Styczeń 10, 2025, 10:52:49
VWPolo Klub

Autor Wątek: [ALL] Pielęgnacja nowego lakieru  (Przeczytany 238792 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wrzesień 24, 2010, 00:18:24
Odpowiedź #30

Maciej

Mam pytanie polerowałem swoją Pole pastą Farecla (chyba tak sie to pisze) na mokro twardą gabką maszynowo i mam pytanie czy moczysz gabke w wodzie czy spryskujesz lakier bo ja pryskałem wodą na lakier i stwierdziłem później ze było poporostu za mokro wszedzie była pasta bo z wodą wszedzie wleciała ciezko później było ją usunąć ze wszystkich zakamarków
« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 1970, 01:00:00 wysłana przez Guest »

Wrzesień 24, 2010, 08:42:32
Odpowiedź #31

Borek

Cytat: "wrotek_poz"
Po ilu myciach wosk zejdzie ? bo chcę się pozbyć tego ****
taki "wosk" zejdzie po kilku myciach, możesz mu pomóc myciem na myjkach Ehrle itp. tamta chemia wykończy każdy wosk, lub użyć mocnej piany aktywnej np. Tenzi ew. po prostu płynu do mycia naczyń, który również nie daje szans woskom. Jeśli chesz kupić swój pierwszy wosk z prawdziwego zdarzenia to myślę, że Collinite 476s będzie najwłasciwszym wyborem, szczególnie że idzie zima a to jest jeden z najtrwalszych wosków na rynku. Cena ok 100zł w pierwszej chwili moze wydawać się wysoka, ale zdziwisz się jak wydajny jest to specyfik, ze 2 lata spokojnie na jedno auto wystarczy przy woskowaniu załóżmy co 2 miesiące

Cytat: "Maciej"
Mam pytanie polerowałem swoją Pole pastą Farecla (chyba tak sie to pisze) na mokro twardą gabką maszynowo i mam pytanie czy moczysz gabke w wodzie czy spryskujesz lakier bo ja pryskałem wodą na lakier i stwierdziłem później ze było poporostu za mokro wszedzie była pasta bo z wodą wszedzie wleciała ciezko później było ją usunąć ze wszystkich zakamarków
Fareclą pracuje się na mokro, zawsze będzie mniejszy lub większy bajzel po tym. Woda nie musi lać się strumieniami, wystarczy opryskiwacz do kwiatów

Wrzesień 24, 2010, 14:36:54
Odpowiedź #32

Anonymous

Gość
Maciej
tAk jak pisze borek, taka jest specyfikacja pracy Fareclą, robi niezły syf:D:D:D opryskiwacz do kwiatków wystarczy;) musi mieć pad wilgotno cały czas,

wrotek_poz
tak jak borek napsiał, taki wosk pójdzie po jednym myciu na myjni, aktywna piana i już go ni ma,
a co do wosku to gama jest bardzo szeroka, to co polecił borek to selant, czyli wytwarzany syntetyczny wosk, w teorii działa dłużej, wosk naturalny działą niby krócej, można zrobić kombo i położyć najpierw wosk póxniej selant<wosk chemiczny>

bardzo dużo zależy od przygotowania powierzchni przed woskowanie, od tego zależy jak wosk będzie leżał ;)
pozdrawiam

Wrzesień 25, 2010, 22:03:49
Odpowiedź #33

Michał88

A czym różni się pasta 3M  50383 ciemno niebieski korek a 3M 09376 jasno niebieski. Do usunięcia są swirxe hologramy po polerce g3 i inne drobne ryski. Która z podanych past będzie lepsza  :bow:

Wrzesień 25, 2010, 22:31:10
Odpowiedź #34

krzyDOLAR

Global Moderator
Cytat: "Michał88"
Która z podanych past będzie lepsza
jak dotąd, użyłem tylko raz i tylko jednego produktu: Meguiar's SwirlX. polecono mi go w S-PLUS'ie, z czystym sumieniem również mogę go polecić - drobne ryski i swirle widoczne pod słońcem zniknęły. buteleczka kosztuje ok 50 zł, nie jest zbyt wydajna. praca jest dość żmudna i początkowo nie daje efektów. jednak po przepolerowaniu elementu, widok zaczyna cieszyć.

Wrzesień 26, 2010, 00:05:01
Odpowiedź #35

Anonymous

Gość
myjnia automatyczna odpada - tylko ręczna.
Aktywna piana - czyli ?

Wrzesień 26, 2010, 11:50:47
Odpowiedź #36

Borek

myjnia automatyczna odpada - tylko ręczna.
nie  automatyczna tylko samoobsługowa ciśnieniowa-o tym pisałem
Aktywna piana - czyli ?
czyli mocna chemia zasadniczo służąca do mycia bezdotykowego, a w rozsądnym stężeniu i myciu ręcznym świetnie nadaje się do usuwania starych niechcianych wosków-ja używam Tenzi do samochodów dostawczych, która zależnie od rozcieńczenia nadaje się do mycia nawet tłustego silnika, a małym stężeniem można myć auto kiedy chcemy jest dogłębnie oczyścić przed nowym woskiem

Wrzesień 26, 2010, 12:37:05
Odpowiedź #37

Maciej

Czyli tak musi być :) Dzięki za odpowiedź uzywałem właśnie spryskiwacza do kwiatów
Ogólnie swietny temat bardzo mnie intersuje i bede go śledził może w przyszłości jakaś foto-relacja lub filmik?

Wrzesień 26, 2010, 18:34:57
Odpowiedź #38

Borek

A propos relacji to: http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic. ... sc&start=0
jedna z moich ulubionych przemian od matowego dziadkowozu do folderowego showcara  :good: i akurat autko odpowiednie  :victory:

Wrzesień 27, 2010, 08:00:01
Odpowiedź #39

Anonymous

Gość
Michał88
rózni się systemem, ten drugi co podałeś to jest w starym systemie
o ile pamiętam to tam był ten korek niebieski bladszy, biały i czarny chyba

nowy system to
zielony, zółty i niebieski<ciemny>;)
są jeszcze pasty o podobnych korkach ale do stosowania typowo pod rękę,

jak robiłeś już fareclą to mogłeś kupić lżejsze pasty tej firmy, chyba G10 teżtam jest o ile kojarzę, niebieski korek zarówno jeden i drugi to  są pasty finishowe także za dużo ci nie usuną;)

tutaj apropos systemów 3Ma:
http://lakiernik.info.pl/viewtopic.php?t=2182

Wrzesień 28, 2010, 11:27:41
Odpowiedź #40

elja

ja mam taka propozycje, bo tak pisac tutoriale do danych srodkow to jedno a drugie ze dalej nie wiadomo za bardzo jak to sie robi, moze wrzucicie jakies filmiki z internetu lub sami nagracie, jak sie uzywa danych srodkow, czyli np filmik jak ma sie poruszac maszyna po lakierze, z jaka predkoscia, czy mocno dociskac ile preparatu uzyc itp, to moim zdaniem byloby bardzo pomocne dla ludzi zaczynajacych sie bawic w detailing

Wrzesień 28, 2010, 11:39:10
Odpowiedź #41

Borek

Świetny tutorial wyczerpujący temat polerowania maszynowego  :good:
http://www.detailer.pl/

Wrzesień 28, 2010, 14:42:13
Odpowiedź #42

Anonymous

Gość
bardzo łądny link, tylko pamiętać że nie ma wszystki  past i padów uwzględnionych,;)
jak bede w domu to wrzuce jak stosować glinke itp, przysyłajcie może mi linki i póxniej wrzucę w 1 post;)

Wrzesień 28, 2010, 19:42:40
Odpowiedź #43

Alan6R

Więc tak. NS + pad piankowy Megsa + po jakimś czasie zebranie nadmiaru MF - taki zestaw sprawdza się super. Plastiki dostają ładnego kolorku i przyjemny zapach. Nakładam go na boczki drzwi, progi itp. Wszystko prócz deski rozdzielczej (tak mam taki miękki materiał i NS średnio na nim leży/wygląda).
Szukam teraz dobrej pianki do lekkiego czyszczenia tapicerki (przy zakładaniu podsufitki trochę miałem brudne ręce) i teraz mam takie ciemniejsze 2 miejsca od palca i chcę to usunąć, nie nadaję się to do prania, tylko do delikatnego czyszczenia, na zdjęciach nawet tego nie widać. Poszukuję również dobrej MF do osuszania auta, bo wcześniej używałem Jana Niezbędnego, który wg mnie nadaję się tylko do osuszania z grubsza. Czy Fluffy Dryer wystarczy? Cena atrakcyjna, MF polecana na kosmetykaaut.pl
Co do posta nawrot12 ja osobiście używam rękawicy Nigirna (do kupienia w Tesco) i wg mnie spisuję się idealnie, a koszt to niecałe 15 zł.
Przy kupowaniu rękawicy natknąłem się na takie dokładnie MF http://www.autokosmetyki.pl/nigrin_zest ... p1249.html . Teraz żałuję że ich nie kupiłem bo wyglądały całkiem ciekawie, jak będę w Tesco to muszę je zakupić. Może ktoś używa takich do wnętrza?
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat

Wrzesień 28, 2010, 19:55:47
Odpowiedź #44

ThundeR

to z innej beczki na mój ciemny twardy lakier polecacie wosk Victoria Concourse Red Wax i dedykowany cleaner do tego wosku?