Kwiecień 03, 2025, 07:55:29
VWPolo Klub

Autor Wątek: Coroczny wiosenno/zimowy temat - zmiany opon, rozmiary itp  (Przeczytany 245095 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Październik 04, 2009, 17:31:03
Odpowiedź #30

Artpolo

Ciastek spokojnie - jestem bardzo ostrożnym kierowcą - to ja się boję wszystkich tych wariatów. Zauważ, że szkaluję ostrą jazdę na drogach publicznych.
Tym bardziej, że polo ma wartość raczej numizmatyczną i bym się zaryczał jakbym je rozwalił. Choć podobno dzwon bazą tuningu.
Wolałbyś jechać za setką takich Artpolo niż za jednym E-36 nawet na zimówkach.

ps. na letnich zimą zarypiście ćwiczy się wychodzenia i wchodzenia w poślizg  :oki:  :grin: (oczywiście na jakimś placu)
 Obiecałem sobie, że w tym roku rozpracuję 180 tyłem i przodem. Tylko czy śnieg spadnie - jest szansa bo podobno indianie od 5 lat drewno zbierają.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 1970, 01:00:00 wysłana przez Guest »
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)

Październik 04, 2009, 18:55:15
Odpowiedź #31

woolfik

Artpolo, peace! Chociaż z Twoich poprzednich wypowiedzi trudno było to odczytać :D

O oponach już pisałem, ale mam dylemat co do felg, bo w odbieranym zapewne w październiku Polo dali zwykłe, ale całkiem ładne 7 ramienne 15" i zastanawiam się czy zostawić je jako docelowe letnie, a na zimę wziąć jakieś niedrogie, mało designerskie ale dobre jakościowo 15" (np. Enzo H), czy poczekać z decyzją do przyszłego roku, bo a nuż na wiosnę będzie kasa (przede wszystkim) i humor na letnie 16" lub 17"  :D

Październik 04, 2009, 21:59:54
Odpowiedź #32

jujor

Cytat: "Artpolo"
Ciastek spokojnie - jestem bardzo ostrożnym kierowcą - to ja się boję wszystkich tych wariatów.

ostrozny kierowca nie jezdzi na letnich w zimie i nie ma dyskusji. rozuiem ze masz patent na przewidywanie pogody- wyjezdzajac do pracy wiesz ze w drodze nie zlapie cie snieg po ktorym jak sam twierdzisz- lezysz. wole 10 idiotow w "e36" z zimowkami niz czlowieka ktory sam sobie probuje wmowic ze ma racje a wszyscy inni sie myla. z jednej strony mowisz ze jezdzisz ostroznie, nie wariujesz i ze zachowujesz odstep, ale z drugiej wiesz ze jak spadnie snieg to jestes duzym zagrozeniem na drodze. dobrze ze Opole daleko od Krakowa.

CIVIC 1.6 VTEC
eks POLO

III miejsce Plac Manewrowy III Zlotu, Więcbork 08
II miejsce Polo IV Zlotu,

Październik 04, 2009, 22:00:37
Odpowiedź #33

adas110780

moje POLO [/url]

Październik 05, 2009, 00:30:21
Odpowiedź #34

Pimpek

Cytat: "adas110780"
A co myślicie o takich na zimę?
http://allegro.pl/item750044928_goodrid ... slask.html

Chińskie g***o, próbują podrobić GoodYear'a ale im za bardzo nie wychodzi. Nie polecam :kartka:
Dla porównania GoodYear UG7

Nie wiem jak mam to przerobić na mini :scratch:  :scratch:  :scratch:
Potrzebujesz pomocy w doborze opon lub felg? Pisz na PW lub na gadu.

Ślesin \'09  Najstarsze Polo Zlotu

"Mam zawieszenie za które ten samochód lubi mój dentysta i silnik za który u

Październik 05, 2009, 07:24:05
Odpowiedź #35

paffcio

Global Moderator
Artpolo
ogladales wczoraj moze Operacje Tuning na TVN TURBO ? Była Vectra, z silnikiem z omegi 3 litrowym, typ który wie o co chodzi w temacie testował ją na rozecie i co ? Wyciągnął 3 sekundy lepszy czas od wczesniejszych typów... a dlaczego ? wszystko za sprawą swietnych opon...

...decyzja nalezy do Was... :) mozna i na zimowych jezdzic w lecie  :grin:

Październik 05, 2009, 07:46:18
Odpowiedź #36

Borek

Artopolo, idąc Twoim tokiem rozumowania, po co samochody mają coraz to lepsze i lepsze hamulce-przecież jadąc 30km/h do pracy można sie zatrzymać zapierajac butami o asfalt. Albo po co ubezpieczasz swoja fure, przecież jesteś dobrym kierowcą i na 90% nigdy Ci się nic nie przydaży. Niestety jazda samochodem to dosyć niebezpieczna czynność i trzeba byc przygotowanym na najgorsze warunki. Będziesz jeżdził większość zimy po suchym asfalcie i śmiał się z ludzi wydających "niepotrzebnie" kase na zimówki aż tu któregoś dnia spadnie śnieg i jesli nie Ty(bo piszesz że zimą jeździsz duuzo wolniej) to jakis inny wielbiciel letnich opon zimą tyle, ze bardziej narowisty, wpakuje Ci sie na czołówkę...Wiadomo zimą trzeba sobie troche pofolgować, ale też nie można jeździc 30km/h bo nie po to mamy samochody. Ja uważam też, ze kazdy powinien zimą od czasu do czasu pojechać gdzieś na zamknięty plac i jeśli nie dla zabawy to dla własnej edukacji powygłupiać się i zobaczyć jak to jest kiedy auto jedzie do przodu bokiem. Pozwala to wyćwiczyć dobre nawyki w realnych sytuacjach drogowych. BTW krótkie Polo rewelcyjnie lata bokiem jak go rozjuszyć ręcznym  :victory:
Artpolo, nie wiem czy na letniakach dobrze się ćwiczy poślizgi bo letniaki tracą jakakolwiek kontrole przy 30km/h i takie poślizgi w "zwolnionym tempie" mało oddają realia. Na dobrych zimówkach mozna pobawic się przy prędkościach 50-70kmh i dopiero wtedy kiedy auto jedak trzyma jakos przyczepność, szarpie, zarzuca, odbija hamsko po kontrze, a do tego na wszystkie decyzje masz dużo mniej czasu to wtedy mozna mówić o prawdziwym treningu

Do do moich zimówek to mam 185/55/14 Dulopy sp winter sport. Na suchym i mokrym asfalcie zimą prowadzą sie super z racji szerokości i stosunkowo niskiego profilu, na extremalnym sniegu może lepsze byłyby węższe, ale jednak zimy są coraz mniej zimowe. Poza tym w takim rozmiarze i na odpicowanych seatowskich stalówkach wyglądają całkiem sympatycznie  ;)

Październik 05, 2009, 16:52:38
Odpowiedź #37

Artpolo

Moglibyśmy dyskutować w nieskończoność. Nie śmieję się z ludzi, którzy kupują zimówki tylko z tych, którzy kupują zimówki w realu za 90zł i twierdzą, że są już bezpieczni bo mają zimówki. bla bla bla
Dzisiaj u nas babka zabiła się na prostej, suchej drodze na czołówce - to co mam nie jeździć prostą drogą?

Mam również pewien sprawdzony sposób - magnetyczny w sam raz na trudne warunki

Latem przyczepiony na lodówce - zimą wali po oczach bo odlaskowy i masz za sobą odstęp, że tir wjedzie  :grin:

Może Wam się to przyda http://moto.wp.pl/kat,23681,title,Najlepsze-i-najgorsze-zimowki,wid,11551444,wiadomosc.html  :oki:
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)

Październik 05, 2009, 20:26:30
Odpowiedź #38

Pimpek

Cytat: "Artpolo"
Może Wam się to przyda http://moto.wp.pl/kat,23681,title,Najle ... omosc.html :oki:

Wg. mnie do bani takie testy. Niech stoją na ulicy i zbierają opinie od normalnych kierowców, a nie zamkną się na placu i sobie hamują z 50km/h i myślą że są zajefajni jak TurboDymoMan. Takie testy są zje***e jak Fiat Multipla. Poza tym wg. mnie Firestone winterhawk 2 jest bardzo dobrą oponą, Winterhawk był dobry, ale ta jest jeszcze lepsza. Jeździłem na niej w zeszłym roku, jak dostaliśmy na testy. Miałem założone w Tigrze, w rozmiarze 185/60R14, więc nie wiem czemu trafiła do czołówki najgorszych.  :shock:  Montero 3 jeszcze nie widziałem ale jeżeli zachowa właściwości Montero 2, na pewno ją kupię i polecę znajomym :piwo:

Październik 05, 2009, 20:41:38
Odpowiedź #39

Artpolo

Nie będę uśredniał rzeczywistości - statystycznie człowiek i pies mają po 3 nogi  :rotfl:

Pimpek no i właśnie dlatego mam testy i statystyki w 4 literach.  :piwo:

Październik 08, 2009, 16:46:53
Odpowiedź #40

drago

ja na ten rok kupuje firestony winterhawk 2 155/70/13 niebede wydawal kasy na jakies super opony tym bardziej ze w zima trwa tylko jakies 4 miechy.. a te sa calkiem calkiem:D

Październik 08, 2009, 17:28:55
Odpowiedź #41

Ciapek

Cytat: "drago"
ja na ten rok kupuje firestony winterhawk 2 155/70/13 niebede wydawal kasy na jakies super opony tym bardziej ze w zima trwa tylko jakies 4 miechy.. a te sa calkiem calkiem:D
ja mam 165/65 - troche szersze i niższe. A winterhawki jak gdzieś pisałem posiadam 2 lata. Dobre oponki!

Październik 09, 2009, 14:43:45
Odpowiedź #42

Pimpek

też polecam Firestone. Bardzo dobra oponka.

Październik 10, 2009, 16:10:37
Odpowiedź #43

adas110780

Ja właśnie zakupiłem Dębica Frigo 175/65 R14, 5 lat gwarancji

moje POLO [/url]

Październik 10, 2009, 16:44:21
Odpowiedź #44

DEFENCE

Troszkę zmienię temat gdyż chodzi tu o coś innego niż przekonywanie kogoś czy ma zakładać czy nie.
Czy takie będą dobre oponki na ori stalówki 14 ??
http://moto.allegro.pl/item774288813_18 ... okian.html