[9n] Kluczyki alarm i immobilizer ??

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

o
oko84
Raczkujący
Raczkujący

[9n] Kluczyki alarm i immobilizer ??

Post autor: oko84 »

No witam wszystkich mam taką małą sprawę w momencie kupna auta otrzymałem 2 kluczyki i matkę czyli (taki czarny plastikowy) i jest tak że jakimś dziwnym sposobem tym plastikowym uruchomię silnik i mnie to zastanawia bo po włożeniu go do wkładki w drzwiach otworze auto ale nie wyłączę alarmu i zaczyna wyć wiec gra to by pasowało ale czemu mogę go nim odpalić przecież jest immobilizer więc nie powinien! się uruchomić co wy na to czy immobilizer jest popsuty?? czy ten kluczyk ma w sobie kody do immobilizera !
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

immo z tego co wiem jest w kluczyku , a nie w alarmie. Dlatego możes normalnie uruchomić auto z kluczyka.To tylko moje przypuszczenia, niech ktoś sie wypowie kto jeździ 9n-ka ;)
o
oko84
Raczkujący
Raczkujący

No ja właśnie wiem i też tak przypuszczam tylko bardziej chodzi mi o ten plastikowy
Awatar użytkownika
woolfik
Początkujący
Początkujący

Post autor: woolfik »

Mały kluczyk to nie żadna "matka", tylko kluczyk serwisowy który jest po to, by dać osobie w serwisie (lub myjni itp., lub w hotelu boyowi który odprowadza na parking - choć to ostatnie to raczej w przypadku aut luksusowych ;) ) żeby ograniczyć możliwość używania samochodu do celów niezwiązanych z serwisem lub odprowadzeniem na parking. O ile pamiętam z tego co mówili przy odbiorze innego auta, to nie można takim kluczykiem otworzyć schowka przed pasażerem (czyli osoba nieupoważniona nie nie ma do niego dostępu) czy wyłączyć alarmu jeżeli został załączony (przynajmniej w skodzie superb).
Obrazek
Awatar użytkownika
HaNsiN
Początkujący
Początkujący

Post autor: HaNsiN »

kluczyk serwisowy ma "pestkę" immobilisera w sobie, możesz otworzyć auto i odpalić <po to on jest - w razie zgubienia kluczy czy żeby je dorobić masz serwisowy> A co do alarmu to nie wiem na 100%... może masz dokładany alarm <czy jednak fabryczny? >
o
oko84
Raczkujący
Raczkujący

Masz racje kluczyk serwisowy ma pestkę i dla tego wyłańcza immobilizer a co do drzwi to mam odłączony alarm bo miałem 2 razy włamanie przez wkładkę i na serwisie mi odłączyli!! teraz tylko z pilota mi się wyłączy anie z wkładki wiec podczas kolejnej próby włamania sie nie wyłączy a zacznie wyć!! a oni na serwisie sie pomylili i na dobre
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”