W końcu zdecydowałem się na wymianę stacyjki, może zbyt późno ..
Ale wcześniej nie było to aż tak problematyczne, a teraz to już coraz częściej.
Głównie działo się to w upalne dni a szczególnie jak słońce padało na przednią szybę.
Zapewne jak tu @Artur-776 wspomniał, że to wina zamka,a właściwie zapadek w nim,
więc psikanie w ten tzw. otworek jak piszą inni by nic nie dało a i możliwie że faktycznie pogorszyło,
niepotrzebnie rozpuszczając smar w zapadkach..
Ten otworek jest potrzebny do wyjęcia wkładki , w niego wkłada się drucik by odblokować zatrzask.
Toteż zniechęcało mnie to do działań , czego skutkiem kiedyś było że rozpad się korpus co trzyma grot w kluczyku,
wtedy na chama przekręcałem i tylko problem się zrobił

Tutaj jak wymieniałem grot, a właściwie obudowę kluczyka :
https://forum.vwpoloklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1
Zamówiłem używaną stacyjkę ze skody City Go,bo nie ma co szaleć a i ryzykować że to faktycznie niby wkładka winna ma być jak piszą..
Ale opisy na allegro też do niczego, towar jak na foto , a prawie nikt nie pisze czy sprawna i z jakiego przebiegu auta.
Filmików na YT można dość znaleźć , więc mi pomogło,
długo szukałem by odpowiednie wyselekcjonować, ruskie najlepiej mi pomogły do polo sedan.
Pierwsze oczywiście zdjęcie klemy z akumulatora,
bo po co ewentualne błędy z poduszki miałyby wyskoczyć
Bez zdjęcia kierownicy nie da sie, bo dolną osłonę cza do przodu wysuwać.
Manetki też cza zdemontować, bo cza mieć dostęp aby te śruby zrywalne majzelkiem odkręcić.
Dość tak trzymały , dobrze że łebki były odsłonięte na wierzchu,
w innych modelach są schowane w zagłębieniu korpusu mocującym stacyjkę.
I teraz chwila prawdy jak przekładałem wkładki , no i mój kluczyk w zamku kręci się idealnie

Po podmianie wkładek w korpusach , celowo jeszcze odkręciłem z tej mojej stacyjki kostkę 6 pin,
by wykluczyć czy czasem w niej coś się zacinało , no i okazuje się, że to na szczęście w obudowie / korpusie się blokuje.
Przykręciłem na zwykłych śrubach M8 z łbem sześciokątnym 13, bo jak dla mnie totalny bezsens
kupować nowe śruby zrywalne, skoro każdy na filmiku potrafi je odkręcić, a co dopiero złodziej..
Jakiś typowo specjalistycznych narzędzi nie potrzeba,
Spline to kupiłem kiedyś extra skuli wymiany zamka drzwi, więc się przydały
__
Bardzo jestem zadowolony, że w końcu problem rozwiązany i to za 110 zł - koszt stacyjki .
Nie wiem ile mechanik by skasował, a co dopiero ASO

Za 3 tyg jeszcze wymiana oleju i filtrów mnie czeka, korci mnie filtr paliwa wymienić,
ale obawy mam by tych zatrzasków nie urwać, ciasno tam trocha..
____
Jak znajdę czas, to rozbiorę ten korpus by sprawdzić co ewentualnie tam siadać zaczyna.
Filmiki też mam na ten model , więc powinno dać rady.