Dziwne, podwojne "stuknięcia" podczas ruszania

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

e
elite67
Newbie
Newbie

Dziwne, podwojne "stuknięcia" podczas ruszania

Post autor: elite67 »

Witam wszystkich użytkowników. Niedawno kupiłem Cross Polo 1,6 TDI i zauwazylem dziwny odgłos podczas ruszania. Po uruchomieniu silnika na parkingu, zaczynam powoli ruszac i w okolicy 1600 obr. pojawiaja się dwa takie "kliknięcia", stuki w niewielkim odstepie czasowym, a potem cały czas jest ok dopoki nie zgasze znowu silnika. Po zatrzymaniu sie na uruchomionym silniku na jakis czas i ponownym ruszeniu, nic sie nie dzieje, natomiast po każdorazowym zgaszeniu, ponownym uruchomieniu i rozpedzeniu do ww obrotów, znowu jest ten podwojny odglos, a potem znowu cisza, do kolejnego zgaszenia silnika. Znajomy sugeruje mi przycinające sie klapy w chłodnicy EGR, czy to możliwe ? Ten odgłos słychać w okolicy sciany godziowej.

Już jest ustalone na tyle, że po odłączeniu kostki od modułu ABS ucichło. Teraz wiadomo na czym elektronik ma się skupić. Prawdopodobnie zawór odpowiadający za prędkość obrotową koła daje taki odgłos, ale w poniedziałek zobaczymy.

Problem rozwiązany. Okazała się pompa ABS, która miała słabe ciśnienie i jeden z zaworów nadrabiał by to ciśnienie utrzymywać. Dlatego wydawał taki dziwny odgłos. Mam w tej chwili założoną używaną pompę ABS ze sterownikiem za 200 zł, a ciśnienie jest tak wysokie, że podobno w nowych samochodach rzadko się zdarza.
Ostatnio zmieniony 27 maja 2020, 19:40 przez elite67, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „6R”