Nie świeci kontrolka oleju

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

Nie świeci kontrolka oleju

Post autor: cage009 »

W moim 6n AEF nie świeci kontrolka oleju? Gdzie szukać przyczyny? Może kabelek nie dopięty?? Gdzie go szukać?? Proszę o pomoc :-)
Awatar użytkownika
FilipO
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: FilipO »

nie wiem...ale u mnie rano... jak wlaczam zaplon to czasem zatrybi ta kontrolka....a czasem nie... po rozgrzaniu silnika i ponownym odpalaniu wszystko ok... qmpel kiedys mial taki problem i gdzies mial jakies przebicie napiecia i mial stacyjke do wymiany bo mu ciagle wyskakiwal olej
"...Uważaj jak tańczysz, bo życiowy parkiet bywa śliski..."
Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

problem w tym ze mi przy starcie nigdy nie się nie zapala. I chce jakoś dojść do przyczyny tego stanu
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: MiSiEk-GDA »

może umiera ci czujnik, akurat w polo takiej przypadłości nie miałem ale w poprzednim moim aucie jakie miałem parę ładnych lat temu - cieniasie takie właśnie były objawy jak mi umierał czujnik: z rana jak auto stało na zimnym nie zaświecała się kontrolka od oleju po czym jak zostawiłem auto na ciepłym w słońcu albo trochę pojeździłem dogrzewając do 90 stopni to było ok. Pamiętam że za jakieś 30zł kupiłem czujkę z kumplem na lewarku mając samochód pod blokiem zmieniliśmy i jak ręką odjął. Podejrzewam że czujnik do vw też nie jest drogi albo jak pisałeś o kabelkach mogło być tak że po zimie coś zaśniedziało nie styka itd i takie są objawy...
Awatar użytkownika
vjarecki
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: vjarecki »

Jeżeli masz zegary przed liftem Obrazek to masz po prostu przepaloną żarówkę (12V/1,1W). Najprostsza przyczyna :)
Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

Zegary po lifcie mam. I nie wiem gdzie szukać przyczyny ;-)
Awatar użytkownika
vjarecki
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: vjarecki »

W takim razie najpierw trzeba sprawdzić wtyczkę na czujniku oleju M10 - 1 styk szary
Czy jest wpięta, nie urwał się kabelek i czy nie zaśniedział. Czujnik jest w podstawie, do której przykręcony jest filtr oleju:
Obrazek
Na wyłączonym silniku czujnik ma mieć zwarcie do masy a na włączonym (prawidłowe ciśnienie oleju) rozwarty, przerwa.
Jeżeli kabel od czujnika zewrzesz na krótko do bloku kontrolka ma zaświecić - kluczyk na pozycji zapłonu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”