termostat

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kamillo_86
Newbie
Newbie

termostat

Post autor: kamillo_86 »

czesc, mam polo classic z 97 roku. mam problem z termostatem. auto nie lapie mi na trasie temperatury, a jak juz ma temperature okolo 86 stopni to tylko wtedy gdy stoje w korku, pozniej ponownie spada.... wymienilem juz 3 termostaty i gniazdo termostatu i wciaz nic, jak moge zlikwidowac te usterke??? z gory dziekuje za porady
w
witek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: witek »

prawdopodobnie masz termostat przeznaczony do krajów w których panuje wysoka temperatura, wystarczy wymienić na taki odpowiadający naszym warunkom atmosferycznym... poszukaj troche na forum, bo było o tym ;)
My white lincoln (zapraszam do komentowania): viewtopic.php?f=40&t=775&start=0

update: post tutułowy
Awatar użytkownika
Stawer
Początkujący
Początkujący

Post autor: Stawer »

Mam wrazenie ze albo zle zamontowales te termostaty albo miales ogromnego pecha trafiajac na wadliwe. Oczywiscie moge sie mylic ale na jakies 90% jestem tego pewien. Jestes pewien ze trafiles bolcem w dziurke?? moze jednak w jej obudowe i niestety caly czas masz jakis przeplyw cieczy. Mam identyczny woz i tez robilem ostatnio termo. Dopiero drugi termo udalo sie uruchomic poprawnie, pierwszy firmy febi nawet mi sie rozpadl (lapki przytrzymujace ta czesc tylna termostatu obejmujaca sprezyne odksztalcily sie w temp. i odgiely sie a sprezyna rozprezyla sie calkowicie ;) ).

Termostat pewnie kupiles w Polsce wiec watpie zebyc kupil taki do innego kraju jak pisze przedmowca. Jeszcze raz, albo pech i wadliwe termo, albo wadliwy montaz.
k
kamillo_86
Newbie
Newbie

Post autor: kamillo_86 »

wielkie dzieki za podpowiedzi, moim zdaniem to tylko wadliwy montarz wchodzi w gre, bo jak wyjelem pierwszy termostat to sie nie rozpadl, wiec chyba jest zle zalozony, sprawdze to i opisze. dzieki wielkie za pomoc.
t
tranceman
Newbie
Newbie

Post autor: tranceman »

ja mam to samo - termostat z ebay'a wczesnij wskazowka nawet nie drgnela a po wymianie termostatu dochodzi do 70 i dalej nie idzie... nieprawidlowy montarz odpada - bede musial kupic nowy i jeszcze raz sprawdzic

polecacie jakies firmy ??
Awatar użytkownika
bazi
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: bazi »

[quote=""tranceman""]polecacie jakies firmy ??[/quote]
Wahler
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

Wahler

edit:
bazi mnie ubiegł, no ale są 2 głosy na wahlera :D
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

Przy wymianie termostatu warto też kupić nowy króciec od obudowy (koszt 25-30 zł na allegro). Znajomy miał podobne problemy z temperaturą jak koledzy wyżej, wymieniał termostaty i było to samo. Po wymianie termostatu i tego króćca problem zniknął :)

edit :
o ten króciec mi chodzi :)
http://moto.allegro.pl/item576045252_po ... _nowa.html
t
tranceman
Newbie
Newbie

tez sie zastanawialem czy to nie jest pekniete - ale nie bede sie juz bawil w wymiane togo tylko odrazu wstawie z nowym termostatem i powinno byc gitara ;d
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

tranceman
Kup ten króciec, koszt niewielki a powinno pomóc :) Mi trzymał 70 stopni, przy probie wymiany termostatu urwałem dolną śrubę i musiałem kupić całą obudowę termostatu ;/ koszt 90 z przesyłką, i teraz moment łapie temperaturę ;)
t
tranceman
Newbie
Newbie

bleah1986 kupie... kupie - mialem na mysli ze nie bede sie bawil w wyminianie tylko samego korpusu tylko zamowie nowy termostati korpus bo poprzedni to jakis chinczyk bez nazwy ;d
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Termostat w ASO z oringiem 80 zł tak btw. :)
t
tranceman
Newbie
Newbie

i chyba jednak nie bede nic kupowal - podpialem auto pod vaga i sprawdzielm temperature ;) po przejechaniu kilkunastu km po zatrzymaniu auta jest ok 80 po dodaniu gazu na postoju tak do 2000 rpm/min i przytrzymanie przez 10-20 sekund powoduje wzrost do 85 i prawdopodobnie podczas jazdy (co sprawdze pozniej) temp dochodzi do 90 wiec komputer widzi prawidlowa temperature a na desce nie przekracza 70 - przyjzalem sie dokladnie wczoraj i pokazuje 65 max 70

pytanie moje jest takie czy sa w AEX 1.4 dwa czujniki temp do kompa i do zegarow bo tak mi to wyglada bo komp widzi prawidlowa temp...
d
darek417
Newbie
Newbie

Post autor: darek417 »

Witam , w polo 1.4 AEX są dwa czujniki w jednym. Dwa piny pionowe są od podawania temperatury do kompa a drugie dwa od podawania temperatury do wskaźnika jeżeli padnie któryś z nich to musisz wymienić cały czujnik. koszt ok 45zł. Natomiast jeśli chodzi o króciec termostatu o którym piszą koledzy wyżej to nie polecam zamienników ponieważ pękł mi króciec oryginalny i kopiłem zamiennik w sklepie za 13 zł. firmy "topran" który był niewymiarowy i termostat w środku był luźny kupiłem więc drugi taki sam i ta sama bajka 70 stopni i ani grama więcej na wskaźniku. odżałowałem więc i kopiłem oryginalny w ASO za 60 zł i jak ręką odjął 3 lata po wymianie i jak na razie odpukać nic się nie dzieje.
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Temat zamykam, wałkowany wielokrotnie np TU

viewtopic.php?f=13&t=8979&hilit=termostat
Zablokowany

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”