Kwiecień 03, 2025, 08:06:19
Kwiecień 03, 2025, 08:06:19
Forums
Forums
Board
Topic
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Profil Forum
Ustawienia konta
Ostatnie nieprzeczytane wątki
Wątki z nowymi odpowiedziami
VWPolo Klub
→
Technika
→
100 technicznych pytań do...
→
9n / 9n3
→
silnik
→
Rytmiczne stukanie w silniku po rozgrzaniu na jałowych obrotach.
« poprzedni
następny »
Drukuj
Strony: [
1
]
Do dołu
Autor
Wątek: Rytmiczne stukanie w silniku po rozgrzaniu na jałowych obrotach. (Przeczytany 16 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Marzec 27, 2025, 08:35:10
Przeczytany 16 razy
Sebciooo
Sebciooo
Nowicjusz
Model auta: POLO IV FL 1.2
Cześć Wam,
jestem szczęśliwym (albo i nie) posiadaczem Volkswagenika POLO 1.2 54KM, 40KW. Przyszedłem do Was z nadzieją uzyskania jakichś wskazówek. Problem jest taki że samochód działa ładnie jak jest zimno i nie jest rozgrzany. Po rozgrzaniu w silniku słychać rytmiczne, przytłumione stukanie. Dzieje się tak na jałowych obrotach przy wrzuconym biegu na wciśniętym sprzęgle. Po wyrzuceniu do neutralnego jest lepiej bo stukanie jest cichsze. Dodam, że samochód w losowych chwilach obniża nagle obroty do około 600 i zaraz po drobnym trzęsieniu i jakby przyduszeniu na powrót wchodzi do tych swoich 700. Generalnie kiedyś występowało to w mniejszym stopniu ale zaczyna się to robić coraz bardziej słyszalne i zastanawiam się czy nie czas udać się do mechanika. We własnym zakresie dowiedziałem się że może to być koło zamachowe a nawet pompa wspomagania. Zanim pójdę do mechanika przyszedłem z pytaniem do Was - może ktoś miał podobny przypadek. Czytałem inne wątki, które poruszają przypadki podobne do mojego ale zawsze coś się nie zgadza i mój przypadek wydaje się inny. Zapraszam do dyskusji i pozdrawiam.
Marzec 27, 2025, 14:52:11
Odpowiedź #1
Kaki®
Administrator
Kaki®
Administrator
Raczkujący
Model auta: 86c
Odp: Rytmiczne stukanie w silniku po rozgrzaniu na jałowych obrotach.
Stukanie to prawdopodobnie łożysko dociskowe sprzęgła
a Obroty, to tutaj jest już cąły wachlarz możliwości, od czujników temperatury, przepływomierz, jakieś podciśnienie itede itepe... Generalnie mechanik się kłania tak czy siak...
Marzec 28, 2025, 12:05:22
Odpowiedź #2
Sebciooo
Sebciooo
Nowicjusz
Model auta: POLO IV FL 1.2
Odp: Rytmiczne stukanie w silniku po rozgrzaniu na jałowych obrotach.
Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, z tymi obrotami to myślałem o pompie wspomagania bo to samo występuje przy kręceniu kierownicą - wspomaganie działa bez zarzutu ale obroty niekiedy spadają tak jak byłoby to duże obciążenie dla silnika. Do mechanika się oczywiście udam ale chciałem poznać Wasze zdanie bo trochę Was tu jest.
Jeszcze trochę z innej beczki. Czy w tych polówkach 1.2 to normalne że silnik na biegu jałowym ma tak niskie obroty? Jeździłem wieloma samochodami osobowymi i to chyba odosobniony przypadek że autko ma tak niskie obroty (700).
P.S. Poprawcie proszę captchę z tymi pytaniami bo strasznie ciężko ją przejść pomimo poprawnych odpowiedz nie działają pytania: co krąży w okół ziemi, ile jest siedem minus dwa, 2 + 2 * 2 = _____ (słownie) itd.
Drukuj
Strony: [
1
]
Do góry
« poprzedni
następny »
VWPolo Klub
→
Technika
→
100 technicznych pytań do...
→
9n / 9n3
→
silnik
→