Cześć, posiadam Polo 6n1 1999r 1.0 37kW w którym jest problem z przepustnicą.
Zaczęło się od problemów z aparatem zapłonowym który w całości został wymieniony (luz na łożysku) powodował rozwalenie kolejnych kopułek przy okazji wymienione zostały świece oraz kable.
Sterownik silnika mimo usunięcia zwracał błąd:
00533 - Idle Speed Regulation
09-00 - Adaptation Limit Surpassed
Wyczyściłem przepustnice zamontowałem (preparatem worth) usunąłem błąd i wykonałem regulacje przy użyciu vcds-lite zakończoną statusem OK.
Odpaliłem silnik i obroty falowały pomiędzy 2500-3000obrotow.
Kupiłem używaną przepustnicę wymieniłem uszczelkę między przepustnicą a silnikiem usunąłem błąd i ponownie przeprowadzona została adaptacja, błąd znikł ale pojawia się po ruszeniu.
Obroty rosną między 1800-2000 i po jakimś dłuższym czasie gdy auto stoi odpalone odpadają do 850.
Podczas jazdy gdy wciśnie się sprzęgło (dojazd do skrzyżowania) obroty rosną do 1800-2000.
Kolejne próby adaptacji kończą się ok ale nie przekłada to się na rozwiązanie problemu bo błąd w sterowniku powraca i obroty dalej zachowuja się tak samo.
Sprawdziłem również czy instalacja elektryczna od kostki z przepustnicy do kolejnej kostki nie jest przerwana. Kable są w fabrycznym pancerzu który nie wygląda na uszkodzony.
Nie mam już pomysłu jak to naprawić.
wrzucam nagranie podczas jazdy jak to wygląda.
https://we.tl/t-wCwIEjjARbNagranie rozpoczyna się od tego że rozpędzam samochód, a nastepnie bez gazu (w tle widać logo Lidl) dojezdza do kolejnego skrzyżowania.