Witam. Mam Polo IV (9n) 1.9SDI z 2003 roku. Notorycznie wyskakuje mi 5 bieg. Olej spuściłem, było tylko trochę ponad pół litra. Zalałem nowy i wciąż to samo. Odkręciłem czarną pokrywę w skrzyni i znalazłem połamaną taką jakby większą podkładkę z takimi jakby 6 albo 5 "kikucikami". W salonie Skody po zrobieniu zdjęcia tej połamanej części powiedziano mi że to jest synchronizator 5 biegu który kosztuje 800 zł. Co mam robić? Proszę o pomoc albo jakiś pomysłów co mam z tym zrobić?
800 zł za synchronizator do tego dolicz robociznę i montaż skrzyni <chyba, że montaż zrobisz sam>. za te same pieniądze można szukać skrzyni, ale ja na Twoim miejscu szukałbym dobrego warsztatu co zajmuje się naprawami skrzyń, powiedział o co chodzi i jakie koszta. spece na bank mają dojścia do części i pewnie będzie to o wiele tańsze niż w ASO. W ASO wszystko, nawet głupie śrubki potrafią kosztować fortunę.
[quote=""DJ_JUZEK""]Witam. Mam Polo IV (9n) 1.9SDI z 2003 roku. Notorycznie wyskakuje mi 5 bieg. Olej spuściłem, było tylko trochę ponad pół litra. Zalałem nowy i wciąż to samo. Odkręciłem czarną pokrywę w skrzyni i znalazłem połamaną taką jakby większą podkładkę z takimi jakby 6 albo 5 "kikucikami". W salonie Skody po zrobieniu zdjęcia tej połamanej części powiedziano mi że to jest synchronizator 5 biegu który kosztuje 800 zł. Co mam robić? Proszę o pomoc albo jakiś pomysłów co mam z tym zrobić?[/quote]
kolego i jak sobie poradziłeś z tym tematem ? jakie koszty itd. ? i mojej siory polo 9N 1.4 2003 rok - też wyskakuje piątka - czy faktycznie do 5 biegu idzie dojść bez demontażu skrzyni ?