Hennessey Venom GT: na wolności

Ciekawostki i nowości ze świata motoryzacji.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
Benek
Mały interesant
Mały interesant

Hennessey Venom GT: na wolności

Post autor: Benek »

Amerykański tuner znany z podkręcania Viperów do granic zdrowego rozsądku ukończył właśnie budowę pierwszego egzemplarza swojego autonomicznego superauta - Venoma GT.
Uroda nawiązująca do Lotusa Exige nie jest tu oczywiście przypadkowa - auto bazuje bowiem na szczątkach jego płyty podłogowej i wykorzystuje elementy jego nadwozia takie jak przednia szyba, drzwi, dach, deska rozdzielcza czy wnętrze - czyli generalnie wszystko to, co otacza kierowcę. Cała reszta została opracowana od podstaw, dlatego auto z pewnością wykracza poza ramy tuningu. Przednie i tylne części nowej ramy przestrzennej oraz regulowane zawieszenie KW zostały połączone z nadwoziem wykonanym z włókna węglowego. Przy modelowaniu całości szczególną uwagę skupiono na uzyskaniu odpowiedniego docisku, czego efektem jest mocno rozbudowany pakiet aerodynamiczny w skład którego wchodzi min. tylny dyfuzor oraz potężny, regulowany spoiler. Nie zapomniano oczywiście o chłodzeniu silnika czy ceramicznego układ hamulcowego - za to odpowiadają liczne chwyty powietrza i otwory odprowadzające. Całość składana jest w Wielkiej Brytanii w zakładzie firmy Delta Motorsport działającej w Silverstone, a z USA przywożone są jedynie silniki. Ale za to jakie!

Pod długą tylną pokrywę Venoma przewidziano 6,2-litrowe, aluminiowe V8 pochodzące z Corvette ZR-1. Na potrzeby superauta jakim niewątpliwie jest Venom wymieniono standardowy kompresor na dwie turbosprężarki. Efektem są liczby ścinające krew w żyłach - 1217 KM i 1537 Nm. I to wszystko w aucie ważącym 1220 kg! Napędzane są oczywiście tylko tylne koła, a skrzynia biegów firmowana przez Ricardo jest manualna i ma sześć przełożeń. Osiągi? Pierwsze 100 km/h pojawia się na liczniku szybciej, niż byście zdążyli przeliterować swoje nazwisko - po 2,4 s, a prędkość maksymalna to szokujące 440 km/h. Bugatti Veyron? Dziękuję, z zabawek już wyrosłem.

Oprócz 1271-konnego wariantu, w ofercie znajdują się też dwa słabsze. Pierwszy z nich rozwija 1044 KM przy 6500 obr/min i 1216 Nm przy 4200 obr/min, gwarantując tym samym sprint do pierwszych 100 km/h w 2,9 s, do 200 km/h łącznie w 7 s, a do 300 km/h - w 14,9 s. To właśnie w takiej specyfikacji powstał pierwszy produkcyjny egzemplarz widoczny na zdjęciach, który wędruje do klienta z ZEA. Dla najmniej wymagających przewidziano 735-konny wariant, którego bliższych danych jeszcze nie ujawniono.

http://www.youtube.com/watch?v=tO7jRtBG ... r_embedded
Moja Pola - German Style Project
b
boczek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: boczek »

No kosior z niego,ale tak wole moją pole.
boczek
Kozienice 2010 ]II miejsce[/color] - rzut felgą 12,7 m
Ślesin 2012 : III miejsce - Najniższe polo zlotu kategoria 86c/86c2f,
Ślesin 2012 : Najstarsze polo zlotu
Awatar użytkownika
Brzeziak_
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Brzeziak_ »

Ale jednego jestem ciekawy, ile to pali.
Obrazek

To Ona] viewtopic.php?f=28&t=15443

Pas Koronowo 03.04.2011
Toruń 0
Awatar użytkownika
tobiasty
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: tobiasty »

Niezle :D Chcialbym dostac to cacko na tor zeby przetestowac :butcher:
Awatar użytkownika
jackdaniel1125
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: jackdaniel1125 »

Przód z Lotusa Exige http://www.imagebookers.com/gallery/d/2 ... -Exige.jpg lotka pewnie z hamulcem powietrznym jak w Bugatti Veyronie.Dziękuje dobranoc;)
Sprzedam sterownik do polo 1.3AAV cena 50ziko + wysyłka
Awatar użytkownika
Benek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Benek »

[quote=""Brzeziak_GT""]Ale jednego jestem ciekawy, ile to pali.[/quote]

Ile wlejesz tyle pali.
Moja Pola - German Style Project
Awatar użytkownika
tobiasty
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: tobiasty »

[quote=""Brzeziak_GT""]Ale jednego jestem ciekawy, ile to pali.[/quote]

To jakbys pytal kobiete o wiek :lol:
Awatar użytkownika
cobra63
Początkujący
Początkujący

Post autor: cobra63 »

Wygląda jak wóz batmana z XXI w :grin:
Niech moc będzie z wami :)
viewtopic.php?f=28&t=3438&start=0
Awatar użytkownika
gokart
Początkujący
Początkujący

Post autor: gokart »

[quote=""Benek""] a prędkość maksymalna to szokujące 440 km/h. Bugatti Veyron? Dziękuję, z zabawek już wyrosłem.[/quote]

hmmm i tu bym się kłócił po pierwsze nikt tym tyle nie pojechał chyba ze na monitorze kompa albo na kartce papieru ale może do 400 km/h by dobił. Po drugie najszybszym autem na świecie jest Bugatti Veyron 16.4 Super Sport moc podobna i oficjalnie 431 km/h oficjalny rekord zatwierdzony przez TUV i Księgę Rekordów Guinnessa.

http://www.furious.pl/news2010/lipiec/v ... rekord.htm
b
boczek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: boczek »

[quote=""Benek""][quote=""Brzeziak_GT""]Ale jednego jestem ciekawy, ile to pali.[/quote]

Ile wlejesz tyle pali.[/quote]

Benek
Mój zbiornik mieści dużo :piwo: :piwo: :-D :banghead: :piwo: :banghead: :crazy: :jester: :angry2:
boczek
Kozienice 2010 ]II miejsce[/color] - rzut felgą 12,7 m
Ślesin 2012 : III miejsce - Najniższe polo zlotu kategoria 86c/86c2f,
Ślesin 2012 : Najstarsze polo zlotu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciekawostki Motoryzacyjne”