Moderatorzy: Global Moderator, Moderator
siwekk pisze:3. czy całe mocowanie wydechu pod podwoziem to zaledwie jak się nie mylę 3-4 gumy? Pytam ponieważ podczas dodawania gazu czuję jakby coś gdzieś biło lekko o podwozie, i jest to tylko w momencie dodawania gazu, na luzie to nie występuje?
4. i ostatnie pytanie, co muszę w tylnim zawieszeniu wymienić jeśli ostatnio będąc w górach wjeżdżałem pod bardzo stromy wjazd i mając 4 osoby na pokładzie (łącznie ze mną) tarłem podwoziem o ziemię, a raczej bakiem i miejcem gdzie jest schowane koło zapasowe?
3. Tak, te gumy to wszystko; wymiana z reguły uzdrawia sytuację.
4. Przyczyna prozaiczna : piankowe wkładki ( zderzaki ) na tłoczyskach tylnych amortyzatorów - do wymiany wraz z osłonami.
Z reguły po paru latach jazdy nie ma ich przynajmniej w połowie i samochód ciągnie zbiornikiem po ziemi.
Wymiana to 1 godzina roboty + koszt ok. 50 zł ( kiedyś napisałem manual, ale zniknął wraz ze starym forum ).
Jedyna trudność to konieczność posiadania 2 szt kluczy oczkowych odgiętych 16 mm - rzadko spotykane .
Uwaga na kolejność detali podczas rozmontowywania kolumny tylnego zawieszenia - wyjmuje się w całości.