Pisk hamulcy ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

A
Anonymous

Pisk hamulcy ?

Post autor: Anonymous »

Wpisałem w szukajce pisk hamowanie i nie znalazłem .
Więc zakładam taki oto temat.
Ostatnio przy hamowaniu coś mi piszczy ..hamulce ? tarcza ?
nie wiem nie znam się.
żadna kontrolka się nie zapaliła.
Klocków i tarcz od zakupu nie ruszałem. Auto wydaje się hamować normalnie.
Co to może być , jak to sprawdzić i jaki ew. koszt wymiany ?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

zobacz czy czasem klocusie się nie kończą, czasem jest to sygnał do wymiany,
jest jeszcze sprawa marki niektóre klocki dosłownie piszczą a niektóre nie,
Ściągnij koło i sprawdź mniej więcej ile mm zostało z klocka.
Koszt wymiany to mniej więcej tak komplet klocków na przód od 50-100 zł
Robocizna 50-150 max.
Jak jeszcze nie wymieniałeś płynu hamulca to wymień bo warto. (koszt 25 zł max za litr płynu DOT4)
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

Piszczy Ci podczas hamowania czy wręcz przeciwnie? tzn np jak wolno toczysz sie w korku? Mnie właśnie piszczenie słyszane podczas powolnej jazdy ostatnio doprowadza to kur..cy. Rozebrałem do ostaniej śrubki zaciski, prowadnice chodzą jak malyna, wszystko wyczyszczone i dalej piszczy :niewiem:. Przejechałem nawet klocki papierem ściernym, pomogło na kilka dni i dalej to samo...
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""Borek""]Piszczy Ci podczas hamowania czy wręcz przeciwnie? tzn np jak wolno toczysz sie w korku? Mnie właśnie piszczenie słyszane podczas powolnej jazdy ostatnio doprowadza to kur..cy. Rozebrałem do ostaniej śrubki zaciski, prowadnice chodzą jak malyna, wszystko wyczyszczone i dalej piszczy :niewiem:. Przejechałem nawet klocki papierem ściernym, pomogło na kilka dni i dalej to samo...[/quote]

ciu..owe klocki albo zasyfione tarcze. spróbuj je odtłuścić np. benz ekstrakcyjną
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Tarcze gładkie Brembo, klocki Ferodo Premier także raczej wszystko dobrej klasy.[quote=""turzol""]zasyfione tarcze. spróbuj je odtłuścić np. benz ekstrakcyjną[/quote]
tak jak napisałem wszystko wyczyszczone, odtłuszczone i co trzeba nasmarowane
s
sholler
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: sholler »

Też tak miałem, piszczenie przyprawiało mnie o szał.Wymień klocki bo pewnie są zbyt twarde.Ja wymieniłem i jest ok, zapytaj w jakimś warsztacie jakie klocki montują zwykle i zamontuj takie same, mechaniory z reguły wiedzą co montować bo by się ludzie skarżyli.
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

[quote=""Borek""]Tarcze gładkie Brembo, klocki Ferodo Premier także raczej wszystko dobrej klasy.[quote=""turzol""]zasyfione tarcze. spróbuj je odtłuścić np. benz ekstrakcyjną[/quote][/quote]

akurat Ferodo Premier to niska półka jeśli chodzi o klocki, a tarcze Brembo są ostatnio made in czestochowa baaardzo kiepskiej jakości więc może na takie trafiłeś. Także uważam że wina leży po stronie klocków
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Mój zestaw ma juz ok 25.000 przejechane(klocków większa połowa), do tej pory nic podobnego się nie działo. Mój starszy w poprzednim aucie też 2 komplety zjeździł i wszystko było ok.
Chyba trzeba to potraktować jako bodziec do swapa na 256mm który to leży i czeka już z pół roku :grin:
A
Anonymous

czyli wizyta w warsztacie. żona powiedziała że jak ruszę koło to ona nie wsiada do auta.
a klocki tył ? bo napisaliście przód..
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

[quote=""wrotek_poz""]czyli wizyta w warsztacie. żona powiedziała że jak ruszę koło to ona nie wsiada do auta.
a klocki tył ? bo napisaliście przód..[/quote]

a ty masz Panie raczej bębny z tyłu ;)
Awatar użytkownika
mari88
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mari88 »

Mialem podobny problem, jak auto sie toczylo to piszczaly mi przednie hamulce, wymienilem klocki i po problemie.
wrotek_poz jak sie na tym kompletnie nie znasz to lepiej udac sie do warsztatu, a z tyłu mac hamulce tarczowe, takze ewentulanie szczęki do wymiany jeśli są wyeksploatowane .
A
Anonymous

a no pewnie mam bębny :)
turzol btw dostałeś moją prośbę ?
ktoś wie ile kosztują bębny ?
Awatar użytkownika
mari88
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mari88 »

wrotek_poz[quote=""wrotek_poz""]ktoś wie ile kosztują bębny ?[/quote]

Jeśli bębny sa w dobrym stanie to nie musisz ich wymieniać, można jedynie wymienić szczęki i dac bębny do tokarza co by Ci "warge" zebrał ; )
A
Anonymous

dziękuję za info :)
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

[quote=""Borek""]klocków większa połowa[/quote]
prosze nie!!! jako umysł ścisły muszę z tym protestować!!

poza tym wrotek_poz jak od kupna nie wymieniane to trzeba kupić nowe klocki i na pewno przejdzie :) co do tyłu też raczej zrób za jednym zamachem a poczujesz jaka różnica w hamowaniu :) przechodziłem to rok temu (wymiana klocków w tym roku szczęki i płyn ) i niestety teraz też muszę ( zniszczona tarcza skosiła prawie całe klocki na lewym kole ) - i cały przód wymienię tarcze plus klocki :) Zastanów się podczas wymiany klocków czy nie trzeba od razu i tarcz wymieniać lub przetoczyć jeżeli masz możliwość w dobrym zakładzie to zrobić ;)
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”