Kwiecień 03, 2025, 09:59:15
VWPolo Klub

Autor Wątek: Wszystko o modyfikacji VW Polo Classic / Variant 6KV 1995-02  (Przeczytany 57629 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Grudzień 29, 2010, 02:32:54
Przeczytany 57629 razy

darek-vw

VW POLO CLASSIC / VARIANT
6KV (1995 - 2002)

Postanowiłem założyć temat dotyczący tylko jednego modelu Volkswagena czyli Polo Classic 6KV produkowanego na rynkach europejskich w latach 1995-2002,
a na innych nawet do 2009.

W temacie mam zamiar zebrać suche dane o wersjach seryjnych jak i przedstawić fotki różnych możliwości modyfikacji tego modelu. Pojawi się też trochę fotek bliźniaczych modeli Caddy 9K, Seat Ibiza i Cordoba modele 6K1 i 6K2.

Zgromadzone tu informacje powinny pomóc wszystkim, którzy chcą podjąć się modyfikowania tego modelu VW

Mile widziane opinie co myślicie o takim temacie i propozycje co was interesuje  :grin:

DANE OGÓLNE

OZNACZENIE modelu

Classic – 6KV 6V2
Variant – 6KV 6V5

6K - wynika z nr VIN
6V - to typ np mój classic 6V20U3

PRODUKCJA

Classic / Variant
Produkcja rozpoczęła się 1.11.1995 ---> 6K-T-000001 ----> AEX100193 <--- pierwszy egzemplarz  :blind: oczywiście rok modelowy 1996
lifting od 1.09.1999 ----> 6K-T-502795 - rok modelowy 2000
koniec produkcji 30.06.2001 ---> 6k-2-510000 - rok modelowy 2002

Miejsce produkcji:
mój Classic wg VIN został wyprodukowany w Martorell - Hiszpania (Seat)

MATERIAŁY OFICJALNE

RYNEK LOKALNY

Materiały o PC / PV które szły na nasze rynki.

Polo Classic

- Prospekt - wydanie: Styczeń 1996 - Wydrukowane w Hiszpanii - Skany mojego autorstwa

Silniki wypisane z prospektu wydanego w styczniu 1995 - oznaczenia Etka
1.4 60KM (AEX) - model podstawowy (wersje wyposażenia)
1.6 75km (1F) - Polo 75
1.6 100km (AFT) - Polo Classic 100
1.9sdi 64km (AEY, 1Y)- Polo Classic 64 SDI

- Prospekt - wydanie: Maj 1999 - Wydrukowane w Niemczech - Skany mojego autorstwa

- Dane techniczne i wyposażenie - wydanie: Styczeń 1995 - Wydrukowane w Polsce - Skany mojego autorstwa

- Cenniki z lat około 1998 - Skany mojego autorstwa

- Prospekt - wydanie: Czerwiec 2000 - Wydrukowane w Niemczech - Skany mojego autorstwa

PC/PV przeszły facelifting który obejmował m.i.:
- deska rozdzielcza - wnętrze
- lusterka
- białe kierunki
- inna czcionka oznaczeń modelu "Polo Classic"
- hamulce tył z 226x10 na 232x9
- dokładka zderzaka przód - głównie za sprawą silników TDI (kierownice powietrza na IC)
- inne szyby przód i tył (i co za tym idzie inne 3 światło stop)
- listwa dachowa w kolorze nadwozia
- nowe wzory felg aluminiowych
Tak z pamięci nie mogę sobie przypomnieć więcej.

Silniki wypisane z prospektu wydanego w lipiec 1999 - oznaczenia Etka
1.4 60KM (AKK, ANW, AUD)
1.6 75km (ALM, APE, AUA)
1.6 100km (AEH, AKL, APF, AUR)
1.9tdi 90km (AGR, ALH)
1.9tdi 110km (ASV)
wersje wyposażenia: Basis, Sportline, Comfortline

- Dane techniczne i wyposażenie - wydanie: Lipiec 1999 - Wydrukowane w Polsce - Skany mojego autorstwa

Polo Variant

ColourConcept
Była jeszcze wersja ColourConcept wyróżniała się elementami wnętrza z wstawkami w kolorze nadwozia, dźwignią hamulca ręcznego w skórze (tak jak w mk3 20y)

- Dane techniczne i wyposażenie - wydanie: Marzec 1999 - Wydrukowane w Polsce - Skany mojego autorstwa

POZOSTAŁE RYNKI
Źródło: TheSamba.com

Modele które szły na rynek Meksyk, Argentyna, Brazylia, Afryka Południowa miały nazwy Derby lub Polo Classic stosowane naprzemiennie,
wręcz nie sposób rozszyfrować dokładnie gdzie jakie

Zdjęcia pochodzą - nie mam pojęcia  :mrgreen: lata wyszukiwania materiałów z internetu... oficjalne VW i Google...

Silniki - poza jednostkami jak z rynków europejskich były także:
1.8 90km (ADD)
2.0 115km (ADC)

Polo Classic 1997

Derby 1998

Derby 2001

Auto przeszło taki sam lifting jak modele europejskie czyli wnętrze, lusterka, itp.

Derby 2003

Polo Classic 2005

SPORT

Można jeszcze dodać różne wersje sportowe Classic'a włącznie z wyglądem przypominającym auta DTM  :cool:

Zdjęcia pochodzą m. in. z http://www.tc2000.com.ar/ i http://polo.co.za/ oraz Google

INNE

CABRIO ;)

POJAZDY SPECJALNE

Zdjęcia zamieszczone w tym temacie są w większości znalezione w internecie.
Materiały moje lub pobrane z konkretnych stron zostały podpisane.

Opis powstał tylko na potrzeby forum VW Polo Klub Polska.

Każdy modyfikując auto bierze na siebie odpowiedzialność za powstałe szkody

Pozdrawiam
darek-vw
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2011, 18:30:46 wysłana przez darek-vw »

Grudzień 29, 2010, 14:01:54
Odpowiedź #1

comandos19

darek-vw
:bow:  :bow: Chwała tobie za ten temat!  :bow:  :bow:

na pewno będę tu zaglądać i to często  :amen:
« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 1970, 01:00:00 wysłana przez Guest »

Grudzień 29, 2010, 19:15:13
Odpowiedź #2

arczyk17

darek-vw jest obcykany w temacie classicow jak zauwazylem na innym forum :D i dobrze ze zalozyl taki temat moze i doczekamy sie kiedys wlasnego Styling / Fotki aut w ktorym beda zdjecia i opisy classicow a nie ze musimy dodawac sie pod 6n :) tez mam troche zdjec classicow jak bede mial czas to wrzuce
viewtopic.php?f=29&t=20117

[size=150]VI ZLOT ŚLESIN 2011[/size]

Grudzień 29, 2010, 20:08:17
Odpowiedź #3

Artpolo

Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)

Grudzień 29, 2010, 20:11:47
Odpowiedź #4

darek-vw

ZMODYFIKOWANE AUTA

Oczywiście o gustach się nie dyskutuje i to są wyłącznie moje sugestie dobrych i złych projektów

Auta na forum Polo Klub Polska:
Polo 6KV Czyli kombi na które nikt nie trąbi by Krzysiek3D
Moje skromne kombi by Misiek86V
Rothgnaar - Czarna Perełka by Rothgnaar
Tuning,przeróbki,prezentacja mojego polo clasic! by v-wej
Polo classic by comandos: Gwint juz jest by comandos19
Polo Classic 97 rok. by Polo6KV
Polo Classic by Gwiazda90
[6K] Bad_Boy__Zabrze by Bad_Boy__Zabrze
[Polo Classic] by viwi
Polo 6KV by Eltor
Artpolo - Classic
Gwozdz classic 1.4
polo classic by arczyk17
Conan - Polo Classic 1.4
Biały Classic Gepard - sprzedany
rafisoltys - Polo 6KV2 Classic 1.6 1F
POLO CLASSIC-nowy nabytek by doroś polo
Variant by maximmo
waskiPN - 6KV Variant BLACK
Polo Variant by kozik
tobiasty - niebieski variant ColourConcept
"zielony szerszeń" 6kv5 z Ostrołęki by kolo
Piti Poli VW Polo III Classic 6KV2, 1.4 MPi AKK 44kW 60KM

DOBRE PROJEKTY

POLSKA

ZOLZOT - na początek najlepszy wg mnie Classic w PL użytkownika o nicku zolzot

ZAGRANICA

1.

2.

3.
Jako ciekawostka VW PC stylistycznie próbujący wyglądać jak wersja po 2005 roku zbudowana na podzespołach Seat I/C 6K2.
Specyfikacja: silnik 2.9 12V VR6 190KM, układ wydechowy Golf 3 VR6, hamulce Golf 3 VR6 5x100, zawieszenie gwintowane przód Golf 3 VR6, tył PC, wnętrze Golf IV.
Błotniki, maska, wzmocnienie, lampy - Seat I/C 6K2, zderzak RS.

SKRZYWDZONE EGZEMPLARZE

przypuszczam że dla niektórych osób to może być nawet inspiracja  :bow:  :mrgreen:  :crazy:

cdn
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2011, 11:49:43 wysłana przez darek-vw »

Grudzień 29, 2010, 23:30:08
Odpowiedź #5

gwozdz

Administrator
Że Ci się chciało to wszystko pisać  :grin:
Przyznaj się skopiowałeś to z jakiegoś zachodniego forum przepuściłeś przez translator i gotowe  :jester:
Niech wszyscy patrzą jaki jesteś zajebisty  :vinsent:
 :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:
Jak się nie ma co się lubi.... to się kocha żonę.

it's nothing personal i don't like anybody

Grudzień 30, 2010, 00:07:13
Odpowiedź #6

darek-vw

gwozdz żebyś nie siał plot, że do tego auta nic nie ma  :rotfl:

MODYFIKACJE STYLISTYCZNE

O modyfikacjach stylistycznych rozmawiamy w tych temacie/ach:
Dokładka zderzak przód
Lusterka Polo Classic

1. Zderzak przód

Klika przykładów modyfikacji przedniego zderzaka PC, jest to element który każdy może zmodyfikować indywidualnie pod swój gust.

2. Dokładka przedniego zderzaka

Seryjna wersje benzynowe

Seryjna wersje TDI

Seat Ibiza/Cordoba TDI

Najbardziej popularna dokładka wśród użytkowników modyfikujących PC.
Dokładka różni się od serii bocznymi mocowaniami i tym że jest delikatnie za krótka po bokach co widać na zdjęciach Caddy, ale można sobie z tym poradzić.

więcej fotek później

Seat Toledo I

Seat Cordoba SX

Na fotkach m.in. PC klubowicza gwozdz któremu upchnąłem swoją dokładkę od SX, więc w razie pytań odnośnie montażu proszę kierować się do niego :)
viewtopic.php?f=56&t=4908&start=0

Seat Ibiza/Cordoba 6K2 (1999-2002)

Dokładki tego typu występują w dwóch wersjach benzynowa oraz TDI.
Benzynowa jest bez otworów a TDI z wyciętymi dwoma do których podłącza się kierownicę powietrza do intercoolera.
Na pierwszej focie z PC mamy zmodyfikowaną dokładkę poprzez wycięcie wszystkich otworów.
Na drugiej z Caddy jest wersja TDI.

VW Golf IV

Seat Ibiza/Cordoba TDI plus Leon Cupra R 1M

Spojler dolny od Leona Cupry R nr OEM: 1ML 805 903

3. Oświetlenie przód

Różnice Ibiza/Cordoba vs PC

na początek przedstawię foto porównanie reflektorów I/C vs PC

Seria

Lifting

Brazylia itp.

Reflektory główne zespolone z kierunkowskazem i pokryte gładkim szkłem firmy Arteb.
Były także oferowane światła przeciwmgielne z gładkim szkłem.
Jeżeli ktoś będzie planował sprowadzanie i montaż tych reflektorów musi pamiętać, że nie posiadają homologacji na rynki EU.

Montaż: znowu trzeba pamiętać o pewnej rzeczy, nie pasują P&P.
W błotnikach pod kierunkowskazem znajduje się pewne przetłoczenie które trzeba zeszlifować ;) - jak znajdę foto to wstawię.

Seat Ibiza/Cordoba

Światła soczewkowe zintegrowane z grillem, nr katalogowy Seat - KE000040115IMC.
Nic ciekawego ale zaznaczam obecność takowych, ponieważ fizycznie pasują, a stylistycznie...

Bi-Xenon

Custom'owe światła seryjne, modyfikowane przeważnie we własnym zakresie z soczewką i polerowanym szkłem – oczywiście brak homologacji.

Angel Eyes Ibiza/Cordoba

nooo są jeszcze takie lampy... i na tym poprzestańmy  :D
nie świecą, nie wyglądają i nie bardzo pasują, a stylistycznie już w ogóle!!!

ZKW KE000096DSWIMC

4. Oświetlenie tył

Seria

Brazylia itp.

Bardzo poszukiwane lampy firmy Arteb, które są zdecydowanie ładniejsze od seryjnych z naszego rynku.
Niewiele osób wie że są także produkowane przez firmę Depo w Tajlandii.
Jeżeli ktoś będzie chciał sprowadzić musi pamiętać także o oprawkach żarówek - całkowity koszt ze sprowadzeniem powinien zamknąć się w 1 000 PLN

Montaż: Aaaa i jeszcze jedno nie pasują P&P do naszych egzemplarzy ;-)

RH

Lampy firmy RH… nic pięknego, ale można spróbować je jakoś pomodzić.
Zadanie dla chętnych: znaleźć stronę producenta - nie sklepu/aukcji/oferty sprzedaży.

5. Klapa bagażnika

USA - inwencja własna

6. Spoiler klapy bagażnika

Spoilery klapy bagażnika wersje które można było zamówić fabrycznie, tuningowe, Seat Cordoba, Alfa Romeo 156, Toyota Supra i inne.

6. Antena dachowa

Seryjną długą antenę dachową można wymienić na krótszy zamiennik z Honda Civic nr OEM: 39151-S6A-E02

Zdjęcia zostały wykonane przez chisel, tomek właściciela Seat Cordoba Coupe

7. Wycieraczki szyby przedniej

Mała rzecz a cieszy...
W nowszych autach często stosowane są wycieraczki typu "Aero" a w przypadku PC/PV tradycyjne pióro.
Można zastosować wycieraczki "Aero" także do PC/PV, np. firmy Bosch. W ww modelach występują dwie długości wycieraczek 51 i 45cm.
Bosch nr: 3 397 008 532 AR18U; 3 397 008 536 AR21U.
...ale, osobiście nie jestem do końca zadowolony z tych wycieraczek i osobiście w aucie do codziennej jazdy wracam do starego typu, z powodu zbyt słabego docisku do szyby.

cdn...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2011, 00:35:57 wysłana przez darek-vw »

Grudzień 30, 2010, 08:47:36
Odpowiedź #7

gwozdz

Administrator
Cytat: "darek-vw"
żebyś nie siał plot, że do tego auta nic nie ma
Sianie plot  :scratch:  :scratch:
Ja nic nie wiem, nie znam się zarobiony jestem.  :grin:
Jak się nie ma co się lubi.... to się kocha żonę.

it's nothing personal i don't like anybody

Grudzień 30, 2010, 16:17:29
Odpowiedź #8

darek-vw

kolejny dział:

HAMULCE

1. PRZÓD
Trochę o hamulcach przednich...

239x10; 239x12; 239x20 4x100
Najważniejszym elementem w modyfikacjach mechanicznych polegających na podnoszeniu mocy silnika powinien być montaż wydajniejszych hamulcy przednich.
W najsłabszych wersjach PC/PV były montowane tarcze nie wentylowane 239x10 i 239x12, następnie występowały wentylowane 239x20 w 4x100

256x20 4x100
Mocniejsze wersje typu 1.9TDI 110KM otrzymały tarcze wentylowane 256x20 w 4x100 i na tym kończą się mocne hamulce serii i pozostaje swap z innych modeli VAG.

Jeżeli chcielibyśmy przejść z serii 239x... na 256x20 musimy zmienić całą zwrotnicę (plus pewnie inne elementy zawieszenia).
Ważne!!! Dobrym posunięciem przy takiej modyfikacji jest zmiana także pompy hamulcowej na większą.

280x22 4x100
W przypadku gdy seria 256x20 już nam nie wystarcza można bez większych problemów przejść na 280x22 4x100.
Swap polega głównie na wymianie jarzm, zacisków i tarczy, można także wymienić blachy osłaniające.
Hamulce 280x22 były montowane m.in. w: VW Golf II G60, Golf III, Seat Ibiza/Cordoba 1.9TDI 110KM, 2.0 16V ABF...
W tym wypadku najmniejsze koło to 15''
Ważne!!! Zawsze przy zmianie hamulcy na większe musimy też brać pod uwagę konieczność wymiany pompy hamulcowej na większą, przy przejściu z 256 na 280 może pozostać seria

Zdjęcia zostały wykonane przez Byku21

280x22 4x100 - zacisk S2
Kolejnym etapem wzmacniania układu hamulcowego jest zmiana zacisku na model 2-tłoczkowy montowany seryjnie w Audi S2 i tarcz 280x22 4x100.
Swap jest dość popularny wśród posiadaczy Golfów/Corrado którzy w miarę niskim kosztem chcą polepszyć hamulce a dodatkową zaletą jest możliwość zastosowania kół 15''  
Ważne!!! Jeżeli mieliśmy w aucie hamulce 280 i pompę hamulcową dostosowaną do nich to przy montażu zacisków z S2 nie ma potrzeby wymiany na mocniejszą.

A teraz już zestawy dla hardkorowców  :cool:
Nie spodziewam się szybko zobaczyć takie zestawy w PC/PV w PL

305x28 4x100 - BREMBO
No to jedziemy, pierwszy który można łatwo zamontować, dość szybko i w dobrych pieniądzach zakupić to zestaw z limitowanej edycji Seat Ibiza Cupra R 6K2 99-02.
Zestaw można zamontować na zwrotnicach z 256/280, a składa się z 4-tłoczkowych zacisków BREMBO mocowanych poprzez specjalne jarzma i tarczy 305x28 4x100.
Na ten zestaw jest dość trudno dopasować felgę ponieważ zacisk jest dość gruby i wiele też zależy od samego wzoru felgi. Najodpowiedniejszy rozmiar to 17'' ale przy odrobinie szczęścia można założyć także 16''
Swego czasu kompletny zestaw w ASO Seat kosztował około 6tyś zł, niedawno zestaw zacisków z jarzmami, przewodami bez tarczy był na sprzedaż za 1500zł.
Ważne!!! W tym wypadku już nie ma żadnych wątpliwości że wymagana jest duża pompa hamulcowa, wg mnie 23,8mm to minimum.

312x25 4x100
Kolejny duży zestaw to 312x25 5x100 z Golf IV, Audi TT, Seat Leon, Skoda Octavia RS, itp.
Zestaw dość popularny przy modyfikacjach aut z rozstawem śrub 5x100 i można się zastanawiać co on tu robi gdy piszemy o PC/PV z rozstawem 4x100.
Trochę o montażu, można zamontować na zwrotnicach z 256/280, zacisk jest taki sam jak w Golf VR6 z tarczą 288 5x100, a różni się tylko jarzmem które trzeba odpowiednio zmodyfikować pod 4x100 - o tym kiedy indziej ;)
Zajmijmy się montażem tarczy, tarcz przeważnie posiada 9 otworów pod rozstaw 5x100 i aby pasowała trzeba nawiercić dwa otwory pod 4x100.
Do tego można pomyśleć jeszcze nad blachami osłonowymi i obowiązkowo nowe przewody hamulcowe prawdopodobnie od Golf VR6 - temat zbadam.
Ważne!!! Pompa hamulcowa w Golf VR6 jest 23,8mm, więc trzeba przyjąć że to jest minimum.

INNE
Dalsza zabawa z hamulcami... myślę że już nie ma sensu dokładnie opisywać...
...są to już zestawy wielo tłoczkowe dedykowane pod 4x100 takich producentów jak np. BREMBO za furmankę pieniędzy.
Jest jeszcze możliwość zmiany w całym aucie rozstawu na 5x100 na podzespołach głównie VW Golf i można zaczynać zabawę od początku, a wtedy są jeszcze większe możliwości  :grin:

Przykład przejścia na 5x100 w aucie Seat Cordoba SX 6K1 użytkownika raszjan
Wykorzystane części pochodzą z VW Golf 3.

Na zdjęciu już z zaciskiem dwu-tłoczkowym z Audi S2 na tarczy 280mm

2. TYŁ
Co można pisać o hamulcach tył, raczej tylko tyle, że są... :)
ale niech będzie, trochę napiszę

Bębny
Najsłabsze i najczęściej spotykane w modelach PC/PV są hamulce bębnowe w autach bez ABS 180x30x5,0, natomiast z ABS 200x40x5,0

Przykład bębnów 200x40x5,0 w Seat Cordoba Coupe 1.6 2000r

226x10 4x100
Mocniejsze wersje posiadały hamulce tarczowe nie wentylowane o średnicy 226x10 4x100
Konstrukcyjnie tarcze są mocowane bezpośrednio na czopach z łożyskami i skręcone centralną śrubą.
Zacisk, w tej konstrukcji występują zaciski które lubią się zapiekać.

Zestaw który kiedyś posiadałem, zawiera większość części potrzebnych do montażu hamulcy tarczowych 226x10
Zdjęcia zostały wykonane przez gwozdz

232x9 4x100
No i tu mam problem, albo wersja po liftingu PC/PV miała 232x9 4x100 lub tylko PV.
Wg mnie wersja PC/PV do 1999 miały 226x10, a po 99 PV miały już 232x9, PC po 99 nadal 226x10.
W odróżnieniu od wersji 226 ten zestaw ma tą zaletę że piasta z łożyskami jest montowana do czopa a tarcz 232x9 dopiero na piastę.
Belka zawieszenia jest inna niż w 226x10.

Zdjęcia czopów, tarcz z piastą pod 232x9 4x100
Zdjęcia zostały wykonane przez antyk506

Zdjęcia belki zawieszenia Seat I/C 6K2 z układem hamulcowym 232x9 4x100
Zdjęcia zostały wykonane przez tm-suchy

Zacisk VW Golf IV
Najczęstszą modyfikacją hamulcy tył jest wymiana zacisku na aluminiowy zacisk z aut tupu VW Golf IV.
Jedynym problemem przy montażu jest inny gwint w zacisku, można zastosować zaprasowaną specjalnie przejściówkę lub inne wężyki.
Druga możliwość to podobno pasujące zaciski z Audi A4 B5 które mają taki sam gwint - temat do indywidualnego przeanalizowania.  

Można powiedzieć że niema zbyt dużego pola popisu z tyłem ponieważ żaden VW nie posiadał większych tarcz pod 4x100

257x... 4x100 "BSK-TECH"
Kolejnym etapem który jest godny polecenia to zakup zestawu firmy "BSK-TECH" (Bati z vwzone.pl - najlepiej z nim się kontaktować w sprawie zakupu)
Zestaw zawiera przejściówkę jarzma, piastę i tarczę 257x... 4x100, zmiana dotyczy serii 226x10
Osobiście w tym zestawie zastanawia mnie tylko jedno, tarcze są specjalnie produkowane przez firmę Mikoda dla BSK-TECH, a co w przypadku gdy zaprzestaną produkcji?
Pozostawię to do rozpatrzenia każdemu indywidualnie.
Zdjęcia zostały wykonane przez Bati właściciela VW Corrado

INNE
Jak w przypadku przodu dalsze modyfikacje to gotowe zestawy dużych producentów.
Można także przejść na rozstaw 5x100 i montować układy np z VW Golf IV gdzie są tarcze typu 256....

Przykład przejścia na 5x100 w aucie Seat Cordoba SX 6K1 użytkownika raszjan
Wykorzystane części pochodzą z VW Golf 3.

cdn...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2011, 19:11:42 wysłana przez darek-vw »

Grudzień 31, 2010, 12:55:54
Odpowiedź #9

Lechu1

darek-vw świetna inicjatywa z twojej strony :cool2:  kopalnia wiedzy  :D
Teraz wiem że moja Poli to nie 6N tylko 6K. Powiedz mi tylko pisałeś że masz typ 6KV, ja w vin mam 6KZWR czyli mój typ to 6KZ?
----->VW Polo Coupe GT 87` 1272ccm GK<-----
                                                        ----->VW Polo Classic 97` AEX<-----
                                                                              ----->VW Polo 00` APQ<-----

Grudzień 31, 2010, 13:12:10
Odpowiedź #10

darek-vw

Lechu1
KAŻDY Classic to 6KV 6V2xxx, twój też ;)
KAŻDY Variant to 6KV 6V5xxx
litery po 6K czyli ZWR nie mają nic wspólnego z oznaczeniem modelu

ZAWIESZENIE

O zawieszeniu rozmawiamy w tych temacie/ach:
WSZYSTKO O ZAWIESZENIU

1. PRZÓD
rozpórka

AMORTYZATOR

Pasują od VW Golf II i III, Passat B3 i B4, Caddy; Seat Ibiza/Cordoba 6K1, Inca, Toledo I.
Bez większych problemów można zastosować także od Seat I/C 6K2 - opiszę później.

Przykład zastosowania zawieszenia od VW Golf III w Seat Ibiza 6K1.
Zwiększona wysokość zawieszenia wynika jedynie z zastosowania zawieszenia do prawdopodobnie cięższych silników.

2. TYŁ

AMORTYZATOR

W PC/PV występowało kilka różnych wersji amortyzatorów a główną ich różnicą była prawdopodobnie siła tłumienia zależna od
masy całkowitej pojazdu z różnymi jednostkami napędowymi.

Jeżeli będziemy poszukiwać zawieszenia np gwintowanego to długość amortyzatora jest taka sama w następujących modelach:
VW golf 1; VW Golf II i III Syncro (4x4); VW Polo 6n / 6n2; Seat ibiza / cordoba.

Jeżeli wpadniecie na pomysł zamontowania zawieszenia z VW Golf III to wasze auto będzie wyglądało tak:
przykład na bazie Seat Ibiza 6K1

BELKA ZAWIESZENIA

W PC/PV rozróżniamy kilka rodzai belek zawieszenia tylnego.
Występowały belki bez stabilizatora lub ze stabilizatorem, dalsze rozróżnienie to właśnie hamulce 226x10 lub 232x9.

do 1999
W PC/PV do roku 1999 występowały belki bez lub ze stabilizatorem i hamulcami bębnowymi lub tarczowymi 226x10.

INNE modele: Tego typu belki występowały także w: VW Polo 6N, Seat Ibiza/Cordoba 6K1.

(foto wkrótce)

po 1999
Po 1999 roku nastąpiła zmiana ale tylko w modelu Variant, który otrzymał nowszy typ belki do hamulcy tarczowych 232x9 wersję bez lub ze stabilizatorem.

INNE modele: VW Polo 6N2, Seat Ibiza/Cordoba 6K2.

(foto wkrótce)

PRZEJŚCIE Z 4x100 NA 5x100

Do zmiany rozstawu śrub z 4x100 na 5z100 na tylnej belce potrzebujemy części montażowe z VW Golf III w rozstawie 5x100.
Potrzebne części: czopy, tarcze, zaciski, blachy osłaniające, przewody hamulcowe, łożyska, itp.

Montaż: sam nie przeprowadzałem, a że w tym modelu jest to bardzo rzadkie trzeba prześledzić temat samodzielnie.
Wkleję zdjęcia po przeprowadzeniu już takiej modyfikacji.

(foto wkrótce)

cdn
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2011, 19:24:34 wysłana przez darek-vw »

Grudzień 31, 2010, 14:04:31
Odpowiedź #11

arczyk17

zdjecia jakie ja znalazlem
moje polo

i inne

Grudzień 31, 2010, 16:33:43
Odpowiedź #12

darek-vw

arczyk17
większość fotek aut mi znanych i dobrze że też coś wrzucacie  :D
a jedno auto nawet znane mi bardzo dobrze  :grin:

Wypisuję z pamięci więc może być jakiś błąd - jeszcze będę sprawdzał :)

NADWOZIE

Dość często na forum pojawiają się pytania typ czy do Classic'a pasuje coś z np Polo 6N, Cordoby, itp.
w tym dziale postaram się rozwiać wątpliwości  :mrgreen:

Do Classic'a pasują TYLKO elementy nadwozia z takich aut jak Seat Ibiza/Cordoba z lat 1996-1999 i nieliczne z modeli 1993-1996,
oraz VW Caddy i Seat Inca.

MASKA
VW PC/PV, Caddy, Seat I/C 6K1, Inca.  

BŁOTNIKI PRZÓD
Trzeba też zwrócić uwagę, że w Seacie występowały dwa rodzaje błotników które różniły się sposobem montażu zderzaka.

Na pierwszym zdjęciu błotnik PC/PV, Caddy i Seat I/C, Inca, na drugim zdjęciu drugi rodzaj błotnika Seat I/C

ZDERZAK PRZÓD
VW PC/PV, Caddy.
Oczywiście pasują pod względem montażu także zderzaki z Seat'ów ale różnią się stylistyką.

GRILL
VW PC/PV, Caddy.
Od Seata różni się stylistyką i kątami pod lampy, a na mocowania oczywiście pasuje.

REFLEKTORY
VW PC/PV, Caddy.

KIERUNKOWSKAZY
Piszę tu oczywiście o seryjnych kierunkowskazach, ew zamiennikach kierunkowskazów, poza tzw. tuningowymi typu clar.

(foto oryginałów i zamienników)

PRZECIWMGIELNE
VW PC/PV, Caddy.

LOGO VW w grill
Logo pasuje z wielu modeli VW typu mk3 i pochodnych, można także zakupić oryginalne czarne.

WZMOCNIENIE CZOŁOWE
Jedyny element którym mogą się różnić wzmocnienia to wielkość montowanej chłodnicy.
Nr części OEM zależnie od rodzaju zainstalowanego silnika i chłodnicy (porównanie PC97 i I/C97)

SZYBA CZOŁOWA
Szyby czołowe występowały inne przed 1999 i inne po 99.
Szyby do 99 są takie same jak Seat Ibiza/Cordoba 6K1 93-99, a po 99 analogicznie I/C 6K2 99-02.
W VW Caddy, Seat Inca przypuszczam że były tylko szyby pierwszego rodzaju - sprawdzę.

DRZWI PRZÓD I TYŁ
PC/PV przez całe lata produkcji ma takie same drzwi.
Do PC/PV pasują drzwi z Seat C/CV oraz przednie Ibiza 6K1. Drzwi Seat I/C 6K2 konstrukcyjnie/ stylistycznie też pasują do PC/PV lecz
mogą się różnić otworami montażowymi do tapicerki.

SZYBY BOCZNE
PC - z Seat C 6K1/6K2, oraz przednie z I, Inca, Caddy.
PV - analogicznie j.w. lecz CV 6K1/6K2.

TYŁ
PC - oczywiście tylko od PC.
PV - błotniki powinny pasować od CV, klapa bagażnika, zderzak, lampy są inne.

Belka pod zderzak - PC jest taka sama jak w Seat C 6K1 - inne modele bym musiał sprawdzić.

SZYBA TYŁ
Rozróżnienie podobnie jak w przypadku szyby czołowej i pasuje oczywiście tylko z PC i Seat Cordoba, PV zaś CV.
Jeszcze trzeba zwracać uwagę na wersje z trzecim światłem stop lub bez.

LISTWA DACHOWA
Listwy dachowe różnią się zależnie od lat produkcji, wersja przed liftingiem ma listwę "gumową" przez tylną szybę, poprzez dach, aż do przedniej szyny.
Wersja po liftingu ma lakierowaną listwę tylko na dachu.

LUSTERKA
Rozróżnia się dwa rodzaje lusterek:

do 1999
Stylistycznie pasują tylko lusterka PC/PV.
Technicznie pasują także lusterka I/C 6K1 jak i 6K2 oraz PC/PV po liftingu.

po 1999
Stylistycznie można zastosować lusterka z I/C 6K2.
Technicznie j.w.

cdn...
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2011, 17:35:16 wysłana przez darek-vw »

Grudzień 31, 2010, 17:00:11
Odpowiedź #13

arczyk17

jakis wklad tez chce miec hehe maly ale jest :P

Grudzień 31, 2010, 23:45:18
Odpowiedź #14

darek-vw

WNĘTRZE

O wnętrzu rozmawiamy w tych temacie/ach:
podusfitka do polo classic
Boczki - demontaż
Potrzebne zdjęcie wykładziny bagażnika

Opis głównie tyczy się wersji do 1999 bo z nią miałem najwięcej styczności, ale że różnica jest głównie w desce rozdzielczej każdy powinien
sobie poradzić że różnice są analogiczne do opisanych.

DESKA ROZDZIELCZA
Różnica wynika tylko w szerokości deski - PC/PV ma szerszą od 6N.
Trzeba zwracać uwagę na kolor i jest rozróżniana deska z/bez poduszki.

ELEMENTY DESKI / PRZEŁĄCZNIKI
Elementy deski rozdzielczej są takie same jak w VW PC/PV, Polo 6N, Caddy, Seat I/C 6K1, Inca, Arosa.

Przełączniki, oczywiście pasują od różnych wersji Seat lecz różnią się podświetleniem.

KIEROWNICA
Seryjnie występowały trójramienne kierownice bez poduszki i czteroramienne z poduszką.
Pasują także od aut typu VW Caddy, Golf 3 i pochodnych.

Jeżeli seria nam nie odpowiada zawsze można zastosować sportowy zamiennik, pamiętając że najmniejszy rozmiar określony prawnie to 32cm.
W PC/PV mamy kierownicę montowaną na szeroki wielkolin tak samo jak w innych modelach VW głównie mk3 i pochodne.

Przykład jak mnie więcej wygląda kierownica Raid HP 28cm w "Polo"

(wkrótce kolejna kierownica)

W przypadku gdy nie odpowiada nam żadne z powyższych rozwiązań można zamontować kierownicę z nowszych modeli VW.
Pasuje kierownica od VW Golf IV - wieloklin taki sam, trzeba tylko rozwiercić otwór od taśmy poduszki (jeżeli posiadamy).

LUSTERKO WEWNĘTRZNE
Seryjne lusterko wewnętrzne jasne można zastąpić czarnym zamiennikiem z Seata I/C 6K1/6K2.

NAKŁADKI NA PEDAŁY
W PC/PV występują pedały tej samej wielkości co w większości aut grupy VAG.
Dostępne jest kilka rodzajów nakładek np:

Montaż nakładek jest dość prosty, a jeżeli kupujemy je nowe to znajduje się także instrukcja montażu.

Audi TT - nakładki plus podstopnica
Z podstopnicą są pewne problemy z montażem, ale jak widać można we własnym zakresie ją zamontować

Seat Leon Cupra - występowały także w limitowanej edycji VW Golf IV 25y
Montaż j.w.

DŹWIGNIA HAMULCA RĘCZNEGO
Aby polepszyć wygląd dźwigni hamulca ręcznego można obszyć go np skórą w dowolnym stylu.
Tutaj przykład obszycia seryjnej dźwigni, do tego celu lepszym rozwiązaniem jest dźwignia z wersji ColourConcept.

BAGAŻNIK
Bagażnik PC jest dość dużym i pojemnym, więc często się zdarza że przewożone rzeczy "walają się" po całym bagażniku, aby
temu zaradzić można zamontować siatki przytrzymujące.
Siatki pochodzą ze Skoda Octavia II - nr OEM: DMA 600 003.

KLUCZYK SCYZORYK
Teraz ciekawostka do sprawdzenia dla chętnych.
Jeżeli ktoś będzie chciał zastąpić seryjny kluczyk nowszym modelem typu "scyzoryk".
Metoda którą opiszę była sprawdzona w Seat Cordoba 6K2 99-02 i działa, w tym aucie jest już nowszy centralny zamek całkowicie zelektryzowany, a w PC/PV
przez wszystkie lata produkcji tzw "powietrzny" sterowany pompką znajdującą się w bagażniku po prawej stronie.
Centralny zamek z Cordoby 6K2 pracuje na częstotliwości 433,92Mhz i na takiej samej pracuje centralny w PC/PV.
Po zastosowaniu dwu-przyciskowego kluczyka scyzoryka z VW Sharan lub Seat Alhambra o częstotliwości właśnie 433,92Mhz zadziałać po zaprogramowaniu
jak w opisywanym przykładzie. We wszystkich przypadkach Seat I/C 6K2 kluczyk zadziałał, chociaż zaprogramowanie potrafiło być uciążliwe ale zawsze się udawało.

WYKŁADZINA PODŁOGOWA
Jeżeli w swoim aucie ktoś ma wykładzinę koloru który mu nie odpowiada zawsze może ją wymienić na inną.
Nie musimy ograniczać się do szukania wykładziny od PC ponieważ w Seat I/C 6K1 jest dokładnie taka sama, niezależnie także od ilości drzwi,
wykładzina w PC jest taka sama jak np w Ibiza 3-drzwiowa. Sprawdzone.  
Opis tyczy się tylko PC ponieważ z PV nie mam doświadczenia i nie wiem na 100% czy jest taka sama jak PC.

SIEDZENIA
Wymiana siedzeń na coś lepszego jest dobrym posunięciem patrząc na seryjne "stołki".
Jeżeli chcemy mieć 100% że siedzenia przednie i kanapa tył będą pasowały P&P wybieramy coś z Seat I/C 6K1 jak i 6K2.

SEAT
Wersje bardziej sportowe Seat I/C miały lepiej wyprofilowane przednie siedzenia i standardową tylną kanapę, oczywiście można także trafić wersje
całkowicie obszyte skórą głównie z modeli 6K2 - prawdopodobnie siedzenia będą posiadały poduszki boczne.
Najciekawszą opcją z oferty Seat jest model I/C Cupra 6K2, w tych wersjach siedzenia były obszyte w tzw pół-skórze, przednie siedzenia takie same jak w wersjach sport a tylna kanapa ładnie wyprofilowana na dwu-osobową.

INNE
Innym rozwiązaniem są siedzenia z różnej maści VW (nie wiem na 100%).
Prawdopodobnie pasują bez przeróbek przednie siedzenia z Golf III (i pochodnych), a najlepszymi są oczywiście wersje RECARO które miał w swoim PC użytkownik
 zolzot

Oczywiście tu niema ograniczeń, ponieważ wiele modeli siedzeń da się dopasować, wystarczy pomysł i trochę chęci.

Przykład siedzeń przednich z VW Golf III - pasują P&P, zamontowane w Seat Ibiza 6K1

Przykład siedzeń z VW Golf IV - trzeba przerabiać, dokładnie nie wiem co ale szyny boczne pasują, przerobić przednie (przymocowane do podłogi) mocowanie lub
nawet wyciąć i wykonać nowe - zamontowane w Seat Ibiza 6K2

Porównanie siedzeń Golfa IV do PC
Korzystając z tego, że posiadam skórzane siedzenia Golfa mk4 i drugą kanapę PC postanowiłem zrobić małe porównanie siedzeń oraz pomierzyć trochę.

Szerokość siedzeń przód oraz rozstaw szyn montażowych

Porównanie oparć kanapy tył

Porównanie siedzisk kanapy tył

Wstawię jeszcze trochę fotek porównawczych typu prowadnice w nadwoziu mk4 - PC, zdjęcia elementów konstrukcyjnych siedzenia, itp.

Przykład siedzeń z Audi TT - trzeba dość poważnie przerabiać ale jak widać da się i efekt jest bardzo dobry - zamontowane w Seat Ibiza 6K2.
Jedyna wada to prawie brak możliwości powrotu do serii.
Zdjęcia zostały wykonane przez Fiodor

Mała instrukcja montażu siedzeń z Golf mk4 w porównywalnym z PC/PV Golfie mk3
Źródło: http://www.golfgtiforum.co.uk/index.php?topic=215624.0

PLASTIKI PODSUFITKI
Różnic wielu nie znam, ale w wersji przed 1999 jest inaczej mocowane trzecie światło stop do szyby i ma inną osłonę wewnętrzną.
Wersja po 99 ma światło na stałe z szybą i zakryte elementem plastikowym od podsufitki dachu.

UCHWYT NA KUBEK
W PC/PV głównie przed 1999 rokiem wielu osobą brakuje uchwytu na kubek.
Możliwe jest kilka opcji:

SEAT  
Można zamontować oryginalny uchwyt z katalogu akcesoriów dla Seat I/C - nr: KE00005653

INNE
Do wykonania tego uchwytu zostały wykorzystane podzespoły z Mercedes-Benz Sprinter.
Zdjęcia zostały wykonane przez kilimand

cdn
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2012, 19:39:16 wysłana przez darek-vw »