Kwiecień 03, 2025, 09:58:36
VWPolo Klub

Autor Wątek: VW POLO 6n wariant a pompka spryskiwaczy  (Przeczytany 3564 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czerwiec 11, 2017, 10:39:09
Przeczytany 3564 razy

henryk 10

Witam.Posiadam wymienioną w temacie polówkę.Problem jest taki że działają spryskiwacze na przednią szybę a tylnią brak reakcji.Sprawdziłem drożność wężyka jest ok. Wymiana pompki na nową  ten sam efekt .Po zamianie wężyków na wyjściach pompki tył działa przód nie.Jaka pompka musi być zainstalowana by obsługiwała przód i tył.

Czerwiec 27, 2017, 17:16:35
Odpowiedź #1

Kaczy

Czerwiec 27, 2017, 19:15:42
Odpowiedź #2

bialy0666

jeśli mnie pamięć nie myli to pompka działa na zasadzie zmiany biegunów np;  - + obroty przód , a tył + -
czyli obroty silnika pompki np; w lewo przód i w prawo tył (dokładnie nie pamiętam lub na odwrót ) a sterowanie masz z przełącznika przy kierownicy
edit ;
 sprawdzi można miernikiem ,próbnikiem a nawet żarówka i dwa przewody  czy napięcie jest przy włączeniu przodu  i tyłu na wtyczce od popki
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2017, 19:24:01 wysłana przez bialy0666 »

Czerwiec 28, 2017, 11:41:09
Odpowiedź #3

henryk 10

Dzięki  za informację.Ta polówka kupiona z uwalonym silniczkiem tylnej wycieraczki .Po wymianie na nowy z dyszą której przedtem brakowało .Po wciśnięciu  przycisku tylnej wycieraczki ,wycieraczka działa a pompka nie.Czyli jest problem z zasilaniem pompki.Muszę to sprawdzić.

Czerwiec 28, 2017, 13:11:06
Odpowiedź #4

henryk 10

Przy zmianie biegunów na pompce zasilaniem z akumulatora faktycznie pompka na tyle działa.Ale przy uruchomieniu przyciskiem tylnej wycieraczki brak reakcji.Czy przycisk tylnej wycieraczki powoduje zmianę biegunów w pompce?Auto to przy kupnie miało wiele usterek pod względem elektryki.Gro ich zostało usunięte ale tej pompki nie mogę rozgrysc.Czy to jest wina samego przełącznika.Na logikę gdy włącze tylną wycieraczkę powinna zadziałać pompka .

Czerwiec 28, 2017, 18:46:03
Odpowiedź #5

bialy0666

nie mam schematów na logikę  włącza przód wyłącznik i tył od tego bym zaczął jak pompka ok czyli brak napięcia  do odwrotnych obrotów pompki (zmiana biegunów )   
wyłącznik , przewody lub brak zasilania na wyłącznik do obrotów pompki tył ,niestety trzeba szukać

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2017, 20:30:28 wysłana przez bialy0666 »

Czerwiec 29, 2017, 10:53:18
Odpowiedź #6

henryk 10

Serdeczne dzięki za odzew.Przedtem miałem polo 6n z trzema drzwiami wszystko działało ,więc ten temat mnie nie interesował.Z wyłącznika wychodzą dwa przewody ,gdy się je rozłącziu y nie działa wycieraczka .W położeniu neutralnym dżwigni wycieraczek i pociągnieciu do siebie z włączona tylną wycieraczką .Działa pompka na przód i przednie wycieraczki.

Czerwiec 29, 2017, 19:45:18
Odpowiedź #7

bialy0666

dźwignia z położenia neutralnego w kierunku kokpitu powinien działać spryskiwacz na tył nawet przy włączonych przednich i tylnych wycieraczkach   

Lipiec 02, 2017, 09:41:55
Odpowiedź #8

henryk 10

Usterka tkwiła w samym przełączniku.Po naciśnięciu dzwigni do przodu brak napięcia na wtyczce pompki .Zdemontowałem przełącznik i styki spryskałem spray go złączy elektrycznych.Po zamontowaniu z powrotem pompka działa na tył .