[86c] Luz w zawieszeniu przednim !!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

W
WiciK16
Raczkujący
Raczkujący

[86c] Luz w zawieszeniu przednim !!

Post autor: WiciK16 »

Witam panowie , od pewnego czasu jestem posiadaczem VW Polo II . Wymieniłem wahacz z prawej strony ,ponieważ poprzedni właściciel pod tulejki gumowe po podkładał podkładki (nie wiem co miało to na celu) . Polo przeszło przegląd bez problemu ,lecz gdy przejeżdżam przez próg zwalniający czuć konkretny luz . Zjeżdżając na wstecznym biegu z posesji przez krawężnik objawia to się jeszcze silniejszym uderzeniem i luzem . Sprawdzałem już luzy bujając samochodem za dach no i ruszając kołami lewo-prawo,góra-dół. Co to może być czy może być to maglownica,tuleje wahaczy lub końcówki drążków kierowniczych ? Proszę o szybką pomoc ,ponieważ jest to uciążliwe no i niebezpieczne . :banghead: :banghead:
Obrazek
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

może być to wszystko co podałeś (maglownica, drązki, końcówki drążków, tuleje wahaczy,...) , mogą być to też gumy trzymające stabilizator do belki przedniej (oryginały febi jakieś 10zł/szt - wymieniać oba)
jedź na inną stacje diagnostyczną, bo ja czuć luz a przegląd dostajesz to coś jest nie tak
objawy które podajesz niewiele mówią

PS wahacze lepiej wymieniać parami tym bardziej w tym aucie gdzie najtańsze (nie polecam, a wręcz odradzam) to jakieś 50zł/szt
PS2 sprawdzałeś zbieżność po wymianie?
d
dany G40
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: dany G40 »

gdy stuka przy zmianie kierunku jazdy P-T mogło się wytłuc gniazdo sworznia zwrotnicy wpadnij gdzieś na szarpaki sprawdź dasz parę zł i się dowiesz niema sensu wymieniać wszystkiego tak na próbę
W
WiciK16
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""dany G40""]gdy stuka przy zmianie kierunku jazdy P-T mogło się wytłuc gniazdo sworznia zwrotnicy wpadnij gdzieś na szarpaki sprawdź dasz parę zł i się dowiesz niema sensu wymieniać wszystkiego tak na próbę[/quote]
No właśnie problem w tym że na szarpakach byłem i nic . Czy może to być kielich amortyzatora ? Dzisiaj jak miałem rękę na kielichu amorka i dociskałem samochód do dołu było czuć luz i stukot .
Obrazek
d
dany G40
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: dany G40 »

odkręć nakrętkę amorka zdejm talerzyk i spróbuj dokręcić łożysko nakrętka to ta tulejka z dwoma nacięciami ,ktoś zapomniał dociągnąć może ,jak to nie pomoże to mogą amorki być kaput
W
WiciK16
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""dany G40""]odkręć nakrętkę amorka zdejm talerzyk i spróbuj dokręcić łożysko nakrętka to ta tulejka z dwoma nacięciażżmi ,ktoś zapomniał dociągnąć może ,jak to nie pomoże to mogą amorki być kaput[/quote]
Łożyska dokręciłem z obydwóch stron. Jest mniejszy luz lecz nadal jest dosyć spory co dalej ? Jakieś propozycje?
Obrazek
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

Byłeś na szarpakach? Za 20 PLN Ci sprawdzą i będziesz wiedział.
W
WiciK16
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""adek1983""]Byłeś na szarpakach? Za 20 PLN Ci sprawdzą i będziesz wiedział.[/quote] no właśnie byłem na przeglądzie ostatnio i komputer nic nie wykrył a luz nadal jest .
Obrazek
W
WiciK16
Raczkujący
Raczkujący

Czy macie jakieś pomysły jeszcze ?
Obrazek
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

Trzeba podsumować. Luzy w przednim zawieszeniu możesz mieć na:

Końcówkach drążków kierowniczych przy kołach, lub przy maglownicy.
Na samej maglownicy.
Tuleja wahacza przy podłużnicy.
Tuleja wahacza przy drążku stab.
Sworzeń wahacza.
Tuleja drążka stab. mocowana do karoserii.
Łożyska amortyzatora.

Każdy z tych elementów można sprawdzić samemu w domu różnymi sposobami. Spisz to sobie gdzieś rozdzielając na strony lewą i prawą i dokonaj dokładnych sprawdzeń jeszcze raz. Pomocne będą druga para dłoni/uszu/oczu, klucz do kół, latarka, łom/brecha jak zwał tak zwał. Na wszelki wypadek sprawdź tuleje tylnej belki. Może być tak, że luz jest z tyłu a masz wrażenie słuchowe, że z przodu.
W
WiciK16
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""adek1983""]Trzeba podsumować. Luzy w przednim zawieszeniu możesz mieć na:

Końcówkach drążków kierowniczych przy kołach, lub przy maglownicy.
Na samej maglownicy.
Tuleja wahacza przy podłużnicy.
Tuleja wahacza przy drążku stab.
Sworzeń wahacza.
Tuleja drążka stab. mocowana do karoserii.
Łożyska amortyzatora.

Każdy z tych elementów można sprawdzić samemu w domu różnymi sposobami. Spisz to sobie gdzieś rozdzielając na strony lewą i prawą i dokonaj dokładnych sprawdzeń jeszcze raz. Pomocne będą druga para dłoni/uszu/oczu, klucz do kół, latarka, łom/brecha jak zwał tak zwał. Na wszelki wypadek sprawdź tuleje tylnej belki. Może być tak, że luz jest z tyłu a masz wrażenie słuchowe, że z przodu.[/quote]
Okazało sie że to gumy na drążku stabilizującym . Pozdrawiam :)
Obrazek
W
WiciK16
Raczkujący
Raczkujący

TEMAT ZAMYKAM :)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”