Witam
Chciał bym zmienić olej w mojej poli. Tylko na jaki? Polo z 98r, przebieg 140tyś, silnik 16V AHF.
Autko przyjechało 2mc temu z Włoch no i chyba czas na zmianę
u mnie zalany byl Shell półsyntetyk wymienilem za Castrola bo mechanik zachwalal i ...silnik zaczal pracowac jakby gorzej. Miałem zmienic ponownie na Shell z ciekawosci zmienilem na Mobil taki jak Kubrick, przez wielu polecany i sam z czystym sumieniem moge polecic silnik lepiej pracuje. Kolega dumle mial lac Motul ale nie wiem jak sie to skonczylo bo mial dac znac ale sie nie odezwal :acute:
[quote=""rat4""]wlewaj bez problemu przy takim przebiegu 5W30 lub 5W40 taki olej jest odpowiedni na nasz klimat[/quote]
Czy te 5W30 lub 5W40 nie ma za niskich wartości? Duża jest różnica między 10W40 ,a tym 5W40?
tez nie polecam castrola, co prawda mechanik tez mi poradzil jak koledze wyzej, ale silnik pracuje inaczej. ale nie dlugo zmiana i bedzie napewno Mobil1 FormulaS 10W40
ja osobiście mam zalany olejem STATOIL 10W/40 wcześniej był gtx magnatek i pod korkiem miałem taką czarną skorupę na tej blasze pod pokrywą a teraz mam ją czystą silniczek nawet zaczął bardziej kulturalnie pracować
Było POLO 6N 1.0 1997r Yellow Bahama
JEST COŚ CO NIGDY NIE UMIERA TO MIŁOŚĆ DO VOLKSWAGENA!!!!!!!!!!!!!
Ja mam 1,4 96r LPG 170tys km i leje shella 5W30 pełny syntetyk i nie narzekam. Silnik pracuje rowno i cicho od wymiany do wymiany nie bierze ani grama oleju. Polecam.
Wszystko zalezy od tego w jakiej kondycji masz silnik.