Jakieś 3 tyg temu kupiłem sobie pierwsze auto VW Polo 1.4 benzyna 2000r. Od razu zaznaczam, że mam małą wiedzę na temat "co pod maską piszczy".
Po 3 tygodniach jazdy (głównie po mieście) 2-3 razy spotkałem się z następującym problemem, który mocno mnie zaniepokoił.
Więc tak, zdarzało się to kiedy wjeżdżałem z drogi na parking (mała prędkość, dość mocny skręt) i po wykonaniu tego skrętu, kierownica nie odbiła, nie dało także się jej przekręcić. Troszkę spanikowałem i nawet nie wiem jak sobie z tym radziłem, za ostatnim razem zgasiłem i zapaliłem silnik i kierownicą mogłem kręcić (nie wiem czy akurat to pomaga). Oczywiście udam się z tym do mechanika ale wcześnie pytam Was o zdanie na ten temat.
Drugi wydaje się mniejszy problem, kiedy odpalam auto pierwszy raz w ciągu dnia lub po dłuższym staniu nie zawsze odpala za pierwszym razem bez dodania gazu, z gazem odpala zawsze. Jak już odpali to działa bardzo cicho, regularnie i miło dla ucha

Ogólnie jestem zadowolony na razie z samochodu jest zadbany czysty i wydaje się w dobrym stanie tylko ten niepokojący objaw kierownicy. Proszę o pomoc.