witam,mam pytanko:dzis chcialem sprawdzic poziom plynu do wspomagania i jest tak:na miarce lekko ponizej minimum a kolor płynu jakis biało-żółty..czy nie powinien być czerwony?i czy poziom ma wpływ na wspomaganie-ostatnio przy skręcaniu w obie strony coś mi trzeszczy w kolumnie.i jak można zmienić plyn na nowy,czy trzeba cos pózniej odpowietrzać?
jak masz malo płynu w zbiorniku do wspomagania to masz normalne wpomaganie tylko ci huczy pompa wspomagania ,bo jak jest mało płynu to ciągnie powietrze, wiem bo sam to przerabiałem live. Uzupełniłem płynu miedzy mini a maxi i było oki. Odpowietrzac nie trzeba-tak mi mówił mecho, po paru skreceniach kierownica płyn podobno sam sie rozchodzi po układzie.
nietrzeba odpowietrzac ostatnio mi strzelil przewod od wspomagania po naprawie zalalem nowy olej i jest ok tylko fakt trzeba przy tym pokrecic kierownica
zeby nie zakladac nowego tematu.. co mam zrobic aby mogl lzej obracac kierownica? patrzylem na plyn i jest go tyle ile powinno, ma kolor taki zoltawy co moglibyscie mi poradzic?
Aby nie zakładać nowego tematu, pisze tutaj.
Mam tez problem ze wspomaganiem, ciągle ubywa mi płynu od wspomagania i ostatnio zauważyłem ze cieknie on na wejściu przewodów do przekładni kierowniczej, na wahaczu jest cały płyn. Z tego co wiem są tam jakiejś oringi, moje pytanie jest takie czy na pewno są tam te oringi czy w jakiś inny sposób jest to tam łączone i czy trudno jest wymienić te oringi i czy może się mylę i to na czymś innym może cieknąc ??
Oringi na tych łączeniach to sa aluminiowe pierścienie które raczej raz ścisnięte nie puszczą. Bardziej bym tu stawiał na przegnity przewód(sam niedawno tak miałem) to jest dosyc pospolita bolączka polo. Jesli przegnił Ci przewód zwrotny to pół biedy bo tam nie ma ciśnienia i ubywa pewno dosyc wolno. Jesli główny ciśnieniowy to uważaj bo przez byle nieszczelność będzie leciało ciurkiem i załatwisz pompę. Może też cieknąć z samego magla
Reasumując-wymiana samego przewodu nie jest bardzo trudna ale trudno jest znaleźć dobry w używce (a nowy w ASO to jest kwota 600-700zł), wymiana magla to już dosyć poważna robota dla serwisu
Ja to tam właśnie oglądałem i wydaje mi się ze nie ma tam żadnej rdzy na tych przewodach, sa całe i wydaje mi się ze właśnie cieknie to na tym oringu od odprowadzenia bo właśnie bardzo po mału. Rozumiem ze wymienia tego oringu polega na tym ze odkręcam ten przewód i zakładam nowy oring i zakręcam ?? I mam pytanie czy bez problemu dostane taki oring w sklepie motoryzacyjnym ??
To ja też się tu podepnę:
Czy ktoś się orientuje gdzie mogłabym dostać przewód wspomagania w okolicach Wrocławia?
Jak zaczął przeciekać (w już kiedyś robionym nie przeze mnie miejscu) to mechanik wyciągnąl i okazało się, że jest w ogóle dość mocno skorodowany. Stąd też szukam jakiejś dobrej używki, bo chyba nie da się z moim starym przewodem nic zrobić:(
Przeszukałam internet i kilka szrotów i trochę kiepsko z tą częścią. Ma ktoś może jakieś namiary? Byłabym wdzięczna.
Dodam, że moja polówka to silnik 1,4, 1998r, benzyna.
Pozdrawiam:)