witam,
jeśli chodzi o zimówki to znaczenie ma data produkcji, im świeższe tym lepsze po kilku latach tracą swoje właściwości,
pamiętaj aby założyć je dopiero jak będzie już zimniej czyli poniżej 7 stopni, w przeciwnym przypadku szybko zetnie ci z nich bieżnik, co do marki opon, to jeśli chodzi ci o ekonomię to dobre oponki wyhaczysz za jakieś 120 zł za sztukę,
ja kupiłem na ostatnią zimę opony SAVA Eskimo S3, zwróć uwagę aby na nich było napisane Made in France, bo są też innej produkcji które są do bani. Jeśli chcesz rodzimy produkt to używałem też Dębica Frigo i też są chwalone przez ludzi, może są i głośniejsze troszkę podczas jazdy to rekompensuje ich przyczepność w zimie.
Ogólnie co do opon, jeśli mieszkasz w części polski gdzie warunki zimowe są ciężkie to nie polecam oszczędzać na oponkach zimowych bo można się na tym przejechać, u mnie śniegi w tym roku były dosyć konkretne i Sava S3 dała radę choć to jedna z tańszych opcji.
Co wybierzesz to będzie dobre, byle nie były stare.Polecam poszukać po okolicy zakładu motoryzacyjnego bo czasem opłaca się u nich kupić wtedy wyważanie założenie masz w cenie,
Do zimówek kup sobie jakieś felgi stalowe wtedy nie będziesz musiał płacić co roku za przekładanie opon (koszt około 70 zł)