Hej,
mam jeszcze jeden problem z zamkiem w klapie.
Nie otwiera się ani nie zamyka na centralnym, a jeśli chciałbym otworzyć kluczykiem to wkładka się kręci dookoła...Ogólnie klapę mam cały czas zamkniętą i jedynie da się ja otworzyć od środka, po złożeniu tylnich foteli i dostaniu się do bagażnika:) Podobno jest to częsta dolegliwość polówki.
Jeśli ktoś wie jak to naprawić lub podeśle linka to będę wdzięczny. A może się nie da i trzeba kupić nowy cały zamek??
Witam :hello:
Ja też oczywiście mam uszkodzony zamek w tylnej klapie ,
coś mi się stało po zimie i cały czas mam otwarty bagażnik ,
a zamek jak chce przekręcić to ani drgnie jak by coś się skleiło .
Nie wiem co zrobić czy
kupić nowy ? :glare:
czy może założyć centralkę ? :niewiem: :niewiem: :niewiem:
Rozbierz i sprawdź czy da się coś jeszcze zrobić. Mój rozkręciłem i po wyjęciu okazało się że nie nadaje się do niczego. Kup używkę i dopasuj do kluczyka i będzie git.
Drogi kolego ( czaja ) :piwo:
oczywiście był rozbierany , nawet kupiłem preparat WD
a nawet jakieś kilka niemieckich używek i zamek nie puścił
próbowałem na różne sposoby .
i chyba nic mi nie pozostanie jak kupić nowy zamek . :good:
pozdro
[quote=""czaja""]Rozbierz i sprawdź czy da się coś jeszcze zrobić. Mój rozkręciłem i po wyjęciu okazało się że nie nadaje się do niczego. Kup używkę i dopasuj do kluczyka i będzie git.[/quote]
[quote=""qwertypol""]w jaki sposób używkę dopasować do kluczyka?[/quote]
Tego nie wiem. Mnie robił to fachman i zajęło to 20 minut. myślę że w każdym mieście znajdzie się taki ktoś.
A tak dziś myślałem , co byś myślał jak bym zrobił klape na gładko
usunąć zamek i zrobić otwieranie od środka ?
( widziałem coś takiego na tou tube gość też otwieranie miał na pilot )
Bo przecież polunia malowana będzie cała . :victory:
[quote=""qwertypol""]a pamiętasz może jaki to był koszt? nie mogę jeszcze pisać pw, tak bym tu nie zaśmiecał[/quote]
Gdzieś już pisałem ale napiszę ponownie - 70zł w kwietniu 2009. W cenie było: wyjęcie zamka z klapy dopasowanie i montaż.
[quote=""stekvw""]A tak dziś myślałem , co byś myślał jak bym zrobił klape na gładko
usunąć zamek i zrobić otwieranie od środka ?
( widziałem coś takiego na tou tube gość też otwieranie miał na pilot )
Bo przecież polunia malowana będzie cała . [/quote]
A co mam powiedzieć. Nie ma rzeczy nie możliwych. Każdy robi jak lubi i jak mu się podoba. Ja osobiście bym nie wywalał zamka, bo z techniką bywa różnie - może się popsuć i wtedy pozostanie nurkowanie do bagażnika.
Jak znajdę trochę czasu to będę podpinał centralny (elektryczny STIG) pod zamek w klapie. Projekt będzie bazował na rozwiązaniu z ori zamka centralnego. Także będzie możliwe otwieranie z kluczyka jak i z centralnego (otwieranie w sensie że klamka będzie otwierała klapę). Ale znając życie to dopiero w przyszłym roku się wyrobię.
Panowie, chciałem wymontować wkładkę zamka bagażnika. Niestety nie umiem wyjąć zawleczki, która trzyma wkładkę. Widziałem tutorial, ale nie mogę sobie wyobrazić jak ta zawleczka ma wyjść (ma kształt litery U z "ogonkami"), bo i wszystko jest dookoła zaśniedziałe? Może mi któryś z Was zdradzić tę tajemnicę? Będę zobowiązany...
twister
Odkręcasz klamkę (3 śrubki), lekko unosisz ją od strony zewnętrznej i zobaczysz zawleczkę. zdejmujesz te "ogonki" na boki i potem od strony wewnętrznej ją ciągniesz żeby wyszła. Tylko uważaj na nią bo lubi odskoczyć w bok i potem problem ze znalezieniem będzie.
[quote=""stekvw""]i zafunduję mojej poluni
centralkę .[/quote]
Zamek centralny założysz sam. STIG'a możesz kupić za niewielkie pieniążki. Poza tym inne zamki też kupisz za niewiele większe pieniadze. Poszukać i założyć.
czaja :
tak zrobie :oki:
kupie zamek i sam założę
zawsze sam robię wszystko przy aucie
wiele części już wymieniłem , co to taki zamek .
Dla mnie grzebanie przy poluni to relax
znam ją już na wylot i nie zamienił bym za nic
i myślę o kupnie drugiej 5 drzwiowej