[9n] Lampka wspomagania - czasowy brak wspomagania

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
borki_br
Newbie
Newbie

[9n] Lampka wspomagania - czasowy brak wspomagania

Post autor: borki_br »

witam, dziś na trasie zapaliła mi się lampka wspomagania. Wspomagania nie było przez jakieś 20 kilometrów a potem samo się włączyło. Co może być tego przyczyną? CZy mam z tym coś zrobić, udać się do mechanika?
k
krzysztof65
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: krzysztof65 »

Sprawdź płyn jego ilość i jakość,może trzeba wymienić.Wyczytałem że podobnie jak płyn hamulcowy jest hygroskopijny.
P
Pelus222
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pelus222 »

to nie płyn hamulcowy tylko specjalny płyn vw do wspomagania. Nie jest drogi.
Najlepiej podjedź na komputer może jakiś błąd wywala.
ogólnie wspomaganie w Polo to porażka, padają często pompy wspomagania, są cholernie drogie.
no i czujnik ruchu do najtrwalszych nie należy.
b
borki_br
Newbie
Newbie

słuchajcie, ja już nie wiem, byłam u mechanika, sprawdził płyn, przewody i inne rzeczy, pompa sprawna. Po zgaśnięciu samoczynnym lampki przejechałam ok 400 km i zapaliła się znowu. Mechanik stwierdził, że wszystko jest w porządku, i znowu zgasła. co to może być?
s
slawan1
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: slawan1 »

Witam
najprosciej bedzie podłaczyc autko pod vaga , wyskoczy kod usterki , umnie było cos podobnego ale tylko po właczeniu samochodu w zimie przez kilka sek nie było wspo. bez zapalania kontrolki , po wymianie płynu wszystko ok
pozdro
b
borki_br
Newbie
Newbie

komputer nie wykazuje żadnych błędów, a mechanik upiera się, ze to pompa. Wczoraj zapaliła mi się znowu, nie miałam wspomagania przez 10 minut i potem znów wróciło wszystko do normy.
s
slawan1
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: slawan1 »

witam
ale podłacz go pod kompa wtedy jak ci sie swieci kontrolka a nie jak autko zresetuje bład
pozdro
b
borki_br
Newbie
Newbie

pojechałam do mechanika jak się lampka świeciła, podłączył go i powiedział że komp nie widzi błędów i kazał zostawić auto. Przyjecghałam na drugi dzień, lampka zgasła a mechanik powiedział, że nie wie jak to się stało bo jeszcze przy nim nic nie robili i zwalił winę na pompę!
s
sokar
Początkujący
Początkujący

Post autor: sokar »

Taniej wyjdzie wymienić czujnik skrętu niż pompę więc zacznij może od tego. Główna wiązka elektryczna od silnika ta pod akumulatorem też mogła zgnić i dlatego takie akcje się dzieją najlepiej sprawdź napięcia na kostkach przy pompie jak ci padnie wspomaganie i napisz jakie masz wartości.
b
borki_br
Newbie
Newbie

znalazłam innego mechanika, który wreszcie pofatygował się dokładnie zajrzeć do tej pompy. Stwierdził, że praktycznie wcale nie było płynu, dolał i jak na razie działa.
c
coolper
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: coolper »

[quote=""borki_br""]znalazłam innego mechanika, który wreszcie pofatygował się dokładnie zajrzeć do tej pompy. Stwierdził, że praktycznie wcale nie było płynu, dolał i jak na razie działa.[/quote]
Poziom płynu mogłeś sprawdzić samodzielnie ;) a poza tym dolewanie to nie wyjście... jeśli ubyło to gdzieś jest wyciek - weź auto na podnośnik ( albo połóż się pod spodem ) i obadaj wzrokiem pompę i przekładnię - jeśli gdzieś wycieka to będą wyraźne ślady płynu
b
borki_br
Newbie
Newbie

po kolejnej wizycie u mechanika i wydaniu 250 zł. pompa działał przez miesiąc. Znowu padła. pojechałam do człowieka zajmującego się tylko i wyłącznie pompami i okazało się, że:
- pompa nie była zalana, mokra itp,
- płyn był czarny a powinien być zielony,
- należało wymienić taką małą blaszkę sterownik czy jakoś tak
- wymienił czujnik
- pompa miała elementy zaśniedziała więc to wyczyścił- pompa została zregenerowana
Kosztowało mnie to 500 zł ale nareszcie działa, poza tym dostałam pół roku gwarancji. Mam nadzieje, że teraz już będzie dobrze.
a
agapi2008
Newbie
Newbie

Post autor: agapi2008 »

Witaj,

Mogłabyś mi dać jakiś kontakt do tego mechanika/ elekryka, sama mam ten sam problem ;-/
W czasie jazdy włącza mi się lampka od wspomagania, a jak wyłącze silnik i znów odpale -już jest wszystko w porządku. Dodatkowo w nocy widzę, że światła mi trochę się ściemniają w kilkusekundowych odstępach czasu.
Dzisiaj podłączyłam autko pod komputer i wykazało problem z czujnikiem prędkości obrotu wałka kierowniczego.... eh.. czy to jest ten czujnik skrętu?
Tam Pan powiedział, że problem może dotyczyć:
a)tego czujnika
b) wiązki-ale była już sprawdzana
c) pompy- tego najbardziej się obawiam, bo mi koleś to wycenił na 1500zł-bez robocizny

Jak ktoś ma jakiś pomysł proszę oporadę...

Pozdrawiam,
b
borki_br
Newbie
Newbie

chyba za bardzo się cieszyłam, że już jest po problemie, niesety lampka znów się zapaliła i wspomaganie nie działa. Na szczęście mam pół roku gwarancji na tą pompę więc będę walczyć dalej. To jest taki mechanik z Bydgoszczy, ul. Przemysłowa
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

Warto sprawdzić również bezpiecznik te co są w środku auta oraz te na skrzynce akumulatora. Można również pomierzyć napięcia na CAN-owskiej wtyczce przy pompie(ta od lewej) na jednym ma być +12v po stacyjce a na ta pozostałych dwóch coś około 0,5v albo 4,5v już nie pamiętam dokładnie. Pogoń tego mechanika, acha i życze bezawaryjnej pracy wspomagania ;)
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”