Pola 6n mojego taty bierze góra 200ml na 10kkm przebieg 180kkm, moja 2f bierze 300ml na 1kkm, ale ja mam uszczelniacze do wymiany bo zakopci rano na niebiesko.
[quote=""sebatec""]Dzisiaj wymieniałem i wyszło 1 litr na 10tyś km bez dolewania w trakcie przebiegu.[/quote]
To u mnie by było gdzieś chyba tyle samo jak załóżmy że pije 100ml na 1000km, wezmę dziś jak wrócę do chaty i ostygnie doleję i zrobi się eksperyment zapiszę jaki był przebieg i będę sprawdzał na bieżąco, a jak mnie coś zaniepokoi to podjadę do mechanika co mi robił silnik bo on zna ten samochód jak własną kieszeń to od razu będzie widział czy jest coś nie hallo, bo wycieków żadnych jak pod niego wszedłem nie zauważyłem, rok temu ciekło minimalnie z uszczelki pod klawiaturą to od razu wymieniłem.
Polo 1.0 98r AER 50KM olej MOBIL 1 FULL SYNTETIC 5W50 10 tys nic nie ubyło a na liczniku mam 135 tys. jak sie takie kuku robi z olejem to warto zalać silnik mineralnym.
wczoraj wymieniłem uszczelniacze zaworów oraz popychacze, silnik pracuje teraz cicho, nie klekocze, uszczelniacze były twarde i kruszyły się przy demontażu, zajęło mi to 10 godziny pracy ale jestem zadowolony z wyniku
u mnie na przebieg 15 k na półsyntetyku wziął ok 1 litra, dlatego zmieniłem na minerał ale jak tak czytam to wiem, że nie potrzebnie i coraz bardziej żałuję, ale rat4 mi podpowiedział jak wrócić do lepszego:) zobacze ile mineralnego weźmie przy takim samym przebiegu
Polo 95 z silnikiem 1.0(1043) na zegarach 142tys zalane Mobilem 15w40.Od wymiany do wymiany zero dolewki nawet nie widac na bagnecie aby stan drgnoł .Staram sie wymieniac olej co 10tys.
Ja mam 1,6 AEA 95. Od ostatniej wymiany oleju (Gulf) ok.12000km. nie dolałem ani kropli. Pola ma przejechane 239000, tak dość. Pod względem oleju jest ok.