Witam, mam taki problem radio wszystko dobrze gra, ale gdy podlaczylem cb i zapodam do wtyczki i wlacze, to zaczyna mi chrapac lub jak raio chodzi to jako dodatkowy glosnik tak stuka. gdy radio wylacze, cb chodzi normalnie. co to jest ?? mozliwe ze wtyczka cos nie tak
dziwne to w życiu się nie spotkałem z takimi zakłóceniami żeby CB generowało do zwykłego radia,
jakie to radia na pokładzie jakie anteny???
jedyne zakłócenia które polówka generuje to od pompy paliwa z rana i jak masz więcej niż połowa mocy oświetlenia zegarów wtedy jest pisk jak odkręcisz Squelcha
przed ustawieniem poziomu swr należy ustawić częstotliwość dla kanału. w mojej obecnej antenie przed ustawieniem było 27.181mhz. teraz poprawiłem i jest dużo lepiej,lecz jeszcze lekko będę musiał podciąć antenkę
[quote=""Rafałbb""]przed ustawieniem poziomu swr należy ustawić częstotliwość dla kanału. w mojej obecnej antenie przed ustawieniem było 27.181mhz. teraz poprawiłem i jest dużo lepiej,lecz jeszcze lekko będę musiał podciąć antenkę[/quote] Facet - lepiej się zastanów co Ty za bzdury wypisujesz! :blush2:
Co ma piernik do wiatraka? Nie mąć ludziom w głowach a najlepiej na ten temat nie odzywaj się...
Do zapalary ma chodzić tak samo jak pod aku: Jeśli masz pokrętło od regulacji poziomu świecenia licznika to zmniejsz je do tąd aż coś sie zacznie dziać (poprawi sie) a jeśli to nie zadziała, to sprawdz taki myk: Gdy naciskasz szczekaczke to popatrz na ekranik czy mocno przygasa, delikatnie musi przygasnąć, ale jak za bardzo to znaczy, że zapalara jest zrąbana, za mało prądu daje. Albo po prostu radio masz trefne, a i jedna info: Antena od CB może być niedaleko obok anteny od radia, w niczym to ma nie przeszkadzać, robiłem kiedyś test, że położyłem antene obok anteny od radia samochodowego i ani na CB ani na radiu zakłóceń nie było.
no pewnie obie anteny pracują w całkiem innych zakresach i tylko jedna potrafi nadawać (ta z CB) druga tylko odbiera (FM)
też miałem antenę cb obok tej fm i nic się nie działo, ale najlepiej cb będzie pracować na samym środku dachu samochodu, sprawdzałem to miernikiem swr.
[quote=""Rafałbb""]przed ustawieniem poziomu swr należy ustawić częstotliwość dla kanału. w mojej obecnej antenie przed ustawieniem było 27.181mhz. teraz poprawiłem i jest dużo lepiej,lecz jeszcze lekko będę musiał podciąć antenkę[/quote]Przestań takie idiotyzmy wypisywać a najlepiej zamilknij na ten temat!
Polecam zasięgnąć nieco wiedzy z podręczników.
Kolego jozefg - proszę o nieco delikatniejsze wypowiedzi.
Jeśli post nic nie wnosi do tematu - proszę o jego raportowanie.
Dzięki,
Cooyon.
Już wiem co mi zakłoca CB, gdy radio włączę jest oki ale gdy dodatkowo załącze subufer i wzmka to wtedy zakłocenia się robią bo dziś przez przypadek trafiłem na to.
No i spoko. Sam wpadłeś co może być powodem. Z radiem CB to jest właśnie "hydro-zagadka". do tego trzeba mieć konkretne pojęcie. Bo ja np. mam radio podłączone bezpośrednio do aku, i co?? Dupa. są zakłócenia [opel vivaro]. słychać na radiu przyspieszanie auta a podczas nadawania przez szczekaczkę zakłócenia są delikatne w radiu sam.