Po pierwsze, czynnik chłodzący jest w układzie i ciśnienie było sprawdzane ?!
Następnie sprawdz przekaźnik wentylatora powietrza - może robić zwarcie i nadmiernie obciąża alternator (skoro masz błąd 705) albo spróbuj zdjąć pasek klinowy napędzający sprężarkę klimy (czy sama sprężarka nie powoduje oporu mechanicznego) - być może tu jest problem.
Ja w swoim polo (1.4 tdi 75 kW) bardziej odczuwam (na silniku) moment załączenia wszystkich świateł, wycieraczek, ogrzewania szyby (razem wziętych) niż załączenie klimy (zakładam, że masz klimatyzację automatyczną - Climatronic).
Co do silniczków sterujących klimatyzacji to problemem są potencjometry znajdujące się wewnątrz. Regeneracja ich wystarcza na krótko (bo są niedostępne w sprzedaży), a rozbieranie pulpitu zajmuje trochę czasu (mam już w tym doświadczenie).
Tu masz opis kodów ze strony:
http://www.gerritspeek.nl/vag-com_foutcodeslijst.html
Kod błędu : 01596
nl com Motor voor Klep Buitenlucht-Binnencirculatie (V154) Zawór Engine Outdoor-Indoor drogowy (V154)
du du Stellmotor für Frisch-/Umluftklappe (V154) Frisch-/Umluftklappe für Stellmotor (V154)
en i Motor for Outside/Recirculated Air Flap (V154) Motor na zewnątrz / Klapka recyrkulacji powietrza (V154)
Extra info bij de foutcodes. Intermittent Dodatkowe informacje na temat kodów błędów. Przerywany
Mogelijke verschijnselen: Możliwe objawy:
Onbekend Nieznany
Mogelijke oorzaken: Możliwe przyczyny:
Bedrading en aansluitingen Przewodów i połączeń
V154 defect V154 wady
Mogelijke oplossingen: Możliwe rozwiązania:
Check Meetwaardeblokken Sprawdź Bloki pomiarowe
Repareer bedrading en aansluitingen Naprawa przewodów i złączy
V154 vervangen V154 otrzymuje
Kod błędu : 00705
nl com Relais voor koellucht-ventilator, 1e trap (J279) Przekaźnik wentylatora powietrza, pierwszy etap (J279)
du du Relais für Kühlerlüfter Stufe 1 (J279) für Relais Stufe Kühlerlüfter 1 (J279)
en i Relays for radiator exhaust stage 1 (J279) Przekaźniki do chłodnicy spalin etapu 1 (J279)
Extra info bij de foutcodes. Intermittent Dodatkowe informacje na temat kodów błędów. Przerywany
Mogelijke oorzaken: Możliwe przyczyny:
Kortsluiting of onderbreking in de bekabeling of stekerverbinding van regelapparaat (J255) naar relais voor koellucht-ventilator (V7) en (V35) trap 1 Przerwa lub zwarcie w instalacji elektrycznej lub złącze z jednostki sterującej (J255) przekazywać do wentylatora powietrza (V7) i (V35) Etap 1
J279 defect J279 wadliwe
Mogelijke oplossing: Możliwe rozwiązanie:
J279 controleren met meetwaardeblokken J279 sprawdzić wartości z bloków pomiarowych
Kabels en stekerverbindingen controleren aan de hand van stroomloopschema Sprawdź kable i złącza za pomocą schemat połączeń
J279 vervangen J279 otrzymuje
Mam nadzieje, że pomogłem.
Powodzenia
W razie pytań pisz na PW