[6n] uszkodzony zamek w klapie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: qwertypol »

wczoraj zabrałem się za wskrzeszenie zamka i udało się (4h pracy).

moje uwagi to:
1. Do wybicia zamka idealnie pasuje nasadka nr 13
2. Zawleczkę najlepiej zamontować na zamkniętej klapie od środka
a
artiarti
Newbie
Newbie

Post autor: artiarti »

Ja miałem w swojej polówce po zimie padnięty, nie otwieralem bagażnika z miesiąc i kiedy trzeba bylo wreszczcie otworzyc to po włożeniu kluczyka dochodził tylko do polowy i nie otwierał. Siedzalem nad nim ze 2 godziny, zwłaszcza ze jest nie rozbieralny, wlewałem na przemian wd 40 i olej aż wyplywalo, udalo się go rozruszać. Działa do dzisiaj. Lekcja, poprostu wszystko od czasu do czasu trzeba używać;)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""artiarti""]zwłaszcza ze jest nie rozbieralny[/quote]
a co przez to stwierdzenie kolega rozumie?? Bo ja swój rozebrałem na części pierwsze i stwierdziłem że jest już nie do złożenia :grin:
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: qwertypol »

[quote=""czaja""][quote=""artiarti""]zwłaszcza ze jest nie rozbieralny[/quote]
a co przez to stwierdzenie kolega rozumie?? Bo ja swój rozebrałem na części pierwsze i stwierdziłem że jest już nie do złożenia :grin:[/quote]

ja swój również rozebrałem, najpierw ściągasz sprężynkę a potem wszystko następne co jest w kolejności: , wyjąłem wszystkie zapadki i je przesmarowałem
Awatar użytkownika
henrythe8th
Newbie
Newbie

Post autor: henrythe8th »

Witam!
W moim polo nie działa zamek tylnej klapy. Nie da się jej otworzyć ani kluczem, ani z centralnego zamka, jedyny sposób to otworzenie jej ręcznie, od środka. Mechanik powiedział że brakuje w niej części, ale nie wie jakich :banghead:
Oto jak wygląda w niej mechanizm:
http://img97.imageshack.us/gal.php?g=p9060582.jpg
Jakich części tu brakuje, najlepiej od razu prosiłbym o linki do allegro.
t
twister
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: twister »

Ja swój zdemontowałem i moczyłem ponad godzinę w benzynie, ale nadal nie mogę do końca włożyć kluczyka. Nie próbowałem wkładki rozbierać, bo nie było czasu na to, ale z tego co piszecie jest wykonalne. Pewnie największy problem jest ze sprężyną na początku. Czy jeszcze jakieś niespodzianki są przy rozbiórce na części pierwsze?
Obrazek
t
tommy76
Początkujący
Początkujący

Post autor: tommy76 »

wczoraj własnie to robiłem jeszcze nie skończyłem to jutro ci wrzucę foty i zobaczysz braki-bo brakuje paru rzeczy :)
Green dragon
t
tommy76
Początkujący
Początkujący

ja swój przedwczoraj rozebrałem ,po zimie kluczyk nawet na milimetr nie kręcił w żadną stronę,ogólnie nie jest trudno rozebrać,a problem był taki że na końcu wkładki jest taka kulka typu zapadka i jakoś przysyfiona była i blokowała skręt wkładki.po przeczyszczeniu Liusinem 21 jest jak nówka.i co istotne ,moim zdaniem za syf co się zbiera we wkładce odpowiada uszczelka,taki oring (jak się wybije wkład to to widać),chyba lepiej ją wymienic przy naprawie.
Green dragon
Awatar użytkownika
nigol_jom
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: nigol_jom »

henrythe8th

Brakuje Ci sprężynki i cięgna... w sumie to samo możesz porównać zdjęcia...

tu masz link do allegro
http://allegro.pl/
:crazy:
t
twister
Zainteresowany
Zainteresowany

Tommy76,
Możesz wrzucić tu swój opis rozbiórki wkładki na części pierwsze, żeby ją zregenerować? Nie chciałbym niczego uszkodzić więc skoro masz ścieżkę przetartą... Fotki byłyby również wskazane. Dzięki!
Obrazek
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""twister""]Nie chciałbym niczego uszkodzić więc skoro masz ścieżkę przetartą... Fotki byłyby również wskazane. Dzięki[/quote]
od manuali jest odpowiedni dział!
t
tommy76
Początkujący
Początkujący

[quote=""twister""]Tommy76,Możesz wrzucić tu swój opis rozbiórki wkładki na części pierwsze, żeby ją zregenerować? Nie chciałbym niczego uszkodzić więc skoro masz ścieżkę przetartą... Fotki byłyby również wskazane. Dzięki![/quote]
już wcześniej obiecałem dac foty ale coś mi aparat chrzani :banghead:pojutrze mam wolne to wrzuce zrobione tel,ale bedą w manualach :grin:
a w skrócie to wybijasz wkładkę(po uprzednim odłączeniu wodzików i wyjęciu zawleczki)i na plastiku na końcu wkładki jest mała półokrągła zawleczka-ściągasz ją i zchodzi plastik-pamiętaj o włożeniu kluczyka bo ci zapadki wypadną,ciągniesz do siebie wkładkę z kluczykiem i masz wszystko na wierzchu.
Green dragon
t
tommy76
Początkujący
Początkujący

Kolego dopiero zobaczyłem że z Kentaki jesteś :grin: pisz na priv to sie gdzies spotkamy i ten zameczek oblukasz :-)
to do henrythe8th
Green dragon
t
twister
Zainteresowany
Zainteresowany

Czekamy z niecierpliwością na manuala :)
Obrazek
t
tommy76
Początkujący
Początkujący

[quote=""twister""]Czekamy z niecierpliwością na manuala[/quote]
dziś wieczorkiem po pracy go wrzucam :-D
Green dragon
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”