[6n2] Sprężyna zawieszenia polo 6N2 przód

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
bogdan198
Newbie
Newbie

[6n2] Sprężyna zawieszenia polo 6N2 przód

Post autor: bogdan198 »

polo 6N2 pęknięta sprężyna przód 1.9sdi. Czy nie pasuje z fabi wydaje mi się takie samo zawieszenie. Potrzebuję 6N0 411 105 T .W serwisie VW trzeba na nią czekać 10 dni i kosztuje 1 szt.321 zł. co zrobić czy kupić 2 podróby czy kupić 1 oryginał
L
Lipson
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Lipson »

Jedz do intercarsu tam za tą kwotę to kupisz na obie strony.. http://www.intercars.com.pl
t
twister
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: twister »

Chyba jakieś fatum. Mam dokładnie to samo. Tyle że ja nie zamierzam wydawać tyle kasy na oryginał, bo dwie trzeba wymienić za jednym zamachem. Inaczej auto będzie krzywo stało. U mnie mechanik ma wstawić sprężyny Magnum Technology (106 zł/szt). Mam nadzieję, że trochę na tym pojeżdżę. W Twoim przypadku zastanowiłbym się nad sprężynami KYB. No i trzeba zwykle wymienić łożysko na sprężynie. Kłopotów co niemiara...
Obrazek
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

bogdan198 zapodaj ogłoszenie w dziale "Kupię", na pewno znajdzie się kilka osób które pozakładały sportowe zawiasy i leżą im ori fabryczne sprężyny gdzieś w piwnicy
Awatar użytkownika
Ines
Newbie
Newbie

Post autor: Ines »

Pozwolę sobie podłączyć się pod pytanie, bo dotyczy ono wymiany sprężyny. Czy po tym konieczne jest ustawianie geometrii?
Pojawił się po tym problem z lekko skręconą kierownicą, ale mechanik trochę tam podłubał i kierownica się wyprostowała. Ale wciąż mam wrażenie, że samochód prowadzi się ciut inaczej (mniej stabilnie) niż przed wymianą sprężyny :/ i nie wiem czy jechać na stację diagnostyczną czy nie, za samo sprawdzenie już sporo się płaci...
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

[quote=""Ines""]Pozwolę sobie podłączyć się pod pytanie, bo dotyczy ono wymiany sprężyny. Czy po tym konieczne jest ustawianie geometrii?[/quote]
Tak.
Obrazek
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""bogdan198""]polo 6N2 pęknięta sprężyna przód 1.9sdi. Czy nie pasuje z fabi wydaje mi się takie samo zawieszenie. Potrzebuję 6N0 411 105 T .W serwisie VW trzeba na nią czekać 10 dni i kosztuje 1 szt.321 zł. co zrobić czy kupić 2 podróby czy kupić 1 oryginał[/quote]

nie musisz kupować oryginału poprzez serwis
Polecam http://aso-vag.pl, sprężyna o oznaczeniu 6N0 411 105T kosztuje 245zł + przesyłka 15zł i czas oczekiwania krótszy niż poprzez ASO
Zamienniki sobie daruj
Awatar użytkownika
Zoodix
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Zoodix »

[quote=""Ines""]
Pojawił się po tym problem z lekko skręconą kierownicą, ale mechanik trochę tam podłubał i kierownica się wyprostowała.[/quote]

Mam to samo niewie ktos co to moze byc?
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: wojtasllb »

[quote=""Zoodix""][quote=""Ines""]
Pojawił się po tym problem z lekko skręconą kierownicą, ale mechanik trochę tam podłubał i kierownica się wyprostowała.[/quote]

Mam to samo niewie ktos co to moze byc?[/quote]

po wymianie zawieszenia należy je ponownie ustawić,samemu się tego nie robi bo potrzebny konkretny sprzęt, ustawienie kątów to koszt ok 60zl plus ustawienie zbieżności jakieś 30zl ,przy tym drugim będziesz miał ustawiona kiere na wprost tak jak Ci się podoba. prawdopodobnie po tym zabiegu poprawi się czucie auta i prowadzenie, o tym ze zaoszczędzisz opony od wycięcia nie wspomnę :crazy:
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

Jak kierownica jest lekko skręcona to prawdopodobnie problem ze zbieżnością. Jak puścisz kierownicę, albo przy mocnym hamowaniu bez trzymania jej nie ściąga w żadną stronę samochodu?
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
w
wnuq
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: wnuq »

Zamiennik to nie wiem czy w ogóle jest osiągalny. Rok temu przerabiałem ten temat. Żadna sprężyna z oferty Intercarsu i innych hurtowni nie pasowała do 1.9SDI. W ASO trzeba było czekać długo na dostawę, poza tym ta cena mnie zabiła :) Stąd kupiłem dwie używane za 100zł i póki co śmigają :)
Awatar użytkownika
Ines
Newbie
Newbie

Post autor: Ines »

To mam jeszcze jedno być może głupie pytanie ;) odnośnie tej zbieżności/geometrii. Czy możliwe jest, że ustawił mi ją mechanik w zwykłym warsztacie bez specjalistycznego sprzętu? Czy raczej nie ma takiej opcji i powinnam jechać na stację diagnostyczną?

Cały czas mam wrażenie, że jest coś nie tak :( a mechanik niby wszystko ustawił...
Awatar użytkownika
Hiszp4n
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Hiszp4n »

musisz pojechać na stację gdzie ustawiają geometrie, nie da się tego na oko zrobić. Nawet najlepszy magik mechanik tego nie zrobi bez specjalnego stanowiska do tego przeznaczonego :)
I miejsce plac manewrowy
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”