Witam. W komorze silnika tuż nad zbiorniczkiem płynu hamulcowego mam jakąś kostkę,z góry jest uchylana klapka a pod nią styk który jest przepalony,widać nawet lekko przypaloną plastikową klapkę. Mam pytanie co to za kostka i do czego ona służy? Nie wiem od kiedy tak jeżdżę,nie wiem kiedy się te styki przepaliły. Proszę o informację. Vw Polo Classic 1.9 SDI,68 KM Zdjęcia poniżej
Ostatnio zmieniony 04 maja 2018, 17:58 przez Marqess87, łącznie zmieniany 1 raz.
Dowiedziałem się, że to co jest przepalone to bezpiecznik blaszkowy i jego zamierzam wymienić pytanie tylko jaki tam występuje amperaż? Zapewne jest jakiś określony w danych technicznych
80A, z tym że trzeba znaleźć przyczynę palenia bezpiecznika. ECU uruchamia grzanie świec dopiero jak czujnik temperatury poda sygnał że temperatura otoczenia jest poniżej +5st C. Da się to zaobserwować dłuższym czasem świecenia kontrolki świec żarowych po przekręceniu kluczyka.
no nie byłbym tego taki pewien,
po numerze wynika że to np w vw golf jest bezpiecznik 80A dla grzania świec żarowych. Po za tym na oko po wielkości blaszki to na pewno nie był bezpiecznik 30A. 30A to są nawet zwykle małe bezpieczniki w skrzynce koloru białego bodajże i tam jest drucik grubości mniej jak 1mm. Może to gniazdo nie jest od grzania świec a np od wentylatora chłodnicy. Sprawdź po kablach gdzie one idą, kolor grubość... czy takie same dochodzą do świec czy może właśnie do wentylatora? Bo wtedy prawidłowy byłby bezpiecznik 30A.