami i innymi przeszkodami a po za tym Polo jest konsekwentnie zżerane przez rudzillę, więc samochodzik niedługo dostanie nowe błotniki (chyba wszystkie), załatana zostanie dziura w podłodze i przejdzie gruntowną konserwację, a wisienką na torcie będzie nowy lakier...

kolor najprawdopodobniej zostanie oryginalny lecz jeszcze nie mówię, że napewno
Plany pod względem modyfikacji:

odświeżenie blach i lakieru

zderzaki szerokie

lampy przednie (zamówione już ponieważ nadarzyła się okazja kupna bardzo rzadkich lamp

lampy tylne (jeszcze nie podjąłem decyzji)

gwint + koło

centralny zamek z alarmem i kluczykiem typu "scyzoryk"

porządne CA łącznie z wytłumieniem i całego wnętrza

elektryka - szyby, lusterka, podgrzewane fotele

remont silnika bądź SWAP

i pewnie wiele wiele innych rzeczy po drodze
________________________________________________________________________________________________________
Powyższe można uznać za temat zamknięty ponieważ auto zostało kompleksowo odbudowane, końcówkę roku 2011 i początek 2012 poświęciłem na rozbiórkę Polki i zbieranie gratów do odbudowy
auta. Jako pierwszy wpadł prawie kompletny SWAP 1,6 AEE ze skrzynią CWV, następnie karoseria bez rdzy i co najważniejsze - ori szyber, jak dla mnie najfajniejsze wyposarzenie

, po kolei wpadały SWAP hamulców 256 na przód, tarcze 232 na tył z zaciskami od Golfa 4 tłoczek 38mm, "nowa" ława silnika, tylna belka, drzwi, szeroki zderzak tylni i klapa bez zamka, Eibach Pro KIT, amory MTS, gumy zawieszenia + ori nówki śrubki z ASO, i praktycznie wszystkie nowe części zawieszenia i układu kierowniczego, łożyska i dużo dużo innych pierdułek. Obecny stan oceniam na 75% wykonania projektu i jakieś 9,5k zł.

Polo dostało nowa karoserię bez oznak rdzy z ori szyberdachem

pakiet "mały lift" - szerokie zderzaki i klapa z przetłoczeniem a dodatkowo usunięty zamek z klapy

zawieszenie MTS + Eibach Pro Kit + nowe gumy

stabilizator przedni 19mm

rozpórka Witchers, przednia górna

Big Brake SWAP (front 256 mm, rear 232mm)

Engine SWAP 1,6 AEE

nowe łożyska, śruby, końcówki, drążki, łączniki, sworznie, ława, belka tylna

pakiet wnętrza Samtschwratz (fotele półkubełkowe + czarna deska poliftowa + czarne boczki z miescami na głośniki)

licznik poliftowy z białym podświetleniem

tłumik końcowy od SDI

CA + wygłuszenie całego auta

Alu FOMB 15"
Plany również nowe:

nowy lakier - chyba bez zmian

kpl. wydech z kwasiaka wykonany w RM Motors

dolot ze stożkiem K&N

ładna zabudowa CA co by sprzęcior nie latał po bagaju i zostało jeszcze troche miejsca

poliuretanowe tuleje zawieszenia i wieszaki tłumika

jeśli nie zabraknie zapału i $ to zakup drugiego AEE i konkretne "usportowienie" (sportowy wałek, odelżony wał i zamach, mocne panewki, generalka głowicy z planowaniem itp.)

i pewnie wiele wiele innych rzeczy
Autko po pierwszym kupnie wyglądało tak:
A teraz wygląda tak...
Zapraszam do śledzenia tematu
12.03.2011
16.04.2011

prace trwają a ja zbieram kaskę na następne gadgety
29.09.2012

KOSZTORYS BUDOWY