[9N3] Climatronic wariuje

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Luraki
Newbie
Newbie

[9N3] Climatronic wariuje

Post autor: Luraki »

Witam
mój problem polega na tym, iż Climatronic w moim Polo dmucha jak chce, niezależnie od ustawienia...
przykładowo ustawiam siłę dmuchawy na 2 kreski, a on raz dmucha normalnie, a po chwili całą siłą lub w ogóle przestaje. Od razu zaznaczę że nie jest wtedy włączona funkcja AUTO. pojechałem na komputer i powiedziano mi, że to jakiś moduł od sterowania...
i teraz moje pytanie, gdzie ten moduł się znajduje w moim samochodzie? gdzie można kupić takie coś lub może czy da się go naprawić(gdzie?) ?

druga sprawa to taka iz od pewnego czasu zauważyłem, że w trakcie jak jade i skręcam (nawet delikatnie) kierownicą to słyszę taki odgłos jakby kulkę stalową po równi pochyłej puszczać (takie porównanie:/), jak samochód stoi w miejscu to nie ma tego odgłosu...

panowie pomocy :beg:
VW Polo 1,9 TDI 2005r.
M
McGrady
Początkujący
Początkujący

Post autor: McGrady »

proponuje podłączyć auto pod komputer i zobaczyć co wyjdzie, może być zwalony przekaźnik klimatyzacji a równie dobrze może być też uszkodzony cały panel.
z
zoltrix3
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: zoltrix3 »

Podpinam się pod temat:)
Mam identyczny problem w 9n.
Udał Ci się coś może ustalić?
--
http://www.rajskiesiedlisko.pl
Gospodarstwo Agroturystyczne w Wielkopolsce
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Climatyzacja automatyczna robi pomiary w roznych punktach temperatury we wnetrzu. Nie wiem jak Climatroniki w polwokach starszych , czy sa 1 czy 2 strefowe, ale moze padl jakis czujnik temperatury wnetrza.

A co do samej pracy klimatyzacji to jak np masz gorace auto i ustawisz sobie duzo nizsza temperature, to z poczatku zaczyna grzac wiecej by schlodzic, potem jak dojdzie do tej temperatury co ustawiles, to zmniejsza nadmuch i i utrzymuje ją.
Awatar użytkownika
Luraki
Newbie
Newbie

Moim problemem było to, że nawet jak ustawiłem manualnie np na 2 kreski, to samo się zmieniało i raz wiało na max, a za chwile potrafiło w ogóle przestać...

Problem rozwiązałem kupując cały sterownik regulacji nawiewu na allegro, oznaczenie u mnie było 6Q1907521, najlepiej jak pojedziesz do kogoś na komputer i powie Ci czy na pewno to samo u Ciebie się stalo...sama wymiana to około 30minut (nie zapomnij odłączyć akumulatora zanim odepniesz poduszkę pasażera bo wyskoczy błąd i będzie świecił na tablicy
VW Polo 1,9 TDI 2005r.
A
Anonymous

gdzie jest ten sterownik umiejscowiony?
Awatar użytkownika
Luraki
Newbie
Newbie

otwierasz schowek, odkręcasz śrubkę od góry, wyciągasz schowek, odpinasz poduszkę (zdejmij wcześniej klemy z akumulatora). wyciągasz jakieś gąbki:P i ukazuje się wentylator, odkręcasz kilka śrubek (ok. 5) odpinasz wtyczkę od wentylatora (kabelek ten prowadzi bezpośrednio do regulatora dmuchawy). znajduje się on w tym kanale przykręcony 1 śrubką... tyle :)

jak coś to pisz na PW

pozdrawiam
VW Polo 1,9 TDI 2005r.
A
Anonymous

Czyli mowiac krotko pod deska rozdzielcza po stronie pasazera. Nie wiedzialem gdzie on jest ale do dmuchawy sie juz dobieralem bo mi sie blokowal obieg wewn. musialem przesmarowac prowadnice.
JAk sie chlodniej zrobilo wlaczylem sobie nawiew na szybe i obieg zamkniety. potem zrobilem na kabine nawiew i chcialem otworzyc obieg i zacinalo sie i odbijalo.

Musialem zrobic znow na szybe a potem wylaczyc. ale temat narazie opanowany. Zobaczymy zima jak jeszcze bardziej sie skurcza plastiki. Te gabki to sa takie ala kurtyny wygluszajace.
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

Spróbowałbym wyjąć cały panel climatronica ro zebrać go i wyczyścić taki mini wiatraczek i wszystko co jest wokół niego a syfu tam napewno nie będzie brakować.
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”