Autor Wątek: piana aktywna jaka zastosowac  (Przeczytany 2018 razy)

Offline paul.walker

• phpBB Mały interesant
piana aktywna jaka zastosowac
« dnia: Kwiecień 04, 2016, 09:36:16 am »
kupilem sobie myjke cisnieniową , chcialem kupic w castoramie piane aktywna ale gosc mi odradzil bo matuje lakier i go podobno utlenia . Stad moje pytanie jaka polecacie piane aktywną do mycia samochodu ,dajmy na to co tydzien ,dwa tygodnie mniej wiecej zeby mi lakieru nie zmatowilo i zniszczylo ? mowa o myjce karcher
« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 1970, 01:00:00 am wysłana przez Guest »

Offline ChaosVego

• phpBB Początkujący
Re: piana aktywna jaka zastosowac
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 04, 2016, 10:19:16 am »
Ja używam fruit snow foam od Shiny garage.  Bardzo dobra piana do regularnego mycia samochodu z neutralnym pH.  Bo jeśli chcesz co tydzień,  dwa to lepiej wziąć mocniejsza np perfect active foam tez od Shiny garage :-D  
Mi nic się nie dzieje z lakierem po zastosowaniu czy jednej czy drugiej piany.

Offline tomcho666

• phpBB Konkretnie zainteresowany
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 04, 2016, 10:56:15 am »
Zadziała w ten sposób jak mówisz jeśli nałożysz ją na gorący lakier, w pełnym słońcu i dopuścisz do jej wyschnięcia. Też polecam te piany co ChaosVego, robią mega robotę, ale wiadomo trzeba się stosować do zaleceń. ;)
Mój szerszeń, powoli się robi. \";)\"

http://vwpoloklub.pl/forum/viewtopic.php?f=77&t=60460

Ślesin 2016 - III miejsce - Turniej Tenisa Stołowego

Offline adek1983

• Global Moderator
  • phpBB Uzależniony
    • https://www.facebook.com/vwpologenesis
  • Model auta: Audi A4 B5
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 04, 2016, 01:38:26 pm »
FruitSnow Foam od SG do dobry wybór za względnie niską cenę. Nie narusza wosku i ułatwia umycie auta myjką. Warunek nakładanie na chłodny lakier i w cieniu. Po tym dobrze spłukać. Niestety nie liczcie na to, że auto będzie po pianie idealnie umyte. Po tym zabiegu konieczne jest użycie szamponu. Pamiętać należy by auto po pianowaniu dokładnie opłukać, bo zostaną zacieki. Aby następnym razem brud nie trzymał się tak bardzo lakieru warto po umyciu i osuszeniu pojazdu nałożyć na niego Morning Dew. Co do Perfect Active Foam - piana ma agresywne pH co powoduje zmywanie wosków i sealantów. Są oczywiście lepsze i gorsze piany aktywne. Z moich doświadczeń piana Autobrite MagiFoam utrzymuje się na aucie znacznie dłużej i lepiej domywa. Jest niestety droższa i nie pachnie tak ładnie jak ta od SG. Piana od SG na trawie utrzymuje się kilka godzin (3-5). A piana od Autobrite po 3-ech dniach jeszcze "siedziała" na trawie.