[6R] Zapach benzyny i zamienione spryskiwacze

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

j
jabools
Newbie
Newbie

[6R] Zapach benzyny i zamienione spryskiwacze

Post autor: jabools »

Witam,

Od dwóch tygodni jestem posiadaczem VW Polo 2014 1.0 MPI. Auto było robione, prawy przód.
Generalnie wszystko jest elegancko, aczkolwiek problemem jest zapach benzyny w środku, najbardziej z przodu. Im dalej w tył samochodu, tym mniej jest to odczuwalne, aż w bagażniku praktycznie wcale. Gość mówił, że kapła mu benzyna w bagażniku, ale odczuwalność zapachu jasno daje do zrozumienia, że to ściema. Do najbliższej konsultacji z mechanikiem mam ok. 2 tygodnie oczekiwania, więc w miarę możliwości chciałbym spróbować naprawić to samodzielnie. Czytałem na forum - ale w starszych rocznikach - że zdarza się, że jakiś wężyk jest odłączony i przez to opary wpadają do środka. Nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny, auto nie leje benzyną ani nic z tych rzeczy (bynajmniej nie w widocznym miejscu).

Druga kwestia, zamienione są spryskiwacze, a mianowicie: pryskanie na przód włącza tylną wycieraczkę i vice versa. Czytałem, że pompa jest nad prawym nadkolem, więc sądzę, że jak go naprawiali to gdzieś coś nie tak podłączyli. Czy jest możliwe, aby samodzielnie to naprawić?

Pozdrawiam i z góry dziękuję!
k
koleś
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: koleś »

Na pompce spryskiwaczy sprawdź czy nie są czasem na odwrót podłączone wężyki. Wg. mnie tak właśnie jest. Możesz też zamienić piny we wtyczce pompki. To jest nawet łatwiejsze niż zamiana wężyków.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2018, 21:57 przez koleś, łącznie zmieniany 1 raz.
Numer do mnie 510 150 407
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

włącz obiek powietrza tylko w kabinie a Pb powinien zniknąć jeśli to od komory silnika
jeśli zapach zniknie to na 100%nieszczelność układu paliwa lub wydechu a to już inna bajka ;)
jeśli odchodzi o spryskiwacze to jak kolega pisał wcześniej tylko pytanie gdzie zamienili biegunowość fachowcy i cz tylko na spryskiwaczach ?
j
jabools
Newbie
Newbie

Post autor: jabools »

Dziękuję bardzo za odpowiedzi, oczywiście wszystko sprawdzę. Co do spryskiwaczy, to muszę odchylić manetkę do tyłu, czyli teoretycznie do spryskiwaczy na tył, aby prysnęło na przód - ale i tak włącza się wycieraczka tylna.

EDIT:
Objawy z zapachem benzyny są tylko na postoju. Jak np. rano idę do auta lub w dowolnym momencie kiedy wsiadam do samochodu. Przewietrzyłem przed chwilą kabinę, zamknąłem obieg i nic nie było czuć, normalny zapach samochodu. Otworzyłem obieg na kilka minut i nadal nic nie było, ale zapewne przez to że samochód w ruchu i opary raczej owiewały samochód.
Spryskiwaczami zajmę się jutro od rana i zdam relacje :)
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2018, 20:43 przez jabools, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „6R”