Wrzesień 21, 2019, 09:27:43 pm
VWPolo Klub

Autor Wątek: Problemy podczas odpalania zimnego silnika  (Przeczytany 46 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wrzesień 13, 2019, 09:06:07 am
Przeczytany 46 razy
Offline

przemyslaw_24


Witam serdecznie,

Zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc (w formie podpowiedzi) w poniższej sprawie.

Spraw dotyczy VW POLO 1,2 trendline 44KW hatchback 05-09 z 2007 roku w gazie stan licznika  130.000 km .

Otóż od ponad dwóch miesięcy walczę z usterką nad którą poległo już 6 mechaników i żaden nie może stwierdzić w czym rzecz.

Podczas uruchamiania “zimnego” silnika gaśnie i zaczyna prykać jak stary traktor. Po 10 sekundach problem znika gdy silnik rozgrzany problemu nie ma wcale. Podczas dłuższej jazdy (przy zmianie biegu z 3 na 4) na benzynie zauważony opór jakby go coś zatykało.

Czynności, które były robione

·         Sprawdzono instalację gazową pod kontem uszkodzeń i nic.

·         Zakręciłem zawór na butli gazowej i jeździłem 200 km na samej benzynie (dolewając przed tym do benzyny uszlachetniacz do wtrysków STP) i nic

·         Wymieniono świece i nic.

·         Wymieniono poduszkę pod silnikiem i nic.

·         Czyszczono i podmieniano przepustnicę (po włożeniu była ponownie programowana) i nic.

·         Sprawdzano (wymieniono na inny) czujnik wałka rozrządu bo wyskakiwał błąd i nic.

·         Sprawdzono na zimnym silniku ciśnienie na tłokach na manometrze i wszystko ok.

·         Sprawdzono w serwisie auto pod kątem elektryki i nic

·         Sprawdzono łańcuch rozrządu i wszystko ok

·         Sprawdzono na zimnym silniku ciśnienie na szynie paliwowej i jest 3 bary.

·         Sprawdzono zawór dopalania oparów i nic

·         Wymieniłem na nowy zawór odmy (zdjęcie starej w załączeniu) i 4 dni było dobrze i problem powrócił.

 

Filtr powietrza oleju i paliwa wymieniony w listopadzie zeszłego roku. Filtry odnośnie instalacji gazowej wymieniane na bieżąco. Jeżdżę od roku na Oleju motul 5W30 wcześnie castrol 5w30


Pozdrawiam i dziękuje za jakiekolwiek wskazówki i podpowiedzi bo trochę powoli tracę nadziej, że uda mi się to naprawić

Przemysław z Łodzi

Wrzesień 17, 2019, 01:39:34 pm
Odpowiedź #1
Offline

Wolga85


Czy jak otwierasz drzwi kierowcy po nocy czy dłuższym staniu słychać pracującą pompę paliwa przez 2 sekundy? Trzeba by podpiąć komputer i zobaczyć jak wyglądają korekty krótkoterminowe i długoterminowe sondy lambda.
Lenistwo drogą do postępu \":)\"

Wrzesień 17, 2019, 02:42:07 pm
Odpowiedź #2
Offline

przemyslaw_24


Witam serdecznie,

sprawdzę jutro rano i dam znać.

Zastanawia mnie jeszcze jedno miesiąc przed pojawieniem się tych objawów miałem uszkodzony kawałek od strony pasażera(prawą) osłony podwozia/silnika. I czy podczas uszkodzenia (najprawdopodobniej  naciśnięcia na kamień czy chodnik) nie nastąpiło przetarcie przewodów paliwowych. I stąd może dostaje się trochę powietrza i dlatego te odgłosy. Błąd który na początku się pojawiał po podłączeniu do komputera to "uboga mieszanka paliwa"