Kwiecień 03, 2025, 09:57:27
VWPolo Klub

Autor Wątek: [6n2] Zmiana oleju z półsyntetyka na syntetyk (1.4TDI)  (Przeczytany 23670 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Listopad 16, 2009, 13:44:06
Przeczytany 23670 razy

combo

Witajcie

Jestem drugim właścicielem samochodu w Polsce i mam dylemat. Musze wymienić olej. Będzie to moja druga wymiana. Przy pierwszej wymianie byłem zupełnie zielony  :mrgreen:  jeżeli chodzi o rodzaj oleju i zaufałem mechanikom (serwis Fue Vert). Panowie wlali mi Shell Helix Diesel 10w40 czyli olej półsyntetyczny o normie 505.00. Zrobili tak prawdopodobnie dlatego że nie widzieli jaki olej lał poprzedni właściciel. Ostatnio znalazłem jakieś stare faktury 1 właściciela z Belgi i okazało się że lał syntetyk Shell 5w30 norma 505.01 (nie pamiętam teraz dokładnie). Pierwszy właściciel w Polsce był idiotą (nie powiedział że skrzynia jest walnięta - pisałem o tym w innych wątkach) i mówił że lał półsyntetyk z beczki. Nie znam parametrów ani firmy. Poczytałem Wasze posty i widzę że olej który mam obecnie jest do bani. Powinienem używać oleju syntetycznego zgodnego z normą 505.01. Niestety nie można zmieniać z półsyntetyka na syntetyk bo grozi do rozszczelnieniem silnika. Co mam teraz zrobić? Czuję się jakbym był z góry skazany na przegraną i jedynie mogę patrzeć jak moja Poli umiera   :cry: :(
« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 1970, 01:00:00 wysłana przez Guest »

Listopad 16, 2009, 13:53:43
Odpowiedź #1

rat4

nie dramatyzuj, nic się nie stanie jak zmienisz z półsyntetyka na syntetyk co innego gdyby to był
mineralny i chciałbyś zmienić na full syntetyk, po drugie na rynku jest mało olejów pełno syntetycznych dużo jest olejów hydrokrakowanych,
jeśli strasznie się boisz o tę zmianę na rynku dostępny jest olej syntetyczny Petronas Syntium 1000 10W40, ma bardzo wysoką klasyfikację API:SM/CF A3/B3 VW 505
http://www.nokaut.pl/oferta/10w40-syntium-1000-4l.html
 przed wymianą zrób płukanie silnika silnik ci się za to odwdzięczy zastosuj np. (STP engine flush kosztuje około 20 zł) przebiegu nie masz wielkiego to spokojnie możesz zastosować ten co był shella 5W30.
poczytaj sobie o olejach więcej będziesz bardziej pewien tego co wolno a nie jeśli chodzi o oleje:
p12.neostrada.pl/oleje.pdf
civic r18a2/407 1,6 HDi

Listopad 16, 2009, 15:03:02
Odpowiedź #2

combo

Trudno nie dramatyzować. Opinie są różne i nie wiadomo w co wierzyć. Mam więc kolejne pytania:
- czy warto jeździć na tym samym oleju co obecnie czyli półsyntetyk 10w40 i się nie przejmować?
- czy używanie tego STP engine flush jest bezpieczne?
- z pdf który mi przesłałeś wynika że olej Mobil Syst S 5W30 Special V byłby odpowiednim w moim przypadku. jest to olej półsyntetyczny z normą vw 505.01. Mam rację?

Mój obecny przebieg to 166tys km.

Listopad 16, 2009, 18:31:51
Odpowiedź #3

rat4

możesz spokojnie jeździć na tym samym oleju lub też zmienić go na ten co sobie wybrałeś, masz turbinę to wiadomo olej jest tu bardzo ważny, a nawet jego częstsza wymiana, w niektórych uturbionych autach producent przewiduje wymianę co 8500 km także coś w tym jest, co do zwykłego silnika wolnossącego można spokojnie do 15 tyś lub co rok zmieniać.
Płukanka STP czy jakakolwiek inna jest OK, sam robię takie coś co zmianę i nie narzekam, mam przebieg 156 tyś w benzynie i  co 10 tyś jak wymieniam olej to na bagnecie tyle samo także jest wszystko w normie kompresja też,
na pewno przez takie płukanie krzywdy sobie nie zrobisz a będziesz mieć pewność że po płukance będzie mniej się wszystko wypłukiwać jak zalejesz syntetykiem który takie właściwości posiada,
Płukanke robisz tak: przed wymianą zalewasz specyfik do silnika ze starym olejem, odpalasz na 20-30 min na luzie sobie pochodzi, gasisz silnik zlewasz stary olej z syfem, zalewasz nowy tyle.
Jeśli chcesz dawać poli olej z górnych półek to strzelaj w takie marki jak: LiquiMoly, Motul, Valvoline,Mobil1
Najlepiej zalej ten co sobie wybrałeś, ma specyfikacje VW którą określiłeś, przebieg jak na diesla masz symboliczny także spokojna głowa.
Tu masz rozpiskę jakie oleje zalecane są do twojej poli:
civic r18a2/407 1,6 HDi

Listopad 16, 2009, 22:55:56
Odpowiedź #4

combo

Podzwoniłem dziś do różnych serwisów (3 różne). Wszędzie powiedzieli mi że nie zmienia się z półsyntetyka na syntetyk. Powiedzieli że mogę spróbować ale nie zalecają. Poszukałem więc trochę olejów półsyntetyków spełniających normę vw 505.01 i znalazłem następujące:
-MILLERS OILS PREMIUM XFE-PD 5W40 5L VW 505.01
-Valvoline durablend 5w40

Co sądzisz jeszcze o takiej opcji??
BTW Skąd masz tę rozpiskę??

Listopad 16, 2009, 23:43:19
Odpowiedź #5

rat4

ja jeżdze na valvoline maxlife od kilku lat i mogę ci spokojnie polecić tę markę, olej jest naprawdę dobry, szklanki na nim nie stukają, zalej sobie tego durablenda.
Co do millers to pierwsze słyszę o takim oleju ...
Rozpiska jest z programu eTech
civic r18a2/407 1,6 HDi

Listopad 17, 2009, 10:42:18
Odpowiedź #6

combo

Też nigdy nie słyszałem ale piszą że olej oficjalnie zaakceptowany przez VW i jest drogi. Wklejam link:
http://www.millers.pl/shop/millers-oils-xfepd-5w40-diesel-p-53.html

Zdecyduje się chyba na Valvoline durablend 5w40. Na stronie napisane jest że to półsyntetyk. W serwisie mówią mi że to syntetyk ale wydaje mi się że będzie to najmniejsze zło.

Dzwoniłem jeszcze do ASO VW i powiedzieli że nie wymienią mi pól-syntetyka na syntetyk. W drugą stronę to owszem.

Nie wiem jak czytać tę rozpiskę. Wynika z tego że 10w40, 5w40 i 5w30 są na zimę. Reszta jest na wszystkie temp ale to są oleje mineralne. Dodatkowo nie ma oleju 10w40 który spełniałby standard vw 505.01.

Listopad 17, 2009, 13:14:02
Odpowiedź #7

rat4

z artykułu powyżej przeczytałeś zapewne że dużo olejów typu 5WX to niekoniecznie pełne syntetyki, dużo jest też hydrokrakowanych, nieliczne oleje to pełne syntetyki także i tak cudów się nie ma co spodziewać,
napisz po zmianie jak silniczek chodzi.
co do literek przy olejach to kuknij na to:
- dla klasy lepkości 0W, temperatura ta wynosi - 30°C do - 35°C,
- 5W - 25 do - 30°C,
- 10W - 20 do - 25°C,
- 15W - 15°C do - 20°C,
- 20W - 10°C do - 15°C,
- 25W - od -10°C do 0°C.
Drugi człon skali (skala 5 stopniowa, 20, 30, 40, 50 i 60) określa „wytrzymałość oleju”, czyli zachowania wszystkich właściwości w zakresie wysokich temperatur, czyli 100°C i 150°C.
Indeks lepkości syntetycznych olejów silnikowych zwiera się od 0W do 10W, gdzie często oleje 10W są wytwarzane również jako półsyntetyczne. Oleje oznaczane jako 15W i wyżej są z reguły olejami mineralnymi.
civic r18a2/407 1,6 HDi

Listopad 17, 2009, 18:04:18
Odpowiedź #8

roman cbr

Panowie chyba przesadzacie z tymi olejami i płukaniem silnika  Jeżeli  jeżdzi się na 10 W 40 ,czy podobnym, zmienia się systematycznie olej, ale i filtry, to po,co płukać. Znam gości , co filtr powietrza zmieniają raz na 2 lub 3 wymiany oleju. Miałem golfa 19 tdi i jak go sprzedawałem miał 340 tyś km . jeżdziłem na Mobil 10 W 40 Diesel i nie wiedziałem ,co to płukanie i ubytki oleju. Każdy dobry mechanik nie zmieni oleju z gorszego na lepszy jedynie odwrotnie. Jeśli pamiętacie  to Polskie Fiaty zalane były Selektolem, bo innego nie było wtedy w sprzedaży. Jak pokazał się Castrol i Mobil i taksówkarze zaczęli zalewać te oleje,to za każdą taryfą unosiły się tumany dymu i samochody te stawały na warsztatach na tzw, uszczelnienie. Obecnie oleje różnią się tylko niuansami nie mającymi tak wielkiego wpływu na żywotność silnika jak się myśli.

Listopad 18, 2009, 09:23:59
Odpowiedź #9

Man3k

lej 5W40,ja tez niby mialem wlane 10W40 i przeszedlem na 5W40. Silnik pracuje idealnie ;)

Listopad 18, 2009, 09:34:03
Odpowiedź #10

rat4

roman cbr
płukanie silnika nie jest złe no chyba że masz już silnik tak tym syfem zakonserwowany to mogło by to mieć jakiś negatywny wpływ, ja robię płukanie co 2 wymianę oleju i jest OK,
nie ma problemu, VW to nie polonez choć silniki 8V to nie są jakieś zaawansowane konstrukcje.
Ale płukanie nic złego nie robi, nie ma się czego bać. Testowałem to już.
civic r18a2/407 1,6 HDi

Listopad 18, 2009, 10:32:57
Odpowiedź #11

combo

rat4 dzięki Twoim uwagom wyłoniłem 2 najbardziej odpowiednie dla mnie oleje:
- Valvoline Durablend 5W40 (na stronie Valvoline napisane jest że to półsyntetyk. Wszędzie w sklepach internetowych że syntetyk, na butelce z olejem Synthetic blend czyli mieszanka syntetyczna". Nie wiem czy ktoś jest pewien na 100% co to za olej.)
- Super Leichtlauf Motoroil 10W-40 Liqui Moly (półsyntetyk spełniający normę vw 505.01!).
http://www.liquimoly-sklep.pl/product-pol-2047-Olej-silnikowy-Super-Leichtlauf-Motoroil-10W-40-Liqui-Moly-1301-Opakowanie-5L-Dostepne-1L-4L-5L-20L-60L-205L-.html#title

Szczerze mówiąc nigdy nie słyszałem o firmie Liqui Moly. Dla mnie to firma krzak ale skoro na forum często pojawia się ta nazwa zakładam że wiecie co piszecie. Wybieram więc Liqui Moly bo:
- obecnie też mam zalany półsyntetyk więc nowy olej będzie miał tę samą gęstość
- spełnia normę VW505.01 czyli jest dla silników Diesla z pompo-wtryskiwaczami

Przed zalaniem wleje środek czyszczący albo ten STP albo Valvoline

Do tego kupię filtr oleju:
Knecht OX188
lub
FILTRON OE 650/1

Listopad 18, 2009, 12:00:45
Odpowiedź #12

rat4

I bajera, cieszę się, że się zdecydowałeś, tak jak mówisz niektóre tylko oleje 5W są pełnymi syntetykami!, to co napisane czasem jest zmyłką, trzeba brać to pod uwagę. Na producentach nie ciąży żadna odpowiedzialność jeśli chodzi o pisanie dokładnie tego co jest, czyli mogą pisać wykonany w technologii syntetycznej co niekoniecznie przekłada się na produkt w pełni syntetyczny...może hydrokrakowany co najwyżej...
co do Liqui Moly to firma znana rajdowcom w różnych wyścigach europejskich i nie tylko, marka ta nie potrzebuje nawet reklamy, po prostu są to produkty wybierane przez profesjonalistów, dlatego i cena czasem potrafi odstraszyć....
popatrz ile kosztuje olej pełny syntetyk LM do diesla z twoją specyfikacją....258 zł za 5 litrów....
http://www.liquimoly-sklep.pl/product-p ... html#title
Ten który podałeś 10W40 lightlauf 185 zł za 5 litrów...
http://www.liquimoly-sklep.pl/product-p ... html#title
Ja też następnym razem zalewam jeszcze inny olej też 10W40 tyle że na bazie syntetycznej Petronas syntium 1000 który przewyższa normę API: SM która występuje tylko w najlepszych syntetykach na rynku, a cena jest bardzo przystępna.
Pamiętaj że do turbo olej musi być dobry i troszkę częstsza wymiana należy się z racji tego że pracuje w ekstremalnych warunkach zwłaszcza łożyska turbiny dlatego po jeździe zaleca się jeszcze 20-30 sekund pracy silnika na luzie aby łożyska mogły się schłodzić, nagłe wyłączenie silnika po trasie może skutkować paleniem oleju i tworzeniem sadzy na łożyskach a potem żegnamy się z turbem.
civic r18a2/407 1,6 HDi

Listopad 19, 2009, 16:59:18
Odpowiedź #13

rondelek2000

Generalnie ekspertem wśród olei nie jestem i do niedawna byłem przekonany, że nie powinno się nigdy zmieniać olei wstecz, czyli np. z półsyntetyka na syntetyk. Ale ostatnio spotkałem się z wieloma wypowiedziami, że jest to mit. Mit, który wywodzi się z PRL-u kiedy był stosowany Selektol. Nie ma obecnie żadnych przesłanek, aby tego nie robić. Nie mówię akurat o sobie, (mimo 200 tys. na liczniku leje pełny syntetyk i nie dolewam oleju od wymiany do wymiany, choć troszkę go ubywa robiąc 15 tys. rocznie, ale nie na tyle żebym musiał dolać), ale ja gdybym miał pieniądze i zależałoby mi na długiej eksploatacji samochodu to bez oporów zmieniłbym olej z półsyntetyka na syntetyk.

M.in. w tym artykule to jest opisane: http://www.autoporadnik.pl/oleje/jaki-o ... l?page=0,0

Pozdrawiam
"Pragnienie, motywacja i stawianie sobie celów..."

Listopad 28, 2009, 15:14:20
Odpowiedź #14

combo

Witajcie ponownie. Jest już po wymianie oleju. Nareszcie! Kupiłem jednak Valvoline Durablend 5W40 bo akurat mogłem kupić okazyjnie niedaleko domu. Na Liqui Moly znacznie drożej i trzeba by czekać.
Valvoline kosztował mnie 125 zł w hurtowni.

ALCOR HURTOWNIA OLEI
02-285 Warszawa
Ul. Szyszkowa 35/37 budynek A
TEL. (0-22) 354-30-57, (0-22) 354-30-58
(sprzedaż również na allegro)

Do tego kupiłem filtr oleju za 17 zł (też tam). Wymiana 40 zł w Feu Vert. Dzięki za pomoc napiszę później czy wszystko jest ok i czy drastycznie nie ubywa oleju. Pewnie tylko mi się wydaje ale silnik działa ciszej. Pozdrawiam  :hello: