Auto gaśnie w czasie jazdy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

j
janekpg
Newbie
Newbie

Auto gaśnie w czasie jazdy

Post autor: janekpg »

Witam.
Od ponad roku posiadam VW Polo rocznik 1998; 1,4 16V 100KM (benzyna + gaz). Kilka tygodni temu przytrafiło mu się dziwne "zgaśnięcie" w czasie jazdy. Jechałem wtedy na benzynie na prostej drodze. Po tym przypadku zaczęło to pojawiać się coraz częściej. Odwiedziłem już 2 mechaników ale nie potrafią oni rozwiązać problemu. Pierwszy po odczycie komputerem obstawiał czujnik położenia wału - okazało się, że takiego nie posiada (jest czujnik Halla). Drugi wyliczył mi 3 części, których wymiana może - no właśnie tylko może pomóc. Jako pierwszą radził wymienić sondę lambda. Czy myślicie, że to ona może być przyczyną tych awarii? Do wczoraj miałem przypuszczenia, że powodem może być uszkodzenie przekaźnika pompy paliwa. Przejechałem kilka kilometrów tylko na gazie i auto nie gasło. Więc dziś rano wybrałem się do pracy i klops. Jadąc na włączonym gazie auto zgasło i nie chciało już odpalić. Obserwując chwilkę zauważyłem jakby coś odcinało dopływ paliwa. Przekręcając kluczyk zapalają się diody na kostce od sterowania gazem a po chwili słychać pyknięcie jakiś przekaźników i diody gasną. Auto normalnie kręci ale nie chce zapalić. Udało mi się nawet przez chwilę zapalić auto ale po chwili znowu odcięcie paliwa i stop. Macie może jakieś podejrzenia co może być winą? Będę wdzięczny za wszelkie porady.
Pozdrawiam.
m
msk
Newbie
Newbie

Post autor: msk »

Miałem podobna sytuacje, tyle tylko ze nie mam Polówki w gazie tylko samej benzynie. U mnie objawialo sie to tak, ze jadac auto gaslo, przy odpuszczonym pedale gazu (nie za kazdym razem kiedy go odpuszczalem ale tak zauwazylem ze gasnie tylko wtedy kiedy go nie gazuje). Autko stawalo w miejscu, a za 5 minut bylo znow gotowe do uzycia na 5 minut. W moim przypadku przyczyna byl czujnik zapłonu i zabrudzona przepustnica. Koszt nowego czujnika, wymiany i przeczyszczenia przepustnicy jakies 100 zł.
Awatar użytkownika
Bufur
Początkujący
Początkujący

Post autor: Bufur »

Witam,
Mam polo 1.4 benzyna + gaz . Też kilka razy miałem takie przygody, gdy kupiłem auto okazało się ze ma instalacje jak pod gaźnik po wymianie wszystko ok .
Sonda lambda odpowiedzialna jest za ilość spalania ale znajduje się poza silnikiem i poza tą całą elekryką, jak mówisz że coś dzieje się z włącznikiem to otwórz maske i może wtyki przeczyść najpierw. A jak to nie pomoże to ja nie wiem, może ktoś tu coś mądrego jeszcze napisze :)
Ale szkoda wydawać kase na nowe części jak to nic nie pomoże - portfel będzie chudszy i nic sie nie zmieni .
Najpierw pokombinuj coś samemu później do mechanika. Ja się na tym wszystkim nie znam ale zawsze z fadrem cos próbujemy sami zrobić
j
janekpg
Newbie
Newbie

[quote=""msk""]Miałem podobna sytuacje, tyle tylko ze nie mam Polówki w gazie tylko samej benzynie. U mnie objawialo sie to tak, ze jadac auto gaslo, przy odpuszczonym pedale gazu (nie za kazdym razem kiedy go odpuszczalem ale tak zauwazylem ze gasnie tylko wtedy kiedy go nie gazuje). Autko stawalo w miejscu, a za 5 minut bylo znow gotowe do uzycia na 5 minut. W moim przypadku przyczyna byl czujnik zapłonu i zabrudzona przepustnica. Koszt nowego czujnika, wymiany i przeczyszczenia przepustnicy jakies 100 zł.[/quote]
Czujnik zapłonu? O jaki czujnik chodziło dokładnie - może to właśnie czujnik Halla?
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

możesz sprawdzić immo też robi takie szopki
Obrazek
P
Przemek_Tychy
Newbie
Newbie

Post autor: Przemek_Tychy »

[quote=""savic""]możesz sprawdzić immo też robi takie szopki[/quote]

Powiem jak to u mnie wygląda. Immo odpada, bo odkodowałem komputer - nie była to więc przyczyna.
Co wymieniłem:

- cewka
- aparat zapłonowy (podmieniłem na używany, który też może działać wadliwie)
- świece
- podmieniłem drugi komputer (też odkodowany)

Nic nie dało rezultatu - bez zmian.

W najbliższym czasie sprawdzimy, czy czasem wina nie leży faktycznie w samej przepustnicy. Zauważyliśmy fakt, że w momencie gdy dodajemy gaz przy rozruchu iskra ginie.
Jeśli to nie da efektu zabieramy się za wymianę skrzynki bezpieczników plus wymianę stacyjki.
Objaw który się pojawia w czasie gdy auto niespodziewanie gaśnie to opadnięcie wskazówki obrotomierza, zapalenie kontrolki aku i ciśnienia oleju (połączone z sygnałem dźwiękowym).
j
janekpg
Newbie
Newbie

[quote=""savic""]Objaw który się pojawia w czasie gdy auto niespodziewanie gaśnie to opadnięcie wskazówki obrotomierza, zapalenie kontrolki aku i ciśnienia oleju (połączone z sygnałem dźwiękowym).[/quote]
Kurczę, objawy są bardzo podobne jak u mnie. Co do przepustnicy to też podejrzewałem w tym kierunku bo jakiś czas przed pojawieniem się problemów była ona czyszczona.

Tak przy okazji - czy duży będzie koszt wymiany przepustnicy? Czy warto bawić się w zamienniki albo szukać na szrotach?
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”