Mam zamiar założyć sobie gaz do swojej polówki, jedni mi doradzają inni odradzają. Boję się że jak założę gaz to samochód zacznie mi sie psuć (do tej pory mam go 2 lata i żadnej wizyty u mechanika). Proszę o opinię jak to jest z tym gazem? Warto zakładać czy lepiej sobie darować?
Po tych dwóch latach chyba wiesz w jakiej kondycji masz silnik?
Hmm ile robisz kilometrów rocznie?
Jak długo masz zamiar jeździć polówką ? Bo nie wiem czy jest sens wsadzać 2k w auto wszystko zależy od kilometrów ile robisz
Ja mam 6n z AEX od początku założyłem jej gaz sekwencyjny. Na awarie nie narzekam, wymieniam części ze względu na zużycie nie mające dużo wspólnego z silnikiem np. poduszka pod skrzynią,filtry... W trasie na 330km potrzebował 25l - myślę ,że to niezły wynik.
W mieście na 15' felgach z depnięciem pali mi 9-10l. Na 13' wiadomo z 1- 1,5 mniej. Jestem zadowolony z instalacji gazowej sekwencyjnej.
Silnik chyba w dobrej kondycji, pali bez problemu, oleju nawet kropli nie bierze, rocznie robiłem ok. 1000 km ale teraz raczej się zwiększy do ok 15000 km. Autko spisuje się bez zarzutu więc chyba jeszcze trochę nim pojeżdże, może koło 4-5 lat (napewno tyle będę nim jeździł jeśli założę gaz). Nie chodzi mi czy się opłaca założyć gaz tylko czy jak go zalozę to nie będę musiał nader często odwiedzać mechanika i jak się sprawują instalacje w polo. Chodzi mi czy nie zwiększą sie też za dużo koszty eksploatacji auta (wymiany części itp.)
[quote=""roler""]Chodzi mi czy nie zwiększą sie też za dużo koszty eksploatacji auta (wymiany części itp.)[/quote]
powiem tak: jestem studentem i sam w pełni utrzymuję swoją 6n-kę w gazie
Idz zaloz gdzies w porzadnej firmie GAZ to nie bedziesz narzekał na usterki ja jezdze na gazie ponad rok tak jak Kamil88C
jestem studentem i tez utrzymuje auto a usterek zwiazanych z gazem jeszcze nie mialem w trasie jak jechalem nad morze spalil mi 6,5-7l gazu
Witam
Ja mam gaz w polo 1.0 juz 7lat, i jestem zadowolony, auto 50km moze nie jest wyścigówką ale tu nie o to chodzi, tylko o ekonomie i tani srodek do przemieszczania się, powiem ze dla 2osób wystarczajace osiągi do codziennej jazdy, ważne aby instalacja byla dobrze założona w spradzonym zakładzie. Na gazie zrobilem ponad 120tys km, obecnie auto ma 230 tys km przejechne. W dynamice nie ma większej róznicy natomiast instalacja zwraca się średnio po 10tys km, w moim przypadku było to poł roku, a później to same odszczędności łatwo policzyć; śr spalania: 6L benzyny X 4.60 złotego = ponad 27złote koszt przejechania 100 kilometrów, 7,5 L LPG X 2.10= 16 Zotych koszt 100Kilometrów, róznica ponad 10 złotych na każdej setce.
Nie zauważyłem większego zużycia silnika, oleju bierze ok 0.5L-1L na 15tyś km, przewody wysokiego wymieniam co 50tyś i chyba tyle, a że przegląd droższy o te 60 złotych to juz niewiele.
Napewno LPG opłaca się jak ktoś robi ponad 5 tyś km rocznie, bo jak nie to nie ma co intwestwać w gaz, ja robie ponad 15 tys rocznie i wykorzystuje polo jako środek transportu do pracy to poprostu się opłaca finansowo LPG, a że ktoś mówi że niszczy silnik czy że gaz to paliwo dla ubogich oraz że auto jest ospałe, to niech sobie kupi jakiegoś amerykanina 5.0 dynamicznego na benzyne i tankuje go.)
Pozdrawiam