Silnik sie przegrzewa !!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pawłov
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pawłov »

Pozwolę sobie podpiąć się pod temat, dzisiaj zauważyłem dziwny syk po dodaniu gazu prawdopodobnie w okolicach króćca od termostatu, który niedawno był wymieniany. To możliwe jest że zasysa mi powietrze tamtędy w przypadku nieszczelności czy to tylko mój głupi wymysł?
Mój wózek]viewtopic.php?f=29&t=14418&p=120096#p120096[/url]

Obrazek
L
Larson
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Larson »

temperature lapie normalnie? i utrzymuje?
p
pawłov
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pawłov »

przegrzewa się, do tego jeszcze wybija płyn ze zbiorniczka dokładnie wtedy jak załącza się wentylator.
Mój wózek]viewtopic.php?f=29&t=14418&p=120096#p120096[/url]

Obrazek
k
kamyk13
Newbie
Newbie

Post autor: kamyk13 »

Witam. Mam dość upierdliwy problem od ponad roku a mianowicie chodzi o to że się grzeje ale niezawsze czasem mogę jeżdzić pare dni i jest ok a czasem pochwili temp skacze mu do 110 wykonałem następujące czynności:
1. wymieniłem termostat nie pomogło
2. wymieniłem czujnik temp nie pomogło
3. zrobiłem płukanie chłodnicy włącznie z wymianą płynu nie pomogło
4. wymieniłem czujnik przy wentylatorze nie pomogło
Ogólnie termostat działa bo przewody i chłodnica nagrzewają sie a co jest najlepsze podczas gdy się grzeje woda się niegotuje oraz podczas grzania traci na mocy oraz ciężej chodzi układ kierowniczy. Byłem w 3 warsztatach i żaden niewie jaka jest tego przyczyna. Zimą było ok bo włączałem ogrzewanie i temperatura spadała, ale latem jest masakra narazie wyjełem termostat bo nieda się jeżdzić . PROSZĘ POMÓŻCIE
Awatar użytkownika
Lukart
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Lukart »

kamyk13 - jak dla mnie walnięty termostat. Zresztą jak napisałeś, po wyjęciu termostatu nie grzeje się. Mnie padły po kolei dwa termostaty, bo chciałem zaoszczędzić. Jeden padł po tygodniu, drugi nawet po wygotowaniu, od samego początku się przycinał i zawieszał. Także zdarza się, że kupujesz nowy, a on juz jest zepsuty. W końcu kupiłem Wahlera i do dzisiaj mam spokój.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

kamyk13
I wymień termostat razem z obudową bo ona też może nieźle namieszać.
k
kamyk13
Newbie
Newbie

po wyjęciu termostatu niegrzeje się ale temp mu non stop skacze wcześniej miałem termostat już niepamiętam jakiej firmy ale wymienie teraz na wahlera a oreientujecie się jakie są koszta takiego termostatu, spróbuje też zobaczyć tłumik gdyż czytałem że to też może być przyczyną grzania się.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Kup coś dobrego, wahler albo behr-thomson wchodzi w grę cena termostatu jakieś 35-50 zł
króciec podobnie kosztuje.
Przed instalacją zmierzyć i zagotować w garnku tak żebyś miał pewność że się otwiera.
Tłumik raczej nie powinien mieć na to wpływu no chyba że przytkany katalizator.
civic r18a2/407 1,6 HDi
k
kamyk13
Newbie
Newbie

ok już zamówiłem termostat wahlera wraz z obudową jak tylko otrzymam paczke zabiore się za to wczesniej zagotuje termostat i spprawdze. Dam znać czy pomogło czy nie:)
p
polololo
Newbie
Newbie

Post autor: polololo »

mam podobny problem co kamyk, wymienilem termostat bo podczas jazdy temperatura mi spadala, na wolnych obrotach normalnie rosla= byl walniety :) ten jest juz dobry, nie wiem jakiej firmy ale za komplet dalem cod 80-100zl. i tak dzialalo wszystko ok, jezdzilem pare dni, i pewnego razy podskoczyla mi temperatura do 120 , a daleko nie jechalem jak zamigala czerwona kontrolka ..od razdu spadla do 90 stopni. no i znowu pare dni spokoj i osttanio znowu skoczylo do 120 zaswiecila saie czerwona kontrolka ale juz nie spadlo samo;d no i znowu spokoj:)
niedawno wymienialem tlumik i katalizator na nowy (orginalny) al;e to pewnie nie jest przyczyna:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”