Kwiecień 03, 2025, 09:59:24
VWPolo Klub

Autor Wątek: [6n2] Majonez w całym silniku  (Przeczytany 24871 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Grudzień 27, 2009, 10:50:31
Przeczytany 24871 razy

pumpiszon

Witam.
Mam Polo 6N2 1.0, 201tyś. przebiegu. Ostatnimi czasy podczas wysokich mrozów silnik po odpaleniu zaczął wydawać dziwne odgłosy. Słychać było głośne klekotanie przez około 30-40 sekund po czym klekot na 2 sekundy narastał i silnik już pracował normalnie. Ciekawostką jest fakt że klekot silnika kończył się zawsze dźwiękiem czegoś co przestawało się obracać. Jeżeli zgasiłem silnik na chwilę po tym jak normalnie już chodził to po opaleniu czas klekotu był zależny od tego ile sekund silnik był wyłączony. Ma to pewnie związek ze ściekającym olejem do miski.
Po kilku dniach tych samych objawów w dniu największych mrozów rozrusznik w ogóle nie zakręcił. Wziąłem maszynę na pych i po odpaleniu zaczęła mi migać lampka ciśnienia oleju. Po ponownym odpaleniu okazało się ze miga od 2000 obr/min. Chciałem podjechać kawałeczek nie przekraczając w/w granicznej wartości i silnik stracił moc i zgasł. Po zaholowaniu autka do ciepłego garażu odkręciłem korek oleju i okazało się że odma na nim jest twarda jak guma do żucia. Na następny dzień olej po odpaleniu święcił się nieustannie. Zdjąłem miskę olejową a tu niespodzianka....cała miska i spód silnika pokryty jest majonezem.
Zaznaczę iż Polówkę używałem aby dojechać do pracy(3km w jedną stronę), olej wymieniałem z filtrem jakieś 800 km temu. Filtra powietrza nie ruszałem. Płyn chłodniczy ze zbiorniczka wyrównawczego nie ubył.
Proszę o pomoc bo nie wiem co co było przyczyną i co się zepsuło w silniku? Nie wiem czy mam szukać innego silnika czy robić samemu?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 1970, 01:00:00 wysłana przez Guest »

Grudzień 27, 2009, 11:16:55
Odpowiedź #1

paffcio

Global Moderator
pumpiszon
jednym z bledow jakie popelniles to palenie auta jak to nazwałeś "na pych" - robiles to ze swiadomoscia tego konsekwencji ?

Grudzień 27, 2009, 11:32:00
Odpowiedź #2

Bruczyk

Global Moderator
Jeśli silnik złapał na pych odrazu to żadnych konsekwencji nie będzie.   W autach z katem chodzi o to by nie zalać katalizatora benzyna przez uporczywe targanie samochodu na holu i próbowaniu go w ten sposób odpalic.

Malonez możesz mieć z powodu ciągłego niedogrzania silnika.

Grudzień 27, 2009, 12:03:53
Odpowiedź #3

pumpiszon

Uważam że problem zaczął się wcześniej bo już coś trzeszczało. Odpalenie na pych raczej nie ma tu nic wspólnego, raczej -17st.c. narozrabiało. Majonez w takiej temperaturze raczej płynny nie jest.

Grudzień 27, 2009, 14:57:02
Odpowiedź #4

wojtasek

majonez to wynik jazdy na krótkich odcinkach spróbuj wymienić olej oczywiście razem z filtrem
ale innej marki niż poprzedni gdyż tamten jak widać żle znosi taką jazdę i zobacz czy wszystko wróci do normy
może jeszcze nie narobiło wielkich szkód powodzenia
nigdy nie jest tak żeby gorzej być nie mogło

Grudzień 27, 2009, 15:08:44
Odpowiedź #5

dany G40

Zgadzam się z niedogrzaniem silnika lecz majonez jak to nazywacie jest efektem dostania się cieczy obcej do oleju ,przy niskich temp wystarczy odrobina by uzyskać taki  właśnie efekt,sprawdż czy nie ubywa nadmiernie cieczy chłodzącej.

Grudzień 27, 2009, 18:52:33
Odpowiedź #6

pumpiszon

Możliwe że zapchał się filtr albo jakiś kanał olejowy? Ten biały syf jest wszędzie, nie wiem czym mam go usunąć. Olej jaki zalałem to Orlen Platinium 10w/40, może to jakaś kicha? Wcześniej go lałem i  nie miałem z nim problemu ale też nie miałem tak blisko do pracy.

Grudzień 27, 2009, 20:26:52
Odpowiedź #7

Michał88

Grudzień 28, 2009, 12:01:28
Odpowiedź #8

roman cbr

Czy czasem nie poszła Ci uszczelka pod głowicą. Miałem kiedyś francuza i jak się zrobił taki majonez to była trzepnięta uszczelka.

Grudzień 28, 2009, 23:02:44
Odpowiedź #9

pumpiszon

Dzisiaj miałem trochę czasu po pracy i już jestem trochę mądrzejszy. Pompiszon oleju wymontowałem i okazało się że wszystko jest z nim ok. Klawiatura i panewki też wyglądają na dobre. Wyczyściłem ten syf z silnika i biorę się za skręcanie. Przyczyną trzeszczenia na zimnym silniku był brak oleju na klawiaturze przy tak obfitych mrozach. Mam tylko cichą nadzieję że to nie uszczelka.
Ktoś mi podpowie czy ten silnik(AUC) ma dwa czujniki oleju?

Grudzień 30, 2009, 08:35:12
Odpowiedź #10

pumpiszon

Pomocy.
Dzwoniłem dzisiaj do salonu VW. Środek uszczelniający pomiędzy przykrywą zaworów a głowicą kosztuje 243zł za sto gram!!!!
Wie ktoś może czy można to zastąpić jakimś tańszym preparatem. Gościu z działu części twierdził ze nie jest to ten sam silikon, który idzie na uszczelnienie miski olejowej.
Bym zapomniał. Z jakim momentem przykręca się śruby od dekla i w jakiej kolejności? Zaznaczę że w moim silniku wałek dociska dekiel na łożyskach i nie może być tam luzu.

Grudzień 30, 2009, 10:09:07
Odpowiedź #11

TOFIK_6n2

Ja mam sklejone na czerwony i jest spoko. W IC jest taki siwy silikon do tego specjalny ale nie kosztuje on tyle kasy jest raczej w normalnych cenach.
Tofolot 6n2 1.4 16V AUA ~120 KM 146 Nm

Moje Polo: http://www.vwpoloklub.pl/forum/viewtopi ... 12&start=0

-Zlot PKP Ślesin 2012 2 miejsce Auto Zlotu
-Zlot PKP Ślesin 2012 1 miejsce najniższe Polo 6n2
-1 Zlot Miłośn

Grudzień 30, 2009, 20:15:20
Odpowiedź #12

pumpiszon

Nie wiesz z jakim momentem przykręca się śruby od przykrywy zaworów  i w jakiej kolejności?
----
Wymiana oleju pomogła, kontrolka oleju nie daje znaku o sobie. Na razie śmigam i obserwuję poziom płynu chłodzącego. Dziękuje wszystkim za pomoc.

Luty 09, 2010, 21:55:23
Odpowiedź #13

kropkaband

Witam mam Polo 6N2 i podobny problem.

Zacznę od początku. Strzelił pasek rozrządu. Zostało to oczywiście naprawione ale naprawie towarzyszyły problemy z ciśnieniem oleju. Mechanik przy naprawie rozrządu przeczyścił (na ile dał radę) kanaliki w głowicy - olej był cały czarny tak jakby był niewymieniany. Smok był cały zatkany. Autko jeździło po naprawie mało. W te 20 stopniowe mrozy zaczął piszczeć czujnik od ciśnienia oleju - poziom oleju podniesiony a kolor oleju brązowy tak jakby zmieszany był z płynem chłodniczym. Został wymieniony olej o ile dobrze pamiętam Mobil 5W40. Diagnoza mechanika - zaworek w filtrze oleju zamarzł. Sytuacja się właśnie powtórzyła z tym że olej ma mniej mętny kolor i nie wiem już co z tym zrobić.

Kolejna wymiana oleju? Autko nie zrobiło nawet 300 Km i byłaby to już 3 wymiana. Może to wina oleju?

Pozdrawiam

Luty 09, 2010, 22:10:53
Odpowiedź #14

Cooyon

Cytat: "wojtasek"
majonez to wynik jazdy na krótkich odcinkach
Jeśli tak jest u Ciebie, to masz odpowiedź skąd się bierze. Jeśli ładnie dogrzewasz auto, to pewnie uszczelka pd głowicą padła.
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)