[quote=""polodriver13""]
Wniosek:
Generalnie spalanie w 9N3 1,4 TDI zależy w 90% od użytkownika. Powinno się przestrzegać zasad:
1. Odpalać auto i jechać (nie pozwolić zbyt długo pracować silnikowi bez obciążenia)
2. Gdy silnik jest zimny zmieniać biegi w granicach 2200 obr/min (starać się wtedy nie włączać ogrzewania).
3. Po każdej trasie odczekać minimum 3 minuty zanim wyłączy się silnik a będziemy się cieszyli niezawodnością turbiny.
4. Sprawdzać olej i ciśnienie w oponach.
5. 9N3 1,4TDI to nie samochód wyścigowy. Szerokie feligi (powyżej 6J tylko szpecą wygląd tego auta). Polo 9N3 1,4 TDI to perła motoryzacji i powinno wyglądać tak jak je VW zaprojektował. Wtedy ma swoją duszę[/quote]
Właśnie takich informacji szukałem! Wielkie dzięki, wypróbuje i dam znać czy pomogło.
Polo 9N3 1.4 TDI 80KM - jakie obroty lubi ten silniczek? Chodzi mi rzecz jasna o jazdę ekonomiczną. Czy 2200-2500 to optymalne obroty? Z tego co piszecie rozumiem, że nie powinienem schodzić poniżej 2000, tak? (cały czas mówię o ekonomicznej jeździe)
Póki co udaje mi się spalanie utrzymać na poziomie 5,1 L/100km (około 70% trasa/30% miasto). Wydaje mi się, że udało by mi się zejść do 4,9, gdyby mnie tak często nie kusiło

[nie jadę póki co więcej niż 120, ze względu na trasę]
Edit:
Spalanie 5.1 miałem po pierwszym tankowaniu. Między 2 a 3 trochę eksperymentowałem i nie ukrywam przyciskałem. Wyniki widać poniżej (5,51!). Tym bardziej proszę o radę lub linka do jakiegoś dobrego artykułu. Z góry dziękuję