Witam, wymieniałem płyn hamulcowy po wymianie szczek w bebnach i jedna rzecz mnie ciekawi, a mianowicie to, że z układu zleciało mi okolo 530 ml płynu, a wlałem jakies 470 ml nowego. Ma ktoś pomysł dlaczego tak sie stało? Wymiane robiłem tradycyjna metoda, przez naciskanie na pedal hamulca przez druga osobe. Zauwazylem tez ze bardzo malo plynu schodzilo ze zbiorniczka,ale moze to tylko takie zludzenie, a moze zbiorniczek tez sie gdzies odpowietrza? Polo ma ABS. Wie ktos dlaczego wiecej plynu zlałem niż wlałem? Aha, wszystko działa jak nalezy, hamulce rowno pracuja i ABS działa:) Jest czym sie martwic?
[quote=""poly1977""]Po wymianie klocków/szczęk zmniejsza się nieznacznie pojemność układu hamulcowego, gdyż tłoczki cofają się w cylinderkach.
[/quote]
[quote=""Larson""]jak wszystko dziala jak powinno,
to nie ma co szukac dziury w calym
[/quote]
dwie prawdy ale dodam jeszcze swoją - do naprawdę dobrej wymiany płynu "metodą tradycyjna potrzeba około 0,3-0,5 litra na koło żeby układ przelać świeżym płynem , a następną rzeczą jest to że przy ABS-ie nie jest wskazana taka metoda
no tak, tyle weszło, dodam że najpierw strzykawką wysysałem większość płynu ze zbiorniczka i od razu zacząłem pompować nowy płyn, polo to małe autko i szybko poszło, płyn stary był w kolorze herbaty a nowy przezroczysty z odcieniem żółci czy zieleni każdy cylinderek odpowietrzony, zużyłem jedno pełne i połówkę następnej buteleczki. Serio mówię.
[quote=""Larson""]
w tym tygodniu bede wymienial to napisze ile mi weszlo[/quote]
Żeś mi nagadał jak żeśmy się widzieli, to i ja zmieniam po niedzieli .
Dziwi mnie troche , ze tak duzo wam schodzi tego plynu.U mnie tez byla duza roznica w kolorze starego a nowego plynu i jak sie pojawil jasniejszy to jeszcze troche go zlalem i tak z kazdym kolem. Tak jak mowie wlalem 470 ml nowego plynu. A wy jak robicie , od momentu kiedy zauwazycie ze juz czysty plyn plynie w ukladzie to jeszcze duzo go spuszczacie?
Pracuje w aso opla i powiem wam ze wymiana plynu hamulcowego to rutyna. Spokojnie starcza 0,5 L plynu przy wymianie. Odsysa sie strzykawka plyn ze zbiorniczka i zalewa świeżym. Odpowietrzam uklad tradycyjnie i jest git. Na koniec dlewka plynu bo wiadomo ubylo przy odpowietrzaniu.