Sierpień 23, 2019, 10:56:59 am
VWPolo Klub

Autor Wątek: Wycieraczki przedniej szyby  (Przeczytany 305 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Grudzień 20, 2018, 06:11:46 pm
Przeczytany 305 razy
Offline

Polo 9n 2002 1.4 16v 55kw


Witam.

Wycieraczki na pierwszym biegu działają z czujnika deszczu.
Bieg drugi i trzeci bez czujnika normalnie mają zadaną określoną prędkość i z taką pracują.

Od jakiegoś czasu mam następujący problem z wycieraczkami:
Wycieraczki na biegu drugim i trzecim bez sterowania czujnikiem deszczu chodzą bez zarzutu.
Wycieraczki na pierwszym biegu sterowane czujnikiem deszczu chwilę chodzą po czym zacinają się na około 1-3 minuty i potem po manewrowaniu manetką po jakimś czasie zaczynają znowu działać po czym po bliżej nie określonej chwili 5 minut - 30 minut znowu się zacinają.

Moment, w którym wiem, że wycieraczki zaczną znowu pracować to takie charakterystyczne pyknięcie jakby stycznika.

Zastanawiające jest, że dzieje się to tylko na pierwszym biegu, a na 2 i 3 działa bez zarzutu nawet jadąc ciurkiem 600km trasę.

Więc w chwili obecnej mogę albo jechać bez albo od razu na drugim biegu nawet gdy ledwo co kropi.

Mechanizm z kliknięciem manetką w dół (jednorazowe zadziałanie wycieraczek) także się zacina.

Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?

Styczeń 27, 2019, 10:19:24 am
Odpowiedź #1
Offline

Kamil123


Witam,
możliwe, że gdzieś coś nie łączy.  Może w samej manetce jest problem.

Luty 04, 2019, 08:38:10 pm
Odpowiedź #2
Offline

Polo 9n 2002 1.4 16v 55kw


Witam.
Po podłączeniu pod komputer wygląda jakby z manetki każdorazowo wychodził dobry sygnał do silnika wycieraczek.

Wymieniłem silniczek wycieraczek, po przeczytaniu kilku artykułów próbowałem także rozłączyć wyłącznik krańcowy zamknięcia klapy przedniej ale żadna z tych czynności nie pomogła.

Luty 05, 2019, 03:20:30 pm
Odpowiedź #3
Offline

Kamil123


A czujnik deszczu działa poprawnie ? A to jak się zatną, to zostają na środku szyby ?
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2019, 03:22:03 pm wysłana przez Kamil123 »

Luty 10, 2019, 11:13:31 am
Odpowiedź #4
Offline

Polo 9n 2002 1.4 16v 55kw


Czujnik deszczu sprawdzany na komputerze i działa poprawnie (teoretycznie).
Gdy próbuję sam z pomocą płynu i spryskiwacza do mycia szyb psikać na szybę to także reaguje przy różnym natężeniu psikania.

Lecz nagle w trakcie jazdy wycieraczki przestają działać, po prostu nie ruszają pozostają w pozycji początkowej i po jakimś czasie ponownie startują, a za chwilę powtórka z rozrywki.

Czasami wycieraczki nie działają od razu po uruchomieniu auta.

Luty 12, 2019, 10:25:50 pm
Odpowiedź #5
Offline

Kamil123


Zastanawiam jeszcze nad samym przekaźnikiem, może coś z nim się dzieje. Na pierwszy rzut oka to bym bardziej skłaniał się na to że z manetka coś jest nie tak, ale  jeśli sprawdzałeś komputerem i jest okey to musi być gdzieś dalej problem.

Marzec 22, 2019, 08:43:08 pm
Odpowiedź #6
Offline

Polo 9n 2002 1.4 16v 55kw


Wymieniłem moduł komfortu. Pomogło :)