Autor Wątek: Polo 9N - nie działa otwieranie bagażnika z oryginalnego pilota  (Przeczytany 1522 razy)

Offline najdzik

  • phpBB Nowicjusz
  • *****
  • Wiadomości: 2
  • Pomógł: +0/-0
    • Zobacz profil
  • Model auta: Polo 9N
Witam

Jak w temacie.
Mam problem ze zlokalizowaniem usterki niedziałającego otwierania bagażnika z oryginalnego scyzoryka.

Po przyciśnięciu przycisku zapalają się kierunkowskazy, a siłownik w klapie ani drgnie.

Brakuje napięcia na przewodzie, który uruchamia siłownik.Masa jest obecna.
Pomiar wykonałem na dole, przy kostkach łączących wiązkę klapy z wiązką, która idzie w próg samochodu (sprawdzałem po obu stronach kostek)

Jak podam napięcie na siłownik, ten zaczyna działać i porusza mechanizmem - więc siłownik sprawny.

Wiązka klapy sprawdzona i sprawna.

Zauważyłem że jak nacisnę centralny zamek, to w module pod kierownicą słychać klikający przekaźnik, natomiast jak nacisnę otwieranie klapy to nie słychać żadnego przekaźnika.Migają jedynie kierunki i to wszystko.

Tak jakby sygnał otwierania bagażnika nie wychodził z moduły (no chyba że siłownik nie jest sterowany żadnym wewnętrznym przekaźnikiem)

Mnie się skończyły pomysły jak to ożywić, dlatego zwracam się do was.

Offline konikks

  • phpBB Mały interesant
  • *****
  • Wiadomości: 207
  • Pomógł: +0/-0
    • Zobacz profil
  • Model auta: Polo 9n ATD +++
Odp: Polo 9N - nie działa otwieranie bagażnika z oryginalnego pilota
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 19, 2018, 08:23:59 am »
Masz wykodowaną opcję w sterowniku.
Vcds pomoże

Offline najdzik

  • phpBB Nowicjusz
  • *****
  • Wiadomości: 2
  • Pomógł: +0/-0
    • Zobacz profil
  • Model auta: Polo 9N
Odp: Polo 9N - nie działa otwieranie bagażnika z oryginalnego pilota
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 19, 2018, 09:34:28 am »
A gdzie to znajdę w VCDS?

Offline borys1966

  • phpBB Nowicjusz
  • *****
  • Wiadomości: 11
  • Pomógł: +0/-0
    • Zobacz profil
  • Model auta: Vw Polo 2006 poj. 1400 55kW silnik:BKY
Odp: Polo 9N - nie działa otwieranie bagażnika z oryginalnego pilota
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 20, 2019, 10:45:45 pm »
Miałem to samo .znajomy szukał w komputerze wyłączenia wersji skandynawskiej i coś poprzestawiał w kodowaniu . Żeby było ciekawiej to kluczykiem tez nie otwierałem bo nie działał zamek . Konieczna była kolejna wizyta  i poprawienie kodowania .